«Βήμα Πρόσθες» για τους SOF της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο και τον Κόλπο: Κάτι μαρτυρά η αποστολή Ειδικών Επιχειρήσεων…

Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας- Κύπρου και ΗΠΑ κατά την πρόσφατη κοινή εκπαίδευση που έκαναν νότια της Κρήτης, σε σενάριο μη συναινετικής νηοψίας σε πλοίο. ΠΗΓΗ: ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Οι Ειδικές Επιχειρήσεις περνούν και αυτό φαίνεται, σε μια εντελώς νέα εποχή με στόχο η αναγνώρισή τους να επισφραγιστεί από όλους τους συναδέλφους τους των σύμμαχων χωρών είτε αυτές είναι Νατοϊκές, είτε πρόκειται για χώρες της Μ. Ανατολής, της Αφρικής, του Κόλπου.

Ήδη έχουμε δει από την ενημέρωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ότι στελέχη της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων- και σε λίγο καιρό Διοίκηση Ειδικού Πολέμου- να έχουν μεταβεί στο Εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για εκπαίδευσή στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης (αεροσήραγγα) που διαθέτουν οι δυο χώρες.

Η συγκεκριμένη εκπαίδευση, η οποία εκτελείται σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, εξασφαλίζει πολύτιμη εμπειρία στο δύσκολο αντικείμενο της ελεύθερης πτώσης, με παράλληλη σημαντική μείωση κόστους σε σχέση με την εκτέλεση πραγματικών αλμάτων.

Η συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σ’ αυτές τις δυο αποστολές εντάσσεται στην ενίσχυση και εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεων και της αμυντικής συνεργασίας της χώρας μας με την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ.

  • Ο Διακαής πόθος και οι αποστολές των SOF

Πάντως η αεροσύραγγα είναι θα λέγαμε για την Σχολή Αλεξιπτωτιστών και για το σύνολο των στελεχών Ειδικών Επιχειρήσεων, ο «διακαής πόθος» εδώ και δεκαετίες. Πληροφορίες λένε ότι ιδιωτικός φορέας θα κατασκευάσει πλέον και στην Ελλάδα και μάλιστα θα παραχωρεί ώρες εκπαίδευσης στις Ειδικές Δυνάμεις.

Όπως σημειώνουν στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, περίπου μια ώρα στην αεροσύραγγα μπορεί και να ισοδυναμεί με σχεδόν 50 άλματα ελευθέρας πτώσεων.

Σαν εκπαιδευτική δραστηριότητα είναι ενδιαφέρουσα και πολύ ιδιαίτερη, για λίγους, όμως υποδεικνύει και τους βαθύτερους δεσμούς που υπάρχουν τόσο με την Αίγυπτο όσο και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εν συντομία να θυμίσουμε στους αναγνώστες την φετινή 5μερή άσκηση «Μέδουσα», που έγινε στ’ ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, αλλά και την κοινή εκπαίδευση των «μπλε φτερών» με τα F-16 Block 60 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εν μέσω της Ελληνοτουρκικής κρίσης.

Αλλά η ανάδειξη στον τομέα εκπαίδευσης των Ειδικών Επιχειρήσεων είναι κάτι εντελώς ξεχωριστό, κάτι που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα με την Αίγυπτο σε όλες τις «Μέδουσες» αλλά και σε διμερές επίπεδο ανάμεσα σε προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων των δυο χωρών. Αυτό ακριβώς φαίνεται πως ανατέλλει και στον Κόλπο…

Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων της Διακλαδικής Διοίκησης του ΓΕΕΘΑ κατά την εκπαίδευσή τους στην αεροσύραγγα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πηγή: ΓΕΕΘΑ
  • Οι Έλληνες και Άραβες SOF μαζί σε κοινές προκλήσεις

Το περιβάλλον στα ΗΑΕ είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό της Ελλάδας ή άλλων χωρών που έχουν δράσει οι SOF της Ελλάδας και γι’ αυτούς είναι μια ακόμη πρόκληση να εκπαιδεύονται κατά τμήματα και εκεί.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σαφώς κι έχουν την δυνατότητα να χρηματοδοτούν τις Ειδικές Επιχειρήσεις ώστε να είναι επαρκώς εξοπλισμένες με όλα τα σύγχρονα μέσα. Κάθε χώρα πάντως έχει τις δικές της εμπειρίες από τον τρόπο του δρα στο περιβάλλον που ασκείται, γεγονός που δημιουργεί διαφορετικές καταδρομικές προσεγγίσεις κι αυτό μέσα από την διαλειτουργικότητα που επιχειρείται τώρα, θα γίνει η ανταλλαγή των εμπειριών.

Άλλωστε οι κοινοί γεωστρατηγικοί, γεωπολιτικοί και διπλωματικοί στόχοι για την ευρύτερη περιοχή, δίνουν την ευκαιρία για στενότερη επαφή μεταξύ των Ειδικών Επιχειρήσεων των δυο χωρών.

Με δεδομένο μάλιστα, όπως εξηγούσε στρατιωτική πηγή, ότι το πεδίο ενδιαφέροντος μετατοπίζεται στην κεντρική και Αν. Μεσόγειο, τα Εμιράτα συμμετέχουν στην κοινοπραξία χωρών που θέλουν να εγγυηθούν την ασφάλεια της περιοχής από κοινού με την Ελλάδα κι άλλα κράτη. Και επειδή πολλά έχουν να κάνουν με τον ενεργειακό τομέα, υπάρχουν προοπτικές σε τομείς Ειδικών Επιχειρήσεων να υπάρξει κοινή εκπαίδευση κυρίως στο θαλάσσιο περιβάλλον και συγκεκριμένα, στην ασφάλεια εγκαταστάσεων, ασφάλεια πλοίων, εκτέλεση νηοψιών κ.ο.κ.

Όλα τα παραπάνω εμπίπτουν και στην δικαιοδοσία του ΚΕΝΑΠ που είναι στη Σούδα, ειδικά στο θέμα των νηοψιών. Ουσιαστικά δεν αποκλείει κανείς, σημείωνε η ίδια πηγή, πως το επόμενο διάστημα θα δούμε μια δεύτερη αποστολή από τα ΗΑΕ στην Κρήτη για παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης.

Στο κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής τα έμπειρα στελέχη που υπηρετούν εκεί, εκπαιδεύουν Έλληνες και αλλοδαπούς σε πολυποίκιλα σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών στο θαλάσσιο περιβάλλον. Πηγή: ΓΕΕΘΑ
  • Το άνοιγμα της Ελλάδας στις χώρες του Κόλπου

Οι διακυβερνητικές επαφές, η διπλωματία, η στρατιωτική συνεργασία είναι οι πρωτεργάτες μιας αναπτυσσόμενης σχέσης με τις χώρες της Αραβίας. Το φόρουμ «Φιλία» που διεξήχθη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Μπαχρέιν, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ενόχλησε την Άγκυρα, είχε αναδείξει  τις ισχυρές συμμαχίες της Ελλάδας, άλλα και την επιστροφή της χώρας μας, στον Αραβικό κόσμο.

Η συνέχεια του διπλωματικού Μαραθωνίου της Αθήνας για την σύσφιξη, δόθηκε στην αμυντική διπλωματία, ώστε οι σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου να «δέσουν» ακόμη περισσότερο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών, Θεόδωρος Λάγιος, Αντιπτέραρχος ε.α.,  βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι τρεις άνδρες θα βρεθούν στην έκθεση αμυντικού υλικού στην οποία υπάρχει και Ελληνική συμμετοχή.

Η φρεγάτα ΎΔΡΑ διένυσε 3500 ναυτικά μίλια κι έφτασε στο λιμάνι του Αμπου Ντάμπι όπου βρίσκεται όπως φαίνεται στον πλωτό εκθεσιακό χώρο της IDEX και NAVDEX 2021 που φιλοξενούν τα ΗΑΕ. Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Στο Αμπου Νταμπι οι δυο άντρες θα έχουν  μια σειρά από συναντήσεις με Αξιωματούχους των Αραβικών Εμιράτων. O κ. Παναγιωτόπουλος θα έχει συνομιλίες με τον Εμιρατινό Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για Αμυντικές Υποθέσεις κ. Mohammed Al Bowardi και ο Α’ ΓΕΕΘΑ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, που είχε υποδεχτεί ο ίδιος στη Σούδα.

Οι ισχυροί δεσμοί που αναπτύσσονται στον Κόλπο αναδεικνύονται και από το δέκα ημερών ταξίδι της φρεγάτας ΥΔΡΑ, η οποία κατέπλευσε στο λιμάνι του Άμπου Ντάμπι στο πλαίσιο της έκθεσης, αλλά και η αποστολή στελεχών Ειδικών Επιχειρήσεων…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Γιατί οι «μνηστήρες» του Πολεμικού Ναυτικού αυξάνονται: Τα παίζουν όλα για όλα για το ποιος θα φτιάξει τέσσερις νέες φρεγάτες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: