Ξεκάθαροι κανόνες στα ΜΜΕ λέει ο Λιβάνιος, επιστροφή στο “τζάμπα” για τους καναλάρχες απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

FILE PHOTO: Control room τηλεοπτικού σταθμού EPA. RONALD WITTEK




«Όπως στηρίχθηκαν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, θα στηριχθεί και ο κλάδος των ΜΜΕ και για να προστατευθούν και θέσεις εργασίας»,

ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται τις διατάξεις για τις υπηρεσίες των οπτικοακουστικών μέσων και τις ρυθμίσεις της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.

«Τα Μέσα δεν είναι το κακό της δημοκρατίας, είναι η πηγή της δημοκρατίας και γι’ αυτό πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένα και διάφανα», υπογράμμισε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι οι ξεκάθαροι κανόνες και η ξεκάθαρη εφαρμογή τους, κάνουν καλό στη δημοκρατία.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος απάντησε στην κριτική που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία είπε ότι με το νομοσχέδιο εισάγονται «χαριστικές διατάξεις για τα συστημικά ΜΜΕ» και «προκλητικές ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι οι ιδιοκτήτες των καναλιών θα λάβουν έκπτωση έως και 98,6% στο ποσό της οφειλόμενης δόσης του τιμήματος για τις τηλεοπτικές άδειες, ανεξάρτητα από το εάν εμφάνισαν το 2020 ζημία ή όχι», «όλα αυτά με στόχο τη στήριξη της κυβέρνησης».

Στήριξη ΜΜΕ και εργαζομένων

«Ακούμε ότι οι καναλάρχες στηρίζουν την κυβέρνηση. Όμως πίσω από τους καναλάρχες υπάρχουν και δημοσιογράφοι. Και νομίζω ότι είναι προσβλητικό για τους δημοσιογράφους να λέγεται αυτό το πράγμα. Ότι δηλαδή, έχουν από πάνω έναν καναλάρχη ο οποίος τους λέει “θα κάνεις αυτό, αυτό θα παίξεις, αυτό θα πεις”. Και φυσικά δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι υψηλόμισθοι», παρατήρησε ο κ. Λιβάνιος και προσέθεσε:

«Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, είδαμε ότι στηρίχθηκαν οι επιχειρήσεις, στηρίχθηκαν οι ιδιώτες, στηρίχθηκαν ΟΤΑ. Έχει υπάρξει ένα γενναίο πακέτο στήριξης. Μπορεί να συμφωνούμε, μπορεί να διαφωνούμε. Έγιναν προσλήψεις στο ΕΣΥ. Η αντιπολίτευση λέει απαιτείται “α” αριθμός, η κυβέρνηση λέει ότι το ΕΣΥ ήθελε ένα “β” αριθμό. Αλλά υπήρξε στήριξη. Και ναι, όπως στηρίχθηκαν όλοι οι κλάδοι της οικονονομίας, θα στηριχθεί και ο κλάδος των ΜΜΕ και για να προστατευθούν και θέσεις εργασίας».

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει ότι «συνεχίζεται η πολιτική Πέτσα με δώρα σε συγκεκριμένα συμφέροντα», ότι μέσω διατάξεων του νομοσχεδίου μεταβάλλονται οι πρόνοιες το Ν. 4339/2015 (σ.σ. νόμος που φέρει την υπογραφή του Νίκου Παππά) «με τον οποίο υποχρεώθηκαν οι καναλάρχες να πληρώσουν για την περιουσία του ελληνικού λαού».

«Άκουσα να λέτε για δώρα της κυβέρνησης μας στους καναλάρχες. Το 20% φόρος διαφήμισης που έγινε 5%, αυτό δεν ήταν δώρο για τους καναλάρχες; Ξέρετε πότε έγινε; Τον Μάιο του 2019, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές. Όταν όμως τα κάνει η κυβέρνηση της “πρώτης φορά Αριστερά”, είναι σωστή πολιτική, όλα τα άλλα είναι για πληρώσουμε τα κανάλια…», απευθύνθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Ο αριθμός των εργαζομένων

Καθώς η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, τίθενται σε επισφάλεια οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στα κανάλια, διότι συνυπολογίζονται στον αριθμό εργαζομένων που υποχρεούται να έχει ένας τηλεοπτικός σταθμός, και οι εργαζόμενοι σε συνδεδεμένες εταιρείες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, επικαλέστηκε την “πραγματικότητα” για τον τρόπο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών. «Πολλές φορές πρέπει να βλέπουμε και την πραγματικότητα.

Αν δεν βλέπουμε την πραγματικότητα, νομίζω ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να δούμε τα σοβαρά προβλήματα», είπε ο Θ. Λιβάνιος και επισήμανε: «Πρώτη φορά ακούμε ότι τα κανάλια δουλεύουν με εταιρείες παραγωγής; Πρώτη φορά ακούμε ότι τα κανάλια έχουν συνεργαζόμενες εταιρείες; Και αν το ποσοστό των εργαζομένων μειώθηκε, είναι και στο χέρι της έννομης τάξης της χώρας να ελέγχει συστηματικά αν τηρήθηκε η εργατική νομοθεσία και όλα όσα προβλέπονται από το νόμο».

ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγάλο μέρος της κριτικής επικεντρώθηκε στο άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά στις αποδοχές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ και του προέδρου και γενικού διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και στις αποδοχές στελεχών στην ΕΡΤ. «Λεφτόδενδρα υπάρχουν και την ώρα της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, αυξάνονται οι αμοιβές» είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισαν προκλητική τη διάταξη.

«Μέσα στη λογική του έντονα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, πρέπει να υπάρχει μια ευελιξία για ορισμένες αμοιβές ανθρώπων που είναι στην ιεραρχία της ΕΡΤ», απάντησε ο υφυπουργός και προσέθεσε: «Κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων με 1.100 ευρώ το μήνα, δεν νομίζω να βρεθεί. Θέλουμε μια ΕΡΤ να πρωτοπορεί. Να έχει θεαματικότητα, να είναι εφάμιλλη και καλύτερη των ιδιωτικών καναλιών.

Και πρέπει να βρούμε και ένα κίνητρο. Όταν ο τεχνικός διευθυντής, ο διευθυντής προγράμματος, ο εμπορικός διευθυντής, στον οποίο εμείς οι ίδιοι θα πούμε “γιατί να δίνουμε 3 ευρώ στην ΕΡΤ αλλά να πάει να προσελκύσει διαφημίσεις”, αν είναι ένας καλός εμπορικός διευθυντής, προφανώς θα έχει και προτάσεις από άλλα ιδιωτικά κανάλια».

Ο Θοδωρής Λιβάνιος αναφέρθηκε στην πορεία της ΕΡΤ τους τελευταίους 18 μήνες.

«Ακούστηκε και ακούστηκε εντόνως για τις αμοιβές της ΕΡΤ. Θεωρώ ότι η ΕΡΤ έχει κάνει σημαντικά βήματα τους τελευταίους 18 μήνες», είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. «Η ΕΡΤ μπήκε πρωτοπόρος σε ένα σημαντικό κομμάτι, δημιουργώντας, μια δωρεάν για όλους, on line πλατφόρμα, το ERTflix, το οποίο δίνει μεγάλη προστιθέμενη αξία στο προϊόν της ΕΡΤ και σήμερα πολλές χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, έχουν πρόσβαση», προσέθεσε ο κ. Λιβάνιος ενώ συνεχάρη «τους ανθρώπους της ΕΡΤ που συνέβαλαν σε αυτό».

Είπε επίσης ότι η ΕΡΤ έχει αναπτύξει μια νέα στρατηγική, με νέες ελληνικές σειρές, «που είχε πολλά χρόνια να κάνει παραγωγή με πρωτότυπες ελληνικές σειρές, με νέες ενδιαφέρουσες εκπομπές», και αυτό «απεικονίζεται σιγά- σιγά και στα νούμερα τηλεθέασης, που παρεμπιπτόντως, δεν είναι και το μόνο κριτήριο για να αξιολογήσει κάποιος ένα κανάλι».

Η περιφέρεια

Το νομοσχέδιο προβλέπει υπαγωγή, για τα έτη 2017-2020, στα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων και της κάλυψης των οφειλών των δικαιούχων, που αφορούν την εργοδοτική εισφορά ποσοστού 2% προς τον ΕΔΟΕΑΠ.

«Είναι το 2% που επιβλήθηκε με τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου, ως αντικατάσταση του αγγελιόσημου. Έγινε η προσφυγή στο ΣτΕ και πολλά ΜΜΕ, ιδίως της περιφέρειας, περιφερειακά κανάλια και περιφερειακός Τύπος, δεν το κατέβαλαν, διότι υπήρχε η ελπίδα ότι θα κερδιζόταν η υπόθεση στο ΣτΕ.

Χάθηκε η υπόθεση, γι΄αυτούς στο ΣτΕ, και είναι υποχρεωμένοι να το καταβάλουν. Πάμε σε μια λύση που οι περιφερειακοί σταθμοί, ο περιοδικός Τύπος και ο ημερήσιος Τύπος θα επιχορηγηθούν, γι’ αυτά το χρόνια που δώσανε ή που οφείλουν στον ΕΔΟΕΑΠ», είπε ο κ. Λιβάνιος και υπογράμμισε:

«Για πρώτη φορά, αυτός που πλήρωσε δεν θα είναι το “κορόιδο”, αλλά θα πάρει χρήματα που πλήρωσε για να τα διαχειριστεί όπως θέλει. Ε, αυτό είναι ο ορισμός του προγράμματος βιωσιμότητας, διότι τους φεύγει ένα τεράστιο βάρος για μια σημαντική οφειλή».

Ο υπουργός επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα της ρύθμισης των οφειλών προς τον ΕΔΟΕΑΠ σε έως 72 δόσεις για να τονίσει: «Συνεπώς, και τα ΜΜΕ, ιδίως της περιφέρειας που παίζουν σημαντικό ρόλο, τα στηρίζουμε».

Ραδιόφωνα

Ο υφυπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι «πρέπει να ανοίξει πλέον το θέμα της αδειοδότησης των περιφερειακών σταθμών» και ενημέρωσε ότι με νομοτεχνική βελτίωση θα παραταθεί κατά έξι μήνες η προθεσμία ολοκλήρωσης του πλαισίου για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών, που κανονικά έληγε στις 31 Δεκεμβρίου του 2022. «Δεν μπορεί οι ραδιοφωνικοί σταθμοί να λειτουργούν χωρίς άδεια, ούτε αιωνίως να είναι σε μια γκρίζα ζώνη», είπε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με τις διατάξεις για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, ο Θ. Λιβάνιος είπε ότι εισάγονται κανόνες στο οπτικοακουστικό περιεχόμενο, που ίσχυαν έως τώρα για τα παραδοσιακά Μέσα και επεκτείνονται και σε πλατφόρμες όπως το YouTube.

«Θεσπίζεται για πρώτη φορά αυστηρό πλαίσιο για τις πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο, που θα προστατεύει τα παιδιά, απέναντι στη βία, τον ρατσιστικό λόγο, τις κακές διατροφικές συνήθειες και σε ο,τιδήποτε μπορεί να βλάψει τη σωματική ψυχική ή ηθική τους ανάπτυξη. Με ειδική σήμανση, με εξακρίβωση της ηλικίας του χρήστη, με χρήση κωδικών για την μεγαλύτερη προστασίας της παιδικής ηλικίας. Εισάγονται απαγορεύσεις σε υλικό που αφορά σε ανήλικους δράστες, ανήλικα θύματα ή ανηλίκους σε ρόλο μαρτύρων αξιόποινων πράξεων», επισήμανε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι με το νομοσχέδιο ενθαρρύνεται η αύξηση της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες οπτικοακουστικού περιεχομένου σε άτομα με αναπηρία, καθώς εισάγεται η υποχρέωση σε όλους τους παρόχους να υποβάλουν ετήσια έκθεση για τα σχέδια που αναπτύσσουν και τις ενέργειες που υλοποιούν στην κατεύθυνση αυτή.

Ανέφερε επίσης ότι τα κανάλια συνεχίζουν να στηρίζουν τον ελληνικό κινηματογράφο ενώ πλέον και πλατφόρμες τύπου Netflix υποχρεώνονται να καταβάλουν το 1,5% του τζίρου τους στην Ελλάδα ενισχύοντας τις ελληνικές παραγωγές (είτε με το να χρηματοδοτήσουν απευθείας ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές, είτε με το να αγοράσουν δικαιώματα πρωτότυπων ακυκλοφόρητων ελληνικών οπτικοακουστικών έργων, είτε να χρηματοδοτήσουν ένα εθνικό ταμείο για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής).

ΣΥΡΙΖΑ: Χαριστικές ρυθμίσεις και επιστροφή στο “τζάμπα” για τους καναλάρχες

“Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική εξυπηρετήσεων, που ξεκίνησε ο κύριος Πέτσας”, κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του νομοσχεδίου για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά.

Η αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά κατήγγειλε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, προωθούνται κραυγαλέες εξυπηρετήσεις των καναλαρχών, με απαλλαγή από την πληρωμή των δόσεων για τις τηλεοπτικές άδειες με έκπτωση 98%. Προειδοποίησε επίσης για μεγάλη μείωση του ορίου των 400 εργαζομένων στα κανάλια, που φέρνει ανασφάλεια, υποταγή και κυρίως απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων στα ιδιωτικά κανάλια.

Δριμύτατη κριτική άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ και στις διατάξεις για τις αποδοχές του προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ και του Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ. “Τα δωράκια δεν σταματούν στους καναλάρχες”, είπε η Αναστασία Γκαρά και κατήγγειλε ότι “υπάρχουν και προνομιούχοι που έχουν λαμβάνειν, όπως οι ημέτεροι άριστοι που έχουν διοριστεί σωρηδόν και χωρίς κριτήρια σε ΕΡΤ και ΑΠΕ”.

“Δωράκια που φέρνετε στην ΕΡΤ την οποία εσείς κλείσατε, γιατί ήταν δαπανηρή και οι εργαζόμενοι ήταν τεμπέληδες. Γι’ αυτούς, λοιπόν, οι αμοιβές απελευθερώνονται, και μάλιστα, με μία απλή εισήγηση των Διοικητικών Συμβουλίων χωρίς κριτήρια, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς αιτιολόγηση”, είπε η Αναταστασία Γκαρά και πρόσθεσε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση: “Δεν δίνετε χρήματα, για να μπει το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά, και δίνετε παχυλούς μισθούς στα «golden boys and girls» και εν μέσω κρίσης. Πόσο περήφανοι μπορεί να είστε, κύριοι και κυρίες, γι’ αυτήν τη διάταξη;”.

“Διαβάζοντας το νομοσχέδιο έκανα τέσσερα φύλλα συκώτι”, σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης για τη στάση δημοσιογράφων απέναντι στο νόμο Παππά για τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς που έλαβαν άδεια. “Θυμήθηκα εκείνη την κυρία, δακρύβρεχτη, τεθλιμμένη, μαυρομαντηλοφορούσα που ρωτούσε σαν Μανιάτισσα μοιρολογίστρα τον κύριο Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη, «γιατί με απολύετε κύριε Πρόεδρε»; Και ήρθε ο Πέτσας και έλεγε ότι τα 400 θα γίνουν 280 και οι υπόλοιποι θα είστε μερικής απασχόλησης. Φάνηκε πόσο δίκιο είχαμε που έβαλε αυτή τη ρύθμιση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη ρύθμιση υπερασπίζονται σήμερα”. Ο Παύλος Πολάκης προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο “αφήνει ανοιχτή την πόρτα για μελλοντικές κακές ρυθμίσεις” και πρόσθεσε: “ελπίζω να ξαναβγούν οι δημοσιογράφοι στο δρόμο και να υπερασπίσουν το νόμο Παππά που θα τους «έκλεινε το σπίτι».

“Επιχειρείτε τη μεταβολή προς το χειρότερο των διατάξεων, που αφορούν τους εργαζόμενους”, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός και πρόσθεσε: “Ο νόμος που ισχύει (σ΄σ΄ νόμος Παππά) προβλέπει 400 εργαζόμενους, ως ελάχιστο αριθμό, διασφαλίζοντας έτσι τις σχέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και την εύρυθμη λειτουργία των καναλιών.

Η πρόβλεψη για μείωση του αριθμού εργαζομένων δεν άλλαξε. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο εισάγει όμως ένα νέο τρόπο υπολογισμού του ετήσιου μέσου όρου προσωπικού των τηλεοπτικών σταθμών, που δεν θα απαρτίζεται μόνο από εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης του εκάστοτε καναλιού. Με τις διατάξεις που φέρνετε, παρέχετε τη δυνατότητα ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού καναλιού να παρακάμψει το ελάχιστο πλαφόν των 400 εργαζομένων, θα μπορεί να προσμετρά σε αυτούς και εργαζόμενους, οι οποίοι θα προέρχονται σε ποσοστό έως 15% από συνδεδεμένες εταιρίες”.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στη διάταξη για την δόση του τιμήματος τηλεοπτικής άδειας, η οποία μειώνεται για το 2020 με προϋπόθεση τις επενδύσεις των καναλιών. “Τα χρήματα χαρίζονται με πρόφαση τις επενδύσεις σε πρόγραμμα, καθώς και σε τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές, δεν προβλέπονται όμως ρήτρες τεχνολογικής αναβάθμισης ή ψηφιακής μετάβασης. Είναι αυτονόητο ότι τις επενδύσεις αυτές, που εννοείτε, θα τις έκανε έτσι και αλλιώς ένα κανάλι για να λειτουργήσει στοιχειωδώς”, είπε ο κ. Καλαματιανός.

“Πρόκειται για επαναφορά του καθεστώτος του τζάμπα, του καθεστώτος «δεν πληρώνω», που ίσχυε για τις τηλεοπτικές άδειες, στο παρελθόν, για 30 και επιπλέον χρόνια”, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού.

ΚΚΕ: Δώρα εκατομμυρίων στους καναλάρχες

“Δώρα εκατομμυρίων ευρώ στους καναλάρχες”, κατήγγειλε το ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά.

“Εν μέσω πανδημίας, εν μέσω τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς και αλλού, η κυβέρνηση χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους καναλάρχες. Δηλαδή, στους ιδιοκτήτες που είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, βιομήχανοι. Τους χαρίζει χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των τεράστιων λαϊκών αναγκών που υπάρχουν”, κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

“Μετά από ένα παζάρι που προηγήθηκε τους προηγούμενους μήνες με τους καναλάρχες, και με βάση το αρχικό σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα, καταλήξατε στα νέα δώρα που τους δίνετε. Και ποια είναι αυτά; Από τη μία τους χαρίζετε την ετήσια δόση που πρέπει να καταβάλουν για την απόκτηση άδειας, και από την άλλη επιδεινώνετε τη θέση των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης. Κάτι που ήδη βέβαια υλοποιείται στην πράξη. Και έρχεστε να νομιμοποιήσετε αυτή την εργοδοτική αυθαιρεσία. Είστε και προκλητικοί εκτός όλων των άλλων. Λέτε, θα τους χαρίσετε τα 3.450.000 ευρώ από τα 3.500.000, αν κάνουν επενδύσεις για λειτουργικά, τον εξοπλισμό και πάει λέγοντας. Τους υποχρεώνετε βέβαια, να πληρώσουν και 50.000 ευρώ. Πόσο σκληροί είστε απέναντί τους, πόσο σκληροί! Είναι για γέλια και για κλάματα κυρίες και κύριοι”, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο Μανώλης Συντυχάκης προειδοποίησε ότι έρχεται μείωση του προσωπικού των τηλεοπτικών σταθμών, ιδιαίτερα των τεχνικών, και πως με την πρόβλεψη να συμπεριληφθούν στον αριθμό των εργαζομένων και εκείνοι που εργάζονται στις συνδεδεμένες εταιρείες, ανοίγει ο δρόμος για τους εργολαβικούς εργαζόμενους.

“Και ενώ παίρνετε τέτοια μέτρα για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ίδια στιγμή εξαιρείτε τα στελέχη των κρατικών μέσων ενημέρωσης της ΕΡΤ και της ΑΠΕ από ανώτατο όριο μισθοδοσίας. Γιατί προφανώς, αυτά τα στελέχη θα πρέπει να πληρώνονται αδρά για να επιτελούν το ρόλο τους σε αυτά τα μέσα, ως τα εκάστοτε κυβερνητικά φερέφωνα”, κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ.

“Για να βγεί εκπρόσωπος του ΚΚΕ σε κανάλι, πρέπει να αναστηθεί ο Λάζαρος”

Ο κ. Συντυχάκης δήλωσε όμως την αντίθεσή του και στο περιεχόμενο της Οδηγίας που αφορά στις οπτικοακουστικές υπηρεσίες: “Δύο λέξεις χαρακτηρίζουν αυτή την Οδηγία: Υποκρισία και λογοκρισία. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για την υποκρισία από το άρθρο 6 του νομοσχεδίου που προτρέπει – προσέξτε τη λέξη – προτρέπει να φτιαχτούν κώδικες δεοντολογίας, κάνοντας λόγο για προστασία των καταναλωτών. Εξομοιώνοντας ουσιαστικά το αγαθό της ενημέρωσης με ένα εμπόρευμα που καταναλώνεται. Αυτή είναι όμως η λογική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης”, είπε ο κ. Συντυχάκης και χαρακτήρισε “κακόγουστο αστείο” και την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τη διασφάλιση της πολυφωνίας και της ελευθερίας του λόγου, με Προεδρικό Διάταγμα. “Δηλαδή, να βάλουμε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα. Εσείς, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που έχετε διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην ΕΡΤ, που για να βγει εκπρόσωπος του ΚΚΕ πρέπει πρώτα να ‘αναστηθεί ο Λάζαρος’, θα διασφαλίσετε την πολυφωνία; Υπάρχει τέτοια περίπτωση και μάλιστα με εν λευκώ εξουσιοδότηση και με Προεδρικό Διάταγμα;” ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

 

H επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: