Βρώμικα παιγνίδια των Τούρκων για τη Χάλκη: Η Θεολογική Σχολή μπορεί να ανοίξει και φέτος!!!

FILE PHOTO: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη δεξίωση που ακολούθησε μετά την χειροτονία σε Διάκονο του μοναχού Ιωάννη Γρηγοριάδη, στην Αίθουσα Τελετών της Ιεράς Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Νίκος Μαγγίνας




Άρθρο γνώμης του Hakan Çelik στην εφημερίδα Posta με τίτλο «Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης μπορεί να ανοίξει και φέτος», αναφέρει τα εξής:

«Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης που ιδρύθηκε για να εκπαιδεύσει θρησκευτικούς λειτουργούς για τους Χριστιανούς Ορθοδόξους της Τουρκίας, έκλεισε το 1971.

Από τότε, δεν έχουν σταματήσει οι πολιτικές και συζητήσεις σχετικά με το καθεστώς της Σχολής. Υπήρξαν αυτοί που ισχυρίστηκαν πως οι δραστηριότητες της Σχολής έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της κοσμικότητας που ορίζει το Σύνταγμα, ενώ άλλοι υποστήριξαν πως αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία.

Το γεγονός ότι η Σχολή παρέμεινε κλειστή επηρέασε αρνητικά στο πέρασμα των 50 ετών την ρωμαίικη μειονότητα στην Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης φέρει την ευθύνη για τον διορισμό των θρησκευτικών λειτουργών ανά τον κόσμο, βρέθηκε σε δυσκολία καθώς δεν μπορούσε να εκπαιδεύσει κανένα θρησκευτικό λειτουργό στη Σχολή. Και αναγκάστηκε να επιλέγει θρησκευτικούς λειτουργούς από αποφοίτους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Άτομα που μεγάλωσαν εδώ και έχουν αφομοιώσει την κουλτούρα αυτής της χώρας, θα ήταν δίχως καμιά αμφιβολία καλύτερα να μπορούσαν να πάνε σε διάφορες χώρες της κόσμου αφού έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση τους στην Τουρκία. Η άκαμπτη και νευρική προοπτική στο θέμα αυτό, αποδυναμώνει την πιθανότητα της Τουρκίας να είναι μια ήπια δύναμη στον χριστιανικό ορθόδοξο κόσμο.

Ωστόσο, στο παρελθόν, σημαντικοί πολιτικοί που υπηρέτησαν ως Υπουργοί στο κόμμα του ΑΚΡ, όπως οι Bülent Arınç, Hüseyin Çelik, and Egemen Bağış, έχουν δηλώσει πως θα ήταν εφικτή η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο Ahmet Davutoğlu, την περίοδο που ήταν Υπουργός Εξωτερικών, είχε επισκεφθεί το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και είχε εποικοδομητική συνάντηση με τον Πατριάρχη.

  • Κλειστή για 50 έτη

Έχουν περάσει ακριβώς 50 έτη από τότε που έκλεισε η Σχολή. Η περίοδος αυτή του μισού αιώνα, έχει συμβολική σημασία. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ, η οποία έχει υιοθετήσει την αρχή της άρσης όλων των ειδών των εμποδίων στην λατρεία, μπορεί να κάνει ένα βήμα αξιολογώντας αντικειμενικά τις επιπτώσεις του να παραμένει κλειστή η σχολή στο παρόν διάστημα. Μια τέτοια απόφαση θα ήταν αναμφίβολα καλοδεχούμενη, κυρίως από τους Χριστιανούς, που είναι πολίτες της χώρας μας.

Θα δημιουργούσε ικανοποίηση στον δυτικό κόσμο, κυρίως στα ορθόδοξα κράτη. Και θα ήταν πολύ σημαντική, διότι θα αποτελούσε δείκτη προς τον Joe Biden -που ανέλαβε τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ- ως προς στο ότι στην Τουρκία εφαρμόζονται απόλυτα η ελευθερία θρησκείας και πίστης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Κογκρέσο, έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα επικρίνει την Τουρκία με τον ισχυρισμό ότι περιορίζει την θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία λατρείας.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει πολλά βήματα προκειμένου να διευκολύνει την εκπλήρωση της λατρείας σε διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες.

Η αποκατάσταση και επαναλειτουργία της Βουλγαρικής Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκε με τελετή στην οποία παρευρέθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος Erdoğan.

Τα έργα αναστήλωσης της Αρμενικής Εκκλησίας στο Akdamar, η πραγματοποίηση λειτουργίας στην Μονή Σουμελά μετά από 88 έτη και η θεμελίωση της Συροχαλδαίικης Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκαν με την πολιτική θέληση του Erdoğan.

Παρά τις θετικές αυτές πολιτικές, το γεγονός ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή, αποτελεί μια ανεξήγητη κατάσταση.

Το 2021 έχει και μια ακόμη ιδιότητα: αποτελεί την 30η επέτειο ενθρόνισης του Ρωμιού Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίου. Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας θρησκευτικός λειτουργός παραμένει στο αξίωμα του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Βαρθολομαίος για διάστημα 30 ετών, εξήγησε σε όλες τις χώρες του κόσμου την ευτυχία του για το ότι είναι πολίτης της Τουρκίας, καθώς και ότι η ενσωμάτωση της μουσουλμανικής Τουρκίας στη δύση αποτελεί σημαντικό πλούτο.

Το έχω γράψει πολλές φορές στο παρελθόν. Θεωρώ πως για να αποδείξουμε πως η Τουρκία αγκαλιάζει με έναν δυναμικό τρόπο διαφορετικές πίστεις, θα είναι πολύ σημαντικό -δίχως χρονοτριβή- να ανοίξει η Τουρκία την Θεολογική Σχολή της Χάλκης».

ΠΗΓΗ: Hakan Çelik στην εφημερίδα Posta

Η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν σχεδιάζει να δημιουργήσει το δικό της… κρυπτονόμισμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: