Ξεφεύγει ενόψει Πενταμερούς ο Τατάρ: Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να μας… προσαρτήσουν, ισχυρίζεται

File Photo: Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




«Το παιχνίδι που παίζεται είναι να γίνουμε μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία κι εμείς αυτό το παιχνίδι δεν θα το παίξουμε» δήλωσε ο  Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στον παράνομο «Μπαϊράκ».

Ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε ότι στην άτυπη συνάντηση 5 + 1 θα πάει για να υπερασπιστεί τη θέση για λύση με βάση την κυριαρχική ισότητα δύο κρατών που θα συνεργάζονται δίπλα δίπλα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η νοοτροπία των Ε/κ δεν έχει αλλάξει και η νοοτροπία τους είναι να εξαπλώσουν την κυριαρχία τους με την πάροδο του χρόνου και στο «βορρά» μέσω μιας συμφωνίας σε ομοσπονδιακή βάση.

Επανέλαβε επίσης ότι παρά το όχι των Ε/κ και το ναι των Τ/κ στο δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν, μόνο οι Ε/κ έγιναν αποδεκτοί στην ΕΕ και ισχυρίστηκε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ παραδέχθηκε στην πρόσφατη συνομιλία τους ότι έγινε μια αδικία κατά των Τ/κ.

Υπερασπιζόμενος τη θέση ότι οι Ε/κ δεν θέλουν να διαμοιραστούν ούτε την εξουσία ούτε τους φυσικούς πόρους με τους Τ/κ και ότι με την δική του εκλογή στην ηγεσία της κοινότητας, οι Τ/κ εστερνίστηκαν τις δικές του ιδέες, στις οποίες θα πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός, ο Τατάρ είπε ότι εάν υπάρξει μια συμφωνία θα πρέπει να είναι μεταξύ των πλευρών.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, συνέχισε, θα προχωρήσουν στο δρόμο της αναγνώρισης του ψευδοκράτους  λέγοντας ότι η αξία της «τδβκ» – όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος – έχει αναβαθμιστεί. Η ανατολική Μεσόγειος σήμερα, δεν είναι όπως παλιά, ούτε η σημερινή Κύπρος είναι η παλιά Κύπρος, πρόσθεσε.

«Είμαστε σε μια στρατηγική θέση. Πίσω μας έχουμε μια δυνατή Τουρκία».

Σε περίπτωση συμφωνίας στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, θα γίνει πιο εύκολα ο διαμοιρασμός των ενεργειακών αποθεμάτων.

«Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει αυτή τη δουλειά (τα ενεργειακά). Τα πλοία με ε/κ σημαία δεν μπορούν να εισέλθουν στα λιμάνια της Τουρκίας. Τα αεροπλάνα από τη Ρωσία και την Άπω Ανατολή πετούν στο νησί μέσω της Ελλάδας. Εάν το στάτους κβο συνεχίσει  και οι Ε/κ θα χάσουν επίσης».

Αναφερόμενος στο Βαρώσι είπε ότι παρά την πανδημία, 100.000 άτομα επισκέφθηκαν την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου από τότε που άνοιξε και η οποία «έγινε προορισμός. Τουρίστες από την Τουρκία και αλλού έχουν επισκεφθεί το Βαρώσι. Εάν έρθουν τουρίστες σίγουρα θα επισκεφθούν το Βαρώσι. Αρκεί να ξεκινήσει ο τουρισμός».

«Είπαμε στον ΟΗΕ και σε άλλους αξιωματούχους ότι θέλουμε να ανοίξουμε το Βαρώσι σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να αντιβαίνουμε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΧΡ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ετοιμότητα για συμβιβασμό στο Κυπριακό ζήτησε ενόψει Πενταμερούς ο Ντόμινικ Ράαμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: