Βαρύτατες οι κατηγορίες: Στον εισαγγελέα τις επόμενες ώρες ο Λιγνάδης, απολογείται για βιασμό κατά συρροή…

Ο Νίκος Γεωργουλέας, δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, κάνει δηλώσεις μετά τη σύλληψη του πελάτη του. Φωτογραφία via OPEN TV




Στα δικαστήρια της Ευελπίδων θα οδηγηθεί τις επόμενες ώρες ο ηθοποιός-σκηνοθέτης που συνελήφθη χθες το βράδυ στην ΓΑΔΑ, όπου μετέβη αυτοβούλως, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του για την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.

Ο καλλιτέχνης , μέσω δήλωσης του συνηγόρου του Νίκου Γεωργουλέα, δηλώνει αρχικά πως αρνείται τις πράξεις που του αποδίδονται:

«O κ. Λιγνάδης είναι ένας άνθρωπος έντιμος, ειλικρινής στις εξηγήσεις του, με οργανωμένη σκέψη», είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος.

Τις επόμενες ώρες, ο σκηνοθέτης θα περάσει το κατώφλι της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας η οποία συμφώνησε στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης, όπου ο κατηγορούμενος αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για την απολογία του ώστε να λάβει γνώση του κατηγορητηρίου και των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην δικογραφία για να αντικρούσει τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τον νόμο , ο κατηγορούμενος σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα θα πρέπει εντός πενθημέρου από την έκδοση, να έχει απολογηθεί και να έχει αποφασιστεί η περαιτέρω ποινική του μεταχείριση. Έτσι, μετά την απολογία του, Ανακρίτρια και Εισαγγελέας θα κρίνουν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατηγοριών που βαρύνουν τον καλλιτέχνη αν θα κριθεί προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής ή ως ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του σκηνοθέτη χθες, μετά από έρευνα των Εισαγγελέων Κώστα Σπυρόπουλου και Νίκου Στεφανάτου, αφορά δύο πράξεις βιασμού

Η πρώτη έχει χρόνο τέλεσης το 2010 και καταγγέλθηκε το πρωί της Παρασκευής, με μήνυση που κατατέθηκε στην Εισαγγελία. Η πράξη φέρεται να τελέστηκε σε βάρος 14χρονου –κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης– μαθητή.

Η δεύτερη υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πιο πρόσφατο χρόνο τέλεσης, πιθανόν το 2015 ή το 2016, και προέκυψε από την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του καλλιτέχνη αρχές του μήνα. Σε αυτήν την περίπτωση η μήνυση αφορούσε μη ενεργή πράξη ωστόσο , όπως συνέβη και με την υπόθεση Μπεκατώρου, από αυτήν προήλθε μαρτυρική κατάθεση για ενεργή υπόθεση βιασμού.

Η εξελίξεις στην υπόθεση του σκηνοθέτη-ηθοποιού δρομολογήθηκαν ουσιαστικά από την Παρασκευή που κατατέθηκε η δεύτερη μήνυση. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί έλαβαν μαρτυρικές καταθέσεις από πρόσωπα που φαίνεται να έδωσαν ισχυρά στοιχεία για την ποινική αποτύπωση των πράξεων που πλέον αποδίδονται στον καλλιτέχνη, με ιδιαίτερα κρίσιμη την κατάθεση γυναίκας που φέρεται να γνώριζε πολύ καλά κάποια γεγονότα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που όπως γίνεται σε κάθε υπόθεση, θα ζυγίσουν οι εισαγγελικές αρχές ώστε να αποφασίσουν για την προφυλάκιση ή μη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Το αν είναι ύποπτος φυγής και αν είναι επικίνδυνος για άλλες αξιόποινες πράξεις.

Ίσως γι αυτό, εκτιμούσαν δικαστές πηγές, πήγε αυτοβούλως στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψής του… Πιθανότατα για να δηλώσει ότι δεν είναι ύποπτος φυγής και να αποφύγει την προφυλάκιση.

 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά να βγουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση ενώ απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις για καθυστέρηση στην έρευνα τονίζει ότι «υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης».

Οι μηνύσεις και οι μαρτυρικές καταθέσεις έδωσαν τα στοιχεία που χρειάζονταν οι εισαγγελικές αρχές για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης μετά από αυτήν την εξέλιξη προσήλθε αργά το απόγευμα αυτοβούλως στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής όπου και συνελήφθη. Σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για βιασμούς κατ΄ εξακολούθηση.

Πριν από τη σύλληψή του ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου είχε ξαναπάει – και πάλι αυτοβούλως – στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση μαζί με το δικηγόρο του. Είχε δηλώσει ότι είναι στη διάθεση των αρχών και σύμφωνα με πληροφορίες είχε δώσει τη διεύθυνση και το τηλέφωνό του. Αποχώρησε όμως καθώς όπως τον ενημέρωσαν δεν είχε μέχρι εκείνη την ώρα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

Από το βράδυ της Παρασκευής ο Δημήτρης Λιγνάδης διέμενε σε φιλικό σπίτι.

Τις ραγδαίες εξελίξεις προκάλεσε δεύτερη μήνυση εναντίον του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού για βιασμό ανηλίκου. Πρόκειται για καταγγελία που δεν έχει παραγραφεί καθώς έχουν περάσει 11 χρόνια. Η πρώτη μήνυση κατατέθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 2021, αφορά ωστόσο καταγγελίες για πράξεις που έχουν πλέον παραγραφεί.

  • Πολιτική αντιπαράθεση

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε επικίνδυνο τον Δημήτρη Λιγνάδη μετά απ’ όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας.

«Κυριάκος Μητσοτάκης και Λίνα Μενδώνη συγκάλυψαν την υπόθεση Λιγνάδη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε περιφερειακά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Zήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη, λέγοντας μάλιστα ότι δεν είναι αδίκημα να είσαι φίλος ενός ανθρώπους που αποδεικνύεται ότι είναι επικίνδυνος. Δεν το είπα έτσι, τώρα το λέει η κ. Μενδώνη», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για αντιπολιτευτικό δηλητήριο και για χυδαία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί όσα σοκαριστικά αποκαλύπτονται, δίνοντάς τους κομματικό χρώμα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν ήταν ποτέ προσωπικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ζήτησε κανείς ευθύνες από τον κ. Τσίπρα για τον κ. Χαϊκάλη που με την υπογραφή του τον διόρισε Υπουργό; Του ζήτησε ευθύνες για τον κ. Κιμούλη που η κυβέρνησή του διόρισε σε θέσεις ευθύνης;

Ευθύνες του ζητήθηκαν για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, που όχι μόνο την γνώριζε αλλά προσπάθησε εγγράφως να την συγκαλύψει», τονίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

  • Σφοδρά είναι τα πυρά και από τα υπόλοιπα κόμματα.

Οι δηλώσεις καταδίκης για την υπόθεση Λιγνάδη ήρθαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση από την κυβέρνηση και φυσικά αυτές οι δηλώσεις καταδίκης δεν μπορούν ούτε να κρύψουν, ούτε να παραγράψουν τις ευθύνες τις κυβερνητικές για το συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Η κυβέρνηση δεν εξαπατήθηκε, αλλά εξαπάτησε τον ελληνικό λαό (…) Θεωρούμε την παραίτηση της κυρίας Μενδώνη αυτονοήτη, αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Η υπουργός πολιτισμού κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος από τη δικαιοσύνη.

-Μαρτυρία-κλειδί για τον βιασμό του 14χρονου

Νέος μάρτυρας κλειδί κατέθεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην εισαγγελία και φέρεται να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του 25χρονου για την αποπλάνηση και το βιασμό του σε ηλικία 14 ετών, το 2010. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας τότε ήταν 16 ετών.

«Ο εντολέας μου έχει κατονομάσει και μάρτυρες. 1.57 δεν ήταν μόνο ο ίδιος. Η επαφή έγινε με έναν κύκλο νέων ανθρώπων. Ο ίδιος όμως υπέστη το βαρύτατο αυτό έγκλημα και την στιγμή που έγινε η πράξη δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή μπροστά μάρτυρας όμως υπάρχουν μάρτυρες οι οποίοι μπορούν να καταθέσουν στη δικαιοσύνη για τα περιστατικά τα οποία οδήγησαν σε αυτό το αποτρόπαιο βράδυ», δήλωσε ο δικηγόρος του θύματος Γιάννης Βλάχος.

Το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο γνωστός σκηνοθέτης από τον 25χρονο δεν έχει παραγραφεί καθώς τελέστηκε το 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός δεν προέρχεται από τον καλλιτεχνικό χώρο και ο μηνυόμενος τον προσέγγισε στην πλατεία του Μεταξουργείου

Ωστόσο η υπάρχει και δεύτερη μήνυση η οποία παραγράφεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Άποψή μας είναι ότι πρέπει η μήνυση η οποία κινδυνεύει με άμεση παραγραφή να χρεωθεί σε διαφορετικό εισαγγελέα για να μπορέσει να κινήσει τάχιστα τις διαδικασίες να μην υπάρξει παραγραφή αλλά αυτό είναι θέμα της εισαγγελίας», αναφέρει ο κ. Βλάχος.

Με άκρα μυστικότητα κατέθεσε το μεσημέρι της Παρασκευής γυναίκα που φέρεται να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα αν και η ίδια δεν υπήρξε θύμα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεσή της ήταν πολύωρη.

Η μάρτυρας κατέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Κώστα Σπυρόπουλο, ο οποίος διερευνά το περιεχόμενο των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί από θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Οι δυο μαρτυρίες χαρακτηρίζονται από τους εισαγγελείς ως κομβικής σημασίας για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αργά το απόγευμα ακόμη ένα πρόσωπο κατήγγειλε στον εισαγγελέα ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη την τελευταία εξαετία.

  • Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«H Δικαιοσύνη έχει πλέον το λόγο. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η χώρα έχει κράτος Δικαίου και η κυβέρνηση θα συνδράμει, με όποιο τρόπο της ζητηθεί, θέτοντας στη διάθεση των δικαστικών αρχών τις υπηρεσίες της. Υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ο κ. Λιγνάδης προσήλθε αυτοβούλως στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και συνελήφθη δυνάμει εντάλματος. Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης κρατείται στη ΓΑΔΑ.

  • Οι δηλώσεις του δικηγόρου του

«Αρνείται όλα όσα ακούγονται», τόνισε ο δικηγόρος του κ. Λιγνάδη, Νίκος Γεωργουλέας, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους έξω από τη ΓΑΔΑ.

«Μόλις εξεδόθη το ένταλμα προσήλθε αυτοβούλως, δεν υπάρχει θέμα να κρυφτεί ή να διαφύγει», είπε, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε αναζήτηση του εντολέα του. Αποκάλυψε δε ότι ο κ. Λιγνάδης ήταν στην Αθήνα όλο αυτό το διάστημα και αυτό είχε γνωστοποιηθεί στις αρμόδιες αρχές.

«Ο κ. Λιγνάδης είναι έντιμος, ειλικρινής και με οργανωμένη σκέψη. Ήρθε αμέσως στη ΓΑΔΑ, έχει πολύ καλή συνεργασία, προχωράμε με τη νόμιμη διαδικασία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πλέον αναμένεται να προσέλθει ενώπιον της ανακρίτριας.

  • Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη υπογράμμισε ότι την ενόχλησαν και τη θύμωσαν κάποια γεγονότα, όπως η φράση «καταγγελίες τύπου Μπεκατώρου»

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη παραχώρησε συνέντευξη στο «Secret» και αναφέρθηκε στις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον χώρο του θεάματος. «

Τον πρώτο λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη. Δηλώνω ότι είμαι και εγώ μαζί τους και στηρίζω τα θύματα γι’ όλα αυτά που συμβαίνουν. Θέλω να συγχαρώ την κυρία Σοφία Μπεκατώρου που πραγματικά άνοιξε την καρδιά της και έφερε στο φως όλα αυτά τα φρικτά γεγονότα. Κανείς δεν φανταζόταν, ούτε καν η ίδια, τι πόρτα θα άνοιγε για την εξυγίανση. Αυτό που έκανε είναι συγκλονιστικό. Της δίνω 10 χρυσά μετάλλια γι’ αυτή της την κίνηση.

Για μένα, ήταν τρομακτική ανακάλυψη κάποιων χαρακτήρων, γιατί κάποιους ανθρώπους που τους ξέρουμε όλοι και δεν χρειάζεται να τους ονοματίσω, τους είχαμε τοποθετήσει στην καρδιά μας, στη ζωή μας, στην τέχνη του θεάτρου. Ξαφνικά ανοίγει μια, πως να την πω, χαράδρα, να την πω τρύπα, και αρχίζουν και πέφτουν άνθρωποι» δήλωσε η τραγουδίστρια.

Στη συνέχεια, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη υπογράμμισε ότι την ενόχλησαν και τη θύμωσαν κάποια γεγονότα, όπως η φράση «καταγγελίες τύπου Μπεκατώρου». «Πιστεύω ότι αποτελεί ύβρη όχι μόνο προς την κ. Μπεκατώρου, αλλά προς όλες τις γυναίκες. Η “μόδα Μπεκατώρου” υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει όσο υπάρχουν σχεδιαστές τέτοιου είδους δυστυχώς. Γι’ αυτό είμαι δίπλα σε όλους όσοι βρίσκουν το θάρρος να σπάσουν αυτόν τον κύκλο της σιωπής».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΡΤ, ΑΠΕ_ – ΜΠΕ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣ

Η ΜΚΟ SolidarityNow διαψεύδει εμπλοκή της σε «δραστηριότητες Λιγνάδη» και κυκλώματα μαστροπείας ανηλίκων

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: