«Αν χρειαστεί θα ανοίξουμε κρεβάτια ΜΕΘ στα χειρουργεία» λέει η Διευθύντρια ΜΕΘ του Ευαγγελισμού Αναστασία Κοτανίδου

Η Αναστασία Κοτανίδου, Πνευμονολόγος και Πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας εντατικής θεραπείας (Δ) και η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός (Α) συνομιλούν αφου εχουν εμβολιαστεί κατα του κορονοϊού στο νοσοκομείο , Αθήνα, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020. Σε πέντε νοσοκομεία ξεκινάει σήμερα ο εμβολιασμός για τον ιό Sars Cov- 2 στη χώρα μας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




Στην ενεργοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης κλινών ΜΕΘ σε χειρουργεία προχωρουν οι υγειονομικές αρχές, σύμφωνα με όσα δηλώνει η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και Διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, η κ. Κοτανίδου σημειώνει: «Αν χρειαστεί θα ανοίξουμε κρεβάτια στα χειρουργεία, όπως είχαμε κάνει στη Θεσσαλονίκη. Θα αναπτυχθεί αριθμός κλινών, ανάλογος με τις ανάγκες που θα έχουμε. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα σχετικά με το που μπορεί να φτάσει το επόμενο διάστημα ο αριθμός των διασωληνωμένων», ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, και τις καταγγελίες για θανάτους ασθενών πριν προλάβουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ,  σημειώνει:

«Ο στόχος είναι οι ασθενείς αυτοί να μπαίνουν σε ΜΕΘ μέσα σε ένα 24ωρο. Αν ο άρρωστος είναι τόσο βαριά που δεν προλαβαίνει να κατέβει στη Μονάδα, και να υπάρχει κρεβάτι θα καταλήξει ο άρρωστος. Αυτή τη στιγμή το χειρότερο πράγμα, το οποίο που μπορούμε να έχουμε, είναι πόλεμος συνδικαλιστικός. Οφείλουμε όλοι να είμαστε ενωμένοι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι συνδικαλιστές βγαίνουν και λένε όλα αυτά τα πράγματα. Κάθε χρόνο έχουμε ανάγκες από κρεβάτια. Αυτό που τώρα ο κόσμος ξαφνικά ανακάλυψε, εμείς στις Εντατικές το ζούμε 30 χρόνια. Και πάντα χρειαζόταν πολιτικό μέσο για να μπει κάποιος στη Μονάδα».

Αναλύοντας το πρόβλημα της περιορισμένης διαθεσιμότητας σε κλίνες ΜΕΘ και τις λίστες αναμονής, η κ. Αναστασία Κοτανίδου υποστηρίζει ότι δεν είναι πρόβλημα που προέκυψε σήμερα μέσα στην πανδημία, αλλά διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο σχετίζεται με την έλλειψη εξειδικευμένου στην Εντατική Θεραπεία, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Τα κρεβάτια τα οποία μπορούν να ανοίξουν στα χειρουργεία αυτή τη στιγμή, είναι πολλά. Το πρόβλημα δεν είναι, όμως, μόνο τα κρεβάτια. Τα κρεβάτια χρειάζονται κόσμο να τα επιβλέπει. Δεν έχει νόημα να ανοίγουμε κρεβάτια χωρίς κόσμο. Δεν έχει κανένα νόημα. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει προσωπικό, το οποίο θα μπορούσε να προσληφθεί. Εξειδικευμένο προσωπικό δεν υπάρχει πουθενά. Θα κάνουμε πάλι, αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα. Όποιος άνθρωπος έχει ανάγκη διασωλήνωσης, διασωληνώνεται και μένει στο κρεβάτι στο νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται. Μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», σημειώνει.

Με πληροφορίες από Iatropedia.gr

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη GOOGLE NEWS

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο διαγωνισμός για τα 10 εκ. self test: Προσφορές 30 εταιρειών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: