Άλλα ντ’ άλλων, απέτυχε η Ε.Ε.: Η Κυριακίδου καλεί σε χρήση των εμβολίων, τα κράτη “παίζουν” με την AstraZeneca

Μία νοσοκόμα στην Ουκρανία ετομάζει το εμβόλιο της epa09078005 AstraZeneca για να το κάνει σε πολίτη του Κέβου. EPA, SERGEY DOLZHENKO




«Καλούμε τα κράτη-μέλη να χρησιμοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες δόσεις εμβολίων» τόνισε η επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Υγείας.

«Κάθε δόση μετρά και κάθε δόση προσφέρει μια ασπίδα προστασίας» σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου, τονίζοντας ότι «η ασφάλεια είναι το κλειδί».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας για τα περιστατικά θρομβώσεων που παρουσιάστηκαν, υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΕ βασίζεται στις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων», οι οποίες αναμένονται την Πέμπτη.

«Η ασφάλεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη» επισήμανε η Ευρωπαία επίτροπος, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει αύξηση στις παραδόσεις εμβολίων το δεύτερο τρίμηνο, ενώ όσον αφορά στο ψηφιακό πιστοποιητικό, τόνισε ότι «πρέπει να λάβουμε γρήγορα απόφαση».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19 παραμένει ασφαλές και προέτρεψε τους πολίτες να το κάνουν, όταν τους καλέσουν οι υγειονομικές υπηρεσίες.

«Ξέρουμε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης σώζει ζωές στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή. Για αυτό, όταν σας καλέσουν, κάντε το» ανέφερε, σε μια ανακοίνωσή του προς τα βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια.

Περισσότερες από 12 ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου αυτήν την εβδομάδα, καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων.

  • ΕΜΑ: Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερέχουν των κινδύνων – Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη δημιουργία θρόμβων

Τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε αφού αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 λόγω ανησυχιών για την εμφάνιση αιματικών θρόμβων.

«Παραμένουμε σταθερά πεπεισμένοι ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19, με τον συνδεόμενο με αυτήν κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών», δήλωσε η Εμερ Κουκ.

Η Εμερ Κουκ δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική πραγματοποιεί έρευνα αξιολογώντας κάθε ένα από τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί, και τα οποία είναι πολύ σπάνια, και αναμένεται να ολοκληρώσει την έρευνα την Πέμπτη.

Πάντως τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων προσθέτοντας ότι ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό.

«Αυτήν την στιγμή, τίποτε δεν δείχνει ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό. Δεν μνημονεύονται στις κλινικές δοκιμές και δεν καταγράφονται ως γνωστές και αναμενόμενες παρενέργειες», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του EMA.

Η .Επιτροπή Ασφαλείας του EMA συνέρχεται σήμερα για να αξιολογήσει τις νέες πληροφορίες και θα καταλήξει σε συμπέρασμα κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης την Πέμπτη», είπε.

«Κατά συνέπεια πρόκειται για μία διαδικασία εν εξελίξει. Δεν βρίσκομαι εδώ για να δώσω ενημέρωση για μία επιστημονική έρευνα», προειδοποίησε κατά την διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Η Εμερ Κουκ διευκρίνισε επίσης ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή εξετάζει «τις ανεπιθύμητες συνέπειες που συνδέονται με όλα τα εμβόλια».

Η Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνέρχεται επίσης σήμερα για να συζητήσει για το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

  • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εισηγείται τη συνέχιση του εμβολιασμού με AstraZeneca στη χώρα μας

Σε ομόφωνη εισήγηση για συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, κατέληξε σήμερα σε συνεδρίασή της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, όπως αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωση της.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται :

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.

Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

  • Επικοινωνία Ντράγκι-Μακρόν: Ιταλία και Γαλλία περιμένουν την απόφαση του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε πριν λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με αντικείμενο την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου AstraZeneca κατά του κορονοϊού, σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών.

Οι δυο ηγέτες υπογράμμισαν ότι στην Ιταλία και στην Γαλλία η αναστολή αυτή θα διαρκέσει μέχρι μεθαύριο, 18 του μηνός, όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα ανακοινώσει τα συμπεράσματα των ερευνών και εξακριβώσεών του. Παράλληλα, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Μάριο Ντράγκι και ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρούν ενθαρρυντικές τις σημερινές διαβεβαιώσεις, οι οποίες δόθηκαν κατά την συνέντευξη Τύπου της εκτελεστικής διευθύντριας του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ.

Σύμφωνα με ότι διαρρέει, η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη, σε περίπτωση θετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, να στηρίξει την συνέχιση της εκστρατείας εμβολιασμού και με νέα καμπάνια πληροφόρησης των πολιτών.

Υπολογίζεται ότι αν οι εμβολιασμοί ξαναρχίσουν κανονικά, στην Ιταλία οι καθυστερήσεις των ημερών αυτών, θα μπορέσουν να αναπληρωθούν μέσα σε περίπου δυο εβδομάδες.

  • Γερμανία: Παράταση του lockdown εξετάζουν Καγκελαρία και κρατίδια

Παράταση του lockdown και αναβολή της προγραμματισμένης άρσης των μέτρων περιορισμού εξετάζουν Καγκελαρία και κρατίδια, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού εξακολουθούν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με το περιοδικό Business Insider, στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο παράτασης της ισχύος των αυστηρών μέτρων και αναβολή της σταδιακής άρσης τους, η οποία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 22 Μαρτίου.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και πάλι οι εξωτερικοί χώροι εστίασης, καθώς και τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, ενώ θα επιτρεπόταν ακόμη ακόμη η άθληση ομάδων σε ανοιχτό χώρο. Εάν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός μίας εβδομάδας ήταν από 50 έως 100, οι αποφάσεις αυτές θα αναθεωρούνταν.

Ο σχεδιασμός ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό, φαίνεται ότι τώρα επανεξετάζεται, με πιθανότερο σενάριο αυτό της παράτασης της ισχύουσας κατάστασης και μετά τις 28 Μαρτίου, λόγω τόσο της αύξησης των κρουσμάτων όσο και των προβλημάτων με το εμβόλιο της AstraZeneca, αναφέρει το Business Inseider. Επιπλέον, φαίνεται ότι δεν θα υπάρχει εγκαίρως επαρκής αριθμός «γρήγορων» τεστ για να στηρίξει το άνοιγμα.

Στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα ενημερώσει σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης νέων εμβολίων.

Εσπασε το φράγμα των 600 ασθενών στις ΜΕΘ: Η κατάσταση στην Ελλάδα περιγράφεται πια ως “τραγική”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: