Ξεσάλωσαν στην Αμερική με τον Ερντογάν: Ο Μπάιντεν εναντίον της καταπιεστικής διακυβέρνησης του Ταγίπ

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο State Dining Room του Λευκού Οίκου. EPA, Anna Moneymaker / POOL




Εκτενές άρθρο γνώμης της Merve Tahiroğlu, Συντονίστριας του Τουρκικού Προγράμματος στο Ίδρυμα ‘Project on Middle East Democracy’-POMED με έδρα την Ουάσιγκτον, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου ΝBC με τίτλο “Biden can’t let Turkey’s Erdoğan get away with his threats to Americans any longer” («Ο Μπάιντεν δεν μπορεί να αφήνει τον Ερντογάν της Τουρκίας να ξεφεύγει πλέον από τις απειλές του προς τους Αμερικανούς»).

Αναφέρεται στη δίκη του Τουρκοαμερικανού ακαδημαϊκού Henri Barkey και του Τούρκου φιλάνθρωπου και παράγοντα της κοινωνίας των πολιτών, Osman Kavala, που ξεκινά στην Κωνσταντινούπολη, υπογραμμίζοντας ότι θα αποτελέσει το πρώτο τεστ των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων επί Προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

H δέσμευση του Προέδρου Biden να θέσει τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσει την πρώτη δοκιμασία της την ερχόμενη Παρασκευή στην Τουρκία, που είναι μια Νατοϊκή Σύμμαχος χώρα με ολοένα και αυταρχικότερο καθεστώς την τελευταία δεκαετία.

Θα είναι εξαιρετικά σημαντικό να περάσει επιτυχώς αυτό το τεστ, δεδομένου του κινδύνου που αντιπροσωπεύει η καταπιεστική διακυβέρνηση του Erdogan όχι μόνο για τα Αμερικανικά συμφέροντα αλλά και για τους ίδιους τους Αμερικανούς πολίτες.

Στην Κων/λη ξεκινά η δίκη των Henri Barkey και Osman Kavala, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασκοπεία και βοήθεια υλοποίησης του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016. Αν καταδικαστούν αντιμετωπίζουν ποινές ισοβίου καθείρξεως. H σοβαρότητα των κατηγοριών έρχεται σε αντίθεση με την πλήρη έλλειψη αποδείξεων για την στήριξή τους και μια αβάσιμη καταδίκη χωρίς την υλοποίηση της οφειλόμενης διαδικασίας για τους κατηγορουμένους, γεγονός που «καθιστά την όλη διαδικασία μια κωμωδία που διεκπεραιώνει ένα δικαστικό σύστημα με ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση από την Προεδρία.»

Η διαδικασία αυτή επίσης συνιστά μια ακόμη δίωξη με πολιτικά κίνητρα κατά Αμερικανών πολιτών, για αυτό ο Πρόεδρος Biden πρέπει να θέσει ευθέως το θέμα στον Τούρκο ομόλογό του Erdogan, τονίζοντάς του ότι η συνέχιση των άδικων διώξεων εναντίον Αμερικανών πολιτών θα δημιουργήσει ζημιά στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ο πρώην Πρόεδρος Trump επικροτούσε τις αυταρχικές καταχρήσεις του Erdogan ενώ ο Obama αδιαφορούσε. Δυστυχώς και οι δύο προσεγγίσεις των δύο πρώην Προέδρων των ΗΠΑ, δημιούργησαν ένα διεθνές περιβάλλον ανεκτικότητας για τον Erdogan που επεδίωκε την αποδόμηση της δημοκρατίας στην Τουρκία και την μετατροπή της σε μια καταπιεστική επιθετική αντιδυτική χώρα.

Ίσως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θέσουν αυτό το θέμα κατά προτεραιότητα και ψηλά στην ατζέντα τους με την Άγκυρα, γιατί υπάρχουν άλλα φλέγοντα ζητήματα, όπως η σταδιακή απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ προς τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά και η συμπεριφορά της Άγκυρας που προκαλεί περιφερειακή αναστάτωση όπως οι απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου με το ναυτικό της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι η ανάδειξη των δημοκρατικών αξιών για τους Αμερικανούς πολίτες θα υπονομεύσει την επιρροή της Άγκυρας ή το ότι η καταπίεση του Erdogan στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι ανεξάρτητη με την επιθετικότητά του στο εξωτερικό.

Η Τουρκία θα συμπεριφερθεί ως αποτελεσματικό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας μόνο όταν σεβαστεί τις αξίες που διέπουν το ΝΑΤΟ και αυτό πρέπει να το καταστήσει σαφές ο Biden στον Erdogan τονίζοντάς του ότι ο σεβασμός στο κράτος Δικαίου και ο τερματισμός του κρατικά τροφοδοτούμενου αντιαμερικανισμού, είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη βελτίωση των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων, αναφέρει επίσης μεταξύ άλλων η αρθρογράφος, ενώ στη συνέχεια, αναλύει διεξοδικά το ιστορικό των δύο κατηγορουμένων.

Η Ουάσιγκτον πρέπει να προάγει τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου σε όλο τον κόσμο όχι μόνο για να υπερασπίσει τα Αμερικανικά συμφέροντα και αξίες αλλά και για να προστατεύσει Αμερικανούς πολίτες από άδικη μεταχείριση που τους επιφυλάσσουν αυταρχικά καθεστώτα. Η Τουρκία και η υπόθεση Kavala-Barkey είναι μια καλή αρχή για τον Πρόεδρο Biden, καταλήγει η αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ: ΝBC Merve Tahiroğlu

Μιχάλης Ιγνατίου σε Omega TV: Πλήρης αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ για Τουρκία, αναμένονται σκληρές κυρώσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: