Αν τηρήσει ο Πρόεδρος Μπάιντεν την υπόσχεση του για την Γενοκτονία των Αρμενίων, ο Ερντογάν θα “διαλύσει” τη σχέση…

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναχωρεί από το Λευκό Οίκο με το προεδρικό ελικόpτερο Marine One… EPA, STEFANI REYNOLDS, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Είναι πολλά τα μηνύματα της Ουάσιγκτον προς την Τουρκία. Και η αμερικανική πλευρά δεν κρύβει τις προθέσεις της -θα έλεγα τις αποφάσεις της.

Αρκετά από τα μηνύματα τα εξέφρασε και δημόσια ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος σημειώνω ότι γνωρίζει τα προβλήματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως την κάλπικη δεκάρα.

Η ενασχόλησή του με τα θέματα μας είναι συνεχής. Ακόμα και όταν ήταν εκτός κυβέρνησης ενημερωνόταν, και λόγω του προσωπικού του ενδιαφέροντος, καθώς έχει και Έλληνες φίλους.

Αυτό που θα μπορούσαμε να σημειώσουμε, διότι πρόκειται περί γεγονότος, είναι ότι επειδή έχει κλείσει η «πίσω πόρτα» του Λευκού Οίκου για τον Ερντογάν, τα μηνύματα του κ. Μπλίνκεν είναι καθαρά και δεν αλλάζουν. Είναι η επίσημη θέση των ΗΠΑ. Και όταν γράφω δεν υπάρχει διαθέσιμη η «πίσω πόρτα» του Λευκού Οίκου, θυμίζω τι συνέβαινε επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Είχε ακυρώσει όλες τις αρνητικές αποφάσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου για την Τουρκία.

  • Στο θέμα του ρωσικού συστήματος S-400, είναι απόλυτοι οι Αμερικανοί.  Πρέπει, λένε, να φύγουν από το τουρκικό έδαφος. Βασικά ζητούν ακύρωση της αγοράς και επιστροφή του συστήματος στη Ρωσία. Πως θα γίνει αυτό δεν γνωρίζουμε. Αποκλείω ότι ο Ερντογάν θα προδώσει τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δεμένα τα χέρια της λόγω συγκεκριμένων νόμων του Κογκρέσου.

Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά η σημερινή Αμερική υπογραμμίζει στην Τουρκία ότι δεν θα ανεχθεί την κατάσταση που είχε δημιουργήσει στο Αιγαίο, τον περασμένο χρόνο. Αναλυτές πιστεύουν ότι δεν θα δούμε ξανά τη δυσάρεστη κατάσταση του περασμένου καλοκαιριού.

Το θέμα είναι αν είναι διατεθειμένη η Αμερική να σταματήσει την Τουρκία, στην περίπτωση που επαναλάβει τις παράνομες αξιώσεις της με πολεμικά πλοία, όπως έπραξε το περασμένο καλοκαίρι.

  • Και γράφω αν είναι διατεθειμένη, διότι οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τα μέσα να σταματήσουν την Τουρκία. Και τα μέσα αυτά υπάρχουν και γενικά στη Μεσόγειο, και ειδικά στη Σούδα. Και σε μερικούς μήνες και στην Αλεξανδρούπολη.

Το άλλο θέμα, που κατά τη γνώμη μου είναι το πιο βασικό, είναι αυτό που αφορά αυτή καθ’ αυτή τη σχέση της κατοχικής Τουρκίας με την Αμερική. Το μήνυμα της Ουάσιγκτον στον Ερντογάν, είναι ότι δεν θα επιτρέψει να χαθεί η Τουρκία για τη Δύση. Μου έλεγε ένας διπλωμάτης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για αυτή τη σχέση. Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Μου εξηγούσε ότι οι Αμερικανοί ομιλούν για μία επένδυση-κολοσσό.

Βεβαίως, μερικές φορές οι επενδύσεις καταρρέουν και στο τέλος η ζημιά είναι απόλυτη. Και αυτό κινδυνεύουν να πάθουν οι Αμερικανοί.

Πρέπει να εξηγήσουμε ότι τούτη η κυβέρνηση βλέπει το θέμα της Τουρκίας διαφορετικά από την προηγούμενη. Λένε ότι η Τουρκία θα είναι εκεί και μετά τον Ταγίπ Ερντογάν. Που σημαίνει ότι μπορεί και να θεωρούν πως τα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι τώρα πρόεδρος είναι ο Ερντογάν. Άλλωστε ο κ. Μπάιντεν, προεκλογικά δεν έκρυψε ότι επιθυμία του ήταν να φύγει ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας, όχι με πραξικόπημα αλλά μέσω εκλογών. Οι σκέψεις του αυτές είναι μαγνητοσκοπημένες.

Θα επιχειρήσω να κάνω μία πρόβλεψη, που θα μπορούσαν να ανατρέψουν όλα τα παραπάνω. Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

-Αν το πράξει, θα παρακολουθήσουμε ένα άνευ προηγουμένου διπλωματικό πόλεμο. Ο Ερντογάν θα αντιδράσει και θα λήξει επί τόπου κάθε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γύρω από την Αρμενική Γενοκτονία διεξάγονται το διάστημα αυτό υπόγειες συγκρούσεις. Η Τουρκία κινητοποίησε όλους τους πληρωμένους λομπίστες. Αλλά μέχρι της στιγμής δεν έχει επιτύχει τίποτα. Το θέμα είναι αν ο κ. Μπάιντεν τηρήσει την υπόσχεση του. Και θα κριθεί πολύ αυστηρά αν δεν την τηρήσει…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η στενή σχέση του Ερντογάν με τον Πούτιν θυμώνει την Αμερική: Όλα στον “αέρα” για την κατοχική Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: