25η Μαρτίου 2021: Μια εξαιρετική ημέρα για την Ελλάδα * Παραφωνία η εμμονή Μέρκελ

Λόχος Ευζώνων παρελαύνει μπροστά από τους επισήμους στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Η 25η Μαρτίου 2021 ανήκει πλέον στην Ιστορία. Η ημέρα αύτη όμως απέδειξε ότι το κατεπίστευμα της Ελλάδας στην παγκόσμια κοινότητα είναι ακόμη εξαιρετικά μεγάλο.

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που γέννησε το σύγχρονο ελληνικό κράτος σχεδόν όλη η υφήλιος γιόρτασε μαζί μας.

Θερμά μηνύματα από ηγέτες κρατών και πρωθυπουργούς -μοναδική θλιβερή εξαίρεση η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ– προφανώς μαζί με τον έχοντα… έννομο συμφέρον Ταγίπ Ερντογάν.

Μνημεία σε δεκάδες πρωτεύουσες φωταγωγήθηκαν γαλανόλευκα (κτίρια, γέφυρες, τοπόσημα, έως και το άγαλμα του Ιησού στο Ρίο της Βραζιλίας).

Στην Αθήνα με αφορμή την μεγαλειώδη παρέλαση ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο διάδοχος του Βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχάληλ Μισούστιν και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί έδωσαν με την παρουσία τους ιδιαίτερο χρώμα στην ημέρα.

Επί της ουσίας, οι παρεμβάσεις και τα μηνύματα που μας έστειλαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ήταν καταλυτικές. Εγγυήσεις ότι η χώρα μας πορεύεται σε μια δύσκολη εποχή, με την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα να κορυφώνεται κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με ένα ισχυρό πλέγμα συμμάχων που θα βρεθούν στο πλευρό μας ό,τι κι αν χρειαστούμε.

Το απίστευτο μήνυμα που στέλνει ο Μπάιντεν 

Ειδικότερα, το πλέον εντυπωσιακό και ουσιαστικό ήταν το μήνυμα που στέλνει σε όλο τον κόσμο ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Δεν έχει ξαναγίνει:

Όλο αυτό το διήμερο δεν σταμάτησε να λέει πόσο θαυμάζει τη χώρα μας, πως θα βρεθεί στο πλευρό μας, πως οι σχέσεις των δύο χωρών επί της δικής του θητείας θα περάσουν σε μια…άλλη διάσταση.

Λόγια που πραγματικά δημιουργούν την ελπίδα ότι έχει ήδη ξημερώσει μια νέα ημέρα στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν επιστρέφουν, και η επιστροφή του είναι όντως εντυπωσιακή.

Η σύνοδος Κορυφής

Την ίδια ώρα από μια περίεργη ιστορική συγκυρία οι ηγέτες της ΕΕ συζητούσαν το θέμα της Τουρκίας. Της επιθετικότητας, των προκλήσεων, των παραβιάσεων, των παρανομιών.

Τηρουμένων των αναλογιών το αποτέλεσμα ήταν σχετικά ικανοποιητικό. Υπό το πρίσμα ότι η Άγγελα Μέρκελ επιμένει, ακόμη και σήμερα, λίγους μήνες πριν συνταξιοδοτηθεί πολιτικά, να στηρίζει την Τουρκία. Δεν είναι ότι μισεί την Ελλάδα, απλώς μετά με τον δικό της τρόπο το συμφέρον της Γερμανίας σε σχέση με την Τουρκία (μετανάστες, επενδύσεις, εξαγωγές, προσφυγικό κ.λπ).

Προφανώς και γνωρίζει τι ακριβώς κάνει και κατανοεί τι προβλήματα κληροδοτεί αυτή της η επιμονή στους διαδόχους της. Αλλά επιμένει. Προφανώς υπάρχει πλέον ένα σαφές στιβαρό μέτωπο στην ΕΕ που δεν της επιτρέπει να επιβάλλει τους όρους της χωρίς αντίλογο όπως παλιά. Αλλά η Γερμανία είναι όπως και να το κάνουμε primus inter pares μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αυτό οφείλεται εκτός από την σύγχρονη παρουσία της και στην ιστορική της παρακαταθήκη.

Ο κόσμος την εκτιμά ίσως περισσότερο από όσο φανταζόμαστε.

Hellas Journal

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Μιχάλης Ιγνατίου στο OPEN: Ο Λευκός Οίκος ξεπέρασε κάθε προσδοκία – Καθαρά μηνύματα από τον Μπάιντεν

Γιατί είναι έξαλλοι οι Τουρκοι με την Αμερική; Η επέτειος της 25ης Μαρτίου άνοιξε στρατηγικούς δρόμους για την Ελλάδα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: