Αυστηρότεροι έλεγχοι πριν από την αγορά όπλων προωθούνται στις ΗΠΑ

File Photo: Διαδηλωτές υπέρ της οπλοκατοχής στο Ρίτσμοντ. EPA/SAMUEL CORUM




Η Βουλή των Αντιπροσώπων προετοιμάζεται για να ψηφίσει μεθαύριο, Τετάρτη, δύο νομοσχέδια για την επέκταση των ελέγχων μητρώου που διενεργούνται πριν από την αγορά όπλων, δύο χρονιά μετά από μία παρόμοια νομοθετική προσπάθεια που απέτυχε να ψηφιστεί από τη Γερουσία.

Η αρμόδια Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων θα εξετάσει σήμερα τα δύο νομοσχέδια, για τα οποία οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν σήμερα το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, υποστηρίζουν ότι έχουν ως στόχο να κλείσουν «παραθυράκια» που υπάρχουν στο σύστημα προληπτικού ελέγχου των μητρώων πριν από την αγορά όπλων.

Η επεξεργασία των νομοσχεδίων από την αναφερόμενη επιτροπή εντάσσεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στην ολομέλεια.

Ένας βοηθός δήλωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων προγραμματίζει για να ψηφίσει τα δύο νομοσχέδια μεθαύριο, Τετάρτη.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε δύο νομοσχέδια του 2019 για την επέκταση του ελέγχου των στοιχείων, αλλά αυτά ποτέ δεν προωθήθηκαν στη Γερουσία, που ελέγχονταν από τους Ρεπουμπλικάνους.

Σχεδόν όλα τα νομοσχέδια για την ψήφισή τους από τη Γερουσία των 100 εδρών απαιτούν 60 θετικές ψήφους και η προοπτική για την εκπλήρωση αυτής της προϋπόθεσης είναι δύσκολη, με δεδομένη την ισάριθμη κατανομή των εδρών μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στην παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεση της Γερουσίας.

Η οπλοκατοχή είναι ένα επίμαχο ζήτημα στην καθημερινότητα των Αμερικανών, καθώς πολυάριθμα περιστατικά επιθέσεων μαζικού χαρακτήρα με όπλα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν προκαλέσει εκκλήσεις για μια πιο αυστηρή νομοθεσία σχετικά με την κατοχή όπλων και πυρομαχικών.

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ προστατεύει το δικαίωμα των Αμερικανών να φέρουν όπλα, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι είναι γενικά αντίθετοι στην εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων οπλοκατοχής.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝEWS GOOGLE

Σουπερμαρίν Σπιτφάιρ: Το θρυλικό καταδιωκτικό του Β’ Παγκοσμίου γίνεται ογδόντα πέντε ετών!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: