Αγνοούν τον Ερντογάν οι Τούρκοι: Προτιμούν επενδύσεις σε δολάριο και χρυσό * Στα τάρταρα η λίρα

File photo: Άνδρας έξω από ανταλλακτήριο στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, Τουρκία. EPA/TOLGA BOZOGLU




Οι Τούρκοι πολίτες προτιμούν να επενδύουν σε χρυσό και ξένο νόμισμα σε αντίθεση με την πρόσφατη πρόσκληση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επενδύσουν στη λίρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Στο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να πουλήσουν χρυσό ή ξένα νομίσματα για να σταματήσει η κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

«Ζητώ από τους πολίτες μου να επενδύσουν τα ξένα νομίσματά τους και το χρυσό τους σε διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να φέρουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στην οικονομία και την παραγωγή», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ωστόσο, η εταιρεία ερευνών Aksoy Research με έδρα την Κωνσταντινούπολη διαπίστωσε ότι οι Τούρκοι πολίτες προτιμούν να επενδύουν σε χρυσό και δολάρια. Μόνο το 11,4% των πολιτών αποφάσισε να κρατήσει τις αποταμιεύσεις του σε τουρικές λίρες, ανέφερε το Σάββατο ο ειδησεογραφικός ιστότοπος T24 .

  • Περίπου το 39,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα, δήλωσαν ότι θα επένδυαν σε χρυσό όταν ρωτήθηκαν: «Αν είχατε 10.000 λίρες, σε τί θα επενδύατε;» Ένα άλλο 18,9% δήλωσε ότι θα επένδυε σε δολάρια και 14,3% σε κρυπτονομίσματα.

Εν τω μεταξύ, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Societe Generale SA, η Commerzbank AG και η Rabobank προβλέπουν  το τουρκικό νόμισμα να πέφτει περίπου 20%, μετέδωσε το Bloomberg την Παρασκευή.

Η Phoenix Kalen από τη γαλλική  Societe Generale βλέπει τη λίρα να πέφτει περίπου 18% στα 9,7 ανά δολάριο στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Ένας μακροοικονομικός στρατηγικός στρατηγός της Coex Partners Ltd, Henrik Gullberg, που εδρεύει στο Λονδίνο, προβλέπει πτώση στα 9,25 μέσα στους επόμενους έξι μήνες, μετέδωσε επίσης  το Bloomberg.

Με πληροφορίες από Ahval

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη NEWS GOOGLE 

Brexit: Μία στις 5 μικρές βρετανικές επιχιερήσεις έχουν σταματήσει να εξάγουν στην ΕΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: