Τρέχουν (μην …χάσουν) η Λευκωσία και η Αθήνα: Το σχέδιο προβλέπει την παραχώρηση της Κύπρου στη σφαίρα επιρρροής της Τουρκίας

FILE PHOTO: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με τον εκπρόσωπό του, Στεφάν Ντουτζάρικ (αριστερά). Credit UN Photo, Mark Garten




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η Λευκωσία και η Αθήνα πάνε …τρέχοντας στην Πενταμερή Διάσκεψη που έστησαν οι Βρετανοί υπό την ομπρέλα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και θα συμμετέχουν σε αυτήν την παγίδα, όπως ορθά τη χαρακτηρίσαμε, ενώ γνωρίζουν τους μεγάλους κινδύνους για την Κύπρο.

Εάν επικρατήσουν οι βρετανικοί σχεδιασμοί, την επόμενη μέρα, το νησί δεν θα είναι το ίδιο. Θα υπαχθεί στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Η παράδοση της Κύπρου, σύμφωνα με το σχέδιο των Βρετανών, είναι το «μεγάλο βραβείο» για τον Ταγίπ Ερντογάν…

Και ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω, η κατοχική Τουρκία προκαλεί «στα ίσια» την Ελλάδα στο Αιγαίο. Ξανά και ξανά… Και ενώ υποτίθεται ότι βρισκόμαστε στον …αστερισμό των διερευνητικών επαφών, στη διάρκεια των οποίων σταματά η κάθε πρόκληση. Πως θα συνεδριάσουν οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της κατοχικής Τουρκίας, όταν τα πολεμικά της πλοία μαζί με το “Τσεσμέ” αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία;

  • Σίγουρα, οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας γίνονται για να …υπενθυμίσει ο Ερντογάν πως συνομιλεί μεν με την Ελλάδα, αλλά οι απαιτήσεις του στο Αιγαίο δεν αλλάζουν. Παραμένουν οι ίδιες. Απαιτεί το μισό Αιγαίο. Το ερώτημα είναι “εμείς τι κάνουμε; εμείς πως αντιδρούμε”.

Συμβαίνει αυτό το παράξενο ξανά: οι Τούρκοι παραμένουν συνεπείς στις (απαράδεκτες) θέσεις τους, και η Κύπρος και η Ελλάδα υποχωρούν κανονικότατα μήπως οι …ξένοι τους πουν ότι δεν είναι «πολιτικά ορθές»! Υπάρχει πρόβλημα. Και το πρόβλημα είναι σοβαρό. Διότι ειδικά οι πολιτικοί της Λευκωσίας δεν έχουν σπονδυλική στήλη.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, λοιπόν, σκοπεύει να συγκαλέσει μια άτυπη συνάντηση πέντε-συν-ένα για το Κυπριακό πολύ σύντομα.

Τη δήλωση έκανε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, ο Στεφάν Ντουζάρικ, χωρίς να αναφέρει τις ημερομηνίες. Έθεσε, όμως, το πλαίσιο της Πενταμερούς.

Ο κ. Γκουτέρες αποφάσισε να προχωρήσει μετά από τις διαβουλεύσεις που διεξήγαγε η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ,  τους τελευταίους μήνες. Άρα η εν λόγω κυρία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι έτοιμα να λάβουν μέρος. Μόνο που η Τουρκία σέρνει τα πόδια της διότι πάντα θέλει να κερδίζει 100 στα 100.

Σύμφωνα με τον κ. Ντουζάρικ, Θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση.

Δήλωσε επίσης ότι ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο Κυπριακό εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα.

Δεν αντέχει καν ανάλυσης αυτή η φράση του εκπροσώπου του ΟΗΕ. Πρόκειται για εκβιασμό. Ο κ. Γκουτέρες και ο κάθε Γκουτέρες μπορεί να αποφασίσει ότι ευθύνονται για το όποιο αδιέξοδο η Αθήνα και η Λευκωσία. Διάβασαν τους όρους της Πενταμερούς οι διπλωμάτες των δύο χωρών; Θέτει χρονοδιάγραμμα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ; Το έχουν αντιληφθεί οι δύο κυβερνήσεις;

  • Με κάθε επιφύλαξη αναφέρουμε ότι προτάθηκαν νέες ημερομηνίες για την παγίδα της Πενταμερούς, την τελευταία εβδομάδα Απριλίου. Βεβαίως, ομιλούμε για μία εβδομάδα πριν το Ορθόδοξο Πάσχα. Αντιλαμβάνομαι ότι η Αθήνα και η Λευκωσία απάντησαν θετικά. Όπως κάνουν πάντα από ευθυνοφοβία βασικά. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η Τουρκία θέτει εμπόδια και γι’ αυτές τις ημερομηνίες.

Σημειώνω ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας προσδιόρισε την άτυπη Πενταμερή στο πρώτο μισό του Απριλίου. Ο καθένας με τον …πόνο του. Και η Κύπρος σε άμεσο κίνδυνο. Αυτή η Πενταμερής είναι η πιο επικίνδυνη εξέλιξη στη διπλωματική ιστορία του Κυπριακού. Πρόκειται για άνευ προηγουμένου εκβιασμό.

Κρατάμε, λοιπόν, ότι η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών είναι να συγκλιθεί η Πενταμερής, που μπορεί να σημάνει και το τέλος της Κύπρου. Κρατάμε ότι η Λευκωσία και η Αθήνα είπαν ήδη το ναί. Και κρατάμε ακόμα ότι η κατοχική Τουρκία τους κρατάει όλους στο χέρι.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα λάβει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την οποία αναμένεται να τεθούν και οι απειλές της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μπλίνκεν μπαίνει γρήγορα στα «ταραγμένα νερά» της Ανατολικής Μεσογείου, και με δεδομένο ότι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την κατοχική Τουρκία βρίσκονται στο ναδίρ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ούτε το ΝΑΤΟ δέχεται τους S-400: Έκανε πίσω ο Στόλτενμπεργκ, απόλυτη η θέση των Αμερικανών…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: