100άρι για τις φρεγάτες από τους μνηστήρες: Η ευρωπαϊκή απάντηση στο πολυεπίπεδο αμερικανικό pressing

File Photo: Φρεγάτα τύπου “Belhara”. Πηγή εικόνας: Group Naval




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL
Οι «μνηστήρες» συνεχίζουν το φλερτ διαρκείας με το Πολεμικό Ναυτικό κι όπως επισημάναμε το Σάββατο, οι Γάλλοι επανέρχονται δριμύτεροι κι ενώ το Αμερικανικό pressing κινείται πολυεπίπεδα.

Η νέα οικονομική πρόταση του Παρισιού και της κατασκευάστριας εταιρίας NAVAL GROUP για τις φρεγάτες Belh@ra FDI, αναμένεται στο ναυτικό Επιτελείο, με Αξιωματικούς να εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να βρεθούν βελτιωμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση των φρεγατών, σε πολύ δελεαστικό πακέτο- προσφορά, για την Ελλάδα.

  • Οι Γάλλοι σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δηλώνουν στην πρότασή τους θα επιχειρήσουν την εμπλοκή τους και στη ναυπήγηση των πλοίων σε Ελληνικά ναυπηγεία.

Με αυτό τον τρόπο θέλουν ν’ ανταγωνιστούν την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που εξ αρχής δηλώνουν ότι μπορούν να ναυπηγήσουν τα τρία από τα τέσσερα πλοία ή κι όλα σε Ελληνικό έδαφος, από Ελληνικά χέρια.

Και βέβαια οι Γάλλοι αντιλαμβάνονται ότι μετά την αποστολή της μη δεσμευτικής LOR στις ΗΠΑ, ο κύριος ανταγωνιστής τους θα θελήσει όχι απλώς να δελεάσει, αλλά σε συνδυασμό με την Αμερικανική κυβέρνηση θα στοιχειοθετήσουν μια προσφορά πολύ δυναμική, όπως είχε σημειώσει ο Αμερικανός πρεσβευτής, «ασυναγώνιστη».

Παράλληλα αν κοιτάξει ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος γι’ αυτό το «100άστάρι» των φρεγατών τις γεωπολιτικές εξελίξεις, σίγουρα βλέπουν την αναβάθμιση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων τόσο σε αμυντικό, διπλωματικό αλλά και σε επίπεδο κορυφής.

Άρα σ’ ότι έχει να κάνει τουλάχιστον τις φρεγάτες Belh@ra οι Γάλλοι σχεδιάζουν με πολύ προσοχή την επόμενη επιχειρηματική κίνησή τους.

  • Αλλά και οι Γερμανοί, με τις ΜΕΚΟ Α 200/ Α 300 (σ.σ. αν και οι δεύτερες όπως λένε στο ΠΝ είναι πολύ μεγάλα πλοία που ξεφεύγουν από τα Ελληνικά δεδομένα) αναμένεται να καταθέσουν αναθεωρημένη πρόταση, ύστερα από την επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί άμυνας των δυο χωρών.

Εφόσον θελήσει η Γερμανία να «χτυπήσει» την τελευταία στιγμή δυναμικά, το βέβαιο είναι πως μπορεί διότι εκτός των Α 200 που καλύπτουν επιχειρησιακά πολλά από τα επιχειρησιακά δεδομένα του ΠΝ, διαθέτουν και ενδιάμεσες λύσεις οι οποίες δεν είναι μόνο φρεγάτες…

Στο Πολεμικό Ναυτικό δεν ξεχνούν τα επιπλέον δυο υποβρύχια τύπου 214, όπως και τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του συνόλου του στόλου των φαντασμάτων του βυθού.

Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό σημείωναν ότι τα μηνύματα που λαμβάνουν από την Ευρώπη, που σημειωτέων έχει ιδιαίτερα αξιόλογες προτάσεις για τις νέες φρεγάτες, είναι πως δεν θα «παραδώσουν αμαχητί τα όπλα τους», αφήνοντας πεδίον δόξης για τις Αμερικανικές φρεγάτες.

  • Για κάθε μνηστήρα, η απόφαση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχει βαρύνουσα σημασία, ακόμη και για την θέση κατάταξης στη λίστα που ετοιμάζεται με προσοχή για να παραδοθεί περίπου στο Πάσχα στην πολιτική ηγεσία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τώρα ξεκινά το bras de fer ουσίας, αλλά με έναν σημαντικό αστερίσκο που έχει να κάνει με τον χρόνο ο οποίος πιέζει ιδιαίτερα την Ελληνική πλευρά διότι το Πολεμικό Ναυτικό υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να έχει νέα πολεμικά πλοία, «χθες».

Το γεγονός της νέας γαλλικής πρότασης, σίγουρα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Επιτελείο και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά από την άλλη πλευρά το σημαντικό θέμα των πλοίων ενδιάμεσης λύσης από το Παρίσι, ήδη δείχνει ότι θα ναι το νέο «αγκάθι».

Οι Cassard είναι φρεγάτες που δεν ικανοποιούν το Πολεμικό Ναυτικό, που περισσότερο αυτή την πρόταση οι Αξιωματικοί την βλέπει ως πρόβλημα παρά ως λύση. Αλλά και σ’ ότι έχει να κάνει με τις La Fayette, άνθρωποι από το ΠΝ σημειώνουν ότι θέλουν δουλειά για να φτάσουν στα επιχειρησιακά «θέλω» του Ελληνικού πολεμικού στόλου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

 

Αλκιβιάδης Στεφανής: Διασφάλιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων με τη συνδρομή της ΕΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: