Ακόμα ένα “fake news” της Τουρκίας: Διαρροή για ανταλλαγή πρεσβευτών με το Ισραήλ -και διάψευση…

File photo: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλεί σε υποστηρικτές του στην Ιερουσαλήμ. EPA, ABIR SULTAN




-Μετά τη σύναψη δεσμών το 1949, η Τουρκία και το Ισραήλ ήταν σύμμαχοι για δεκαετίες. Αλλά αυτές οι σχέσεις έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια.

Η Τουρκία δεν έχει ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ για ανταλλαγή πρεσβευτών, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Εβραϊκού Κράτους.

Τα παραπάνω αναφέρει ο LAHAV HARKOV στην ιστοσελίδα Jerusalem Post.

Ένας ανώνυμος ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος διέρρευσε στην Israel Hayom ότι η Τουρκία δήλωσε στο Ισραήλ αυτήν την εβδομάδα ότι θα είναι έτοιμη να στείλει έναν πρέσβη στο Τελ Αβίβ εάν αποσταλεί ισραηλινός απεσταλμένος στην Άγκυρα. Ωστόσο το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν είχε ακούσει από Τούρκους αξιωματούχους κάτι σχετικό για το θέμα.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Οι δεσμοί μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας είναι τεταμένοι την τελευταία δεκαετία, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, το ΑΚΡ, να συγκρίνουν συχνά το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία και να καταδικάζουν την «κατοχή» του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και τη μεταχείριση των Παλαιστινίων, παρά τη δική της παράνομη κατοχή της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου, της βόρειας Συρίας και τη δίωξη των Κούρδων.

Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να φιλοξενεί τρομοκράτες της Χαμάς, όπως επεσήμανε μια ανώτερη διπλωματική πηγή στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς ο Ερντογάν έκανε δημόσιες επιθέσεις έναντι του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν «έχει ένα σύστημα» με το οποίο προσπαθεί να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ισλαμιστές εξτρεμιστές που επιτίθενται στο Ισραήλ, ανέφερε η πηγή.

«Δεν μπορεί να τα έχει αμφότερα», είπε η διπλωματική πηγή. «Δεν μπορείς να ενισχύσεις τις σχέσεις με το Ισραήλ και να είσαι το μέρος όπου οι πράκτορες της Χαμάς νιώθουν πιο άνετα».

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι η Τουρκία «θα ήθελε να φέρει τους δεσμούς μας [με το Ισραήλ] σε καλύτερο σημείο».

«Εάν δεν υπήρχαν προβλήματα στο ανώτατο επίπεδο [στο Ισραήλ], οι δεσμοί μας θα μπορούσαν να ήταν πολύ διαφορετικοί», είπε ο Ερντογάν, κατηγορώντας προφανώς τον Νετανιάχου για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των χωρών.

«Η πολιτική για την Παλαιστίνη είναι η κόκκινη γραμμή μας… οι ανελέητες [Ισραηλινές] πράξεις είναι απαράδεκτες», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ «βρίσκεται σε συνομιλίες με την Τουρκία» για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο Θάλασσα, ένα σημείο διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, -με τις οποίες το Ισραήλ έχει συνεργαστεί στο θέμα αυτό-, και την Τουρκία.

Ο κ. Νετανιάχου ανέφερε συγκεκριμένα ότι το Ισραήλ διεξάγει επίσης συνομιλίες με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία για το ζήτημα της εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Μετά τη σύναψη δεσμών το 1949, η Τουρκία και το Ισραήλ ήταν σύμμαχοι για δεκαετίες. Αλλά αυτές οι σχέσεις έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια.

Η Τουρκία έχει ανακαλέσει τον δικό της πρέσβη στο Ισραήλ και απέλασε πολλούς Ισραηλινούς πρέσβεις σε επτά δεκαετίες σχέσεων μεταξύ των χωρών, η πιο πρόσφατη το 2018, αφού οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία επέκρινε τις Συμφωνίες Αβραάμ, οι οποίες καθιέρωσαν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και τεσσάρων αραβικών χωρών.

Η Τουρκία έχει επίσης αυξήσει τις εντάσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα, ισχυριζόμενη ότι μεγάλα τμήματα της Μεσογείου είναι  δικά της και έστειλε πλοία σε περιοχές όπου χώρες της Ε.Ε. πραγματοποιούν έρευνες για φυσικό αέριο.

ΠΗΓΗ: LAHAV HARKOV στην ιστοσελίδα Jerusalem Post

Η μεγάλη αλήθεια: Η Ευρώπη κλείνει τα μάτια της, αφήνοντας την Τουρκία να κακοποιεί γυναίκες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: