Τούρκος αντιστασιακός καλεί τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αναγκάσει τον Ερντογάν να λγοδοτήσει…

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έξω από την πόρτα του Όβαλ Όφις στο Λευκό Οίκο. EPA, KEVIN DIETSCH / POOL




Άρθρο του πρώην βουλευτή του τουρκικού κοινοβουλίου και διευθυντή του προγράμματος για την Τουρκία της δεξαμενής σκέψης Foundation for Defense of Democracies, Aykan Erdemir, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Το σύντομο άρθρο καλεί τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να λάβει υπόψη του την επιστολή 54 Γερουσιαστών προς το πρόσωπό του με την οποία καταγγέλλουν την Τουρκία για τις αντιδημοκρατικές και επιθετικές πολιτικές της και να αξιοποιήσει τη δυναμική στο Κογκρέσο προκειμένου να κάνει τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας να λογοδοτήσει.

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ο αυταρχισμός του Erdogan και η φιλοπολεμική ρητορική και στάση του κατά των ΗΠΑ και άλλων μελών του ΝΑΤΟ, αποτελούσαν αντικείμενο ανησυχίας στο αμερικάνικο Κογκρέσο εδώ και πολύ καιρό.

Τον Απρίλιο του 2018, 66 Γερουσιαστές απέστειλαν επιστολή στον Erdogan με την οποία κατηγορούσαν την Άγκυρα ότι χρησιμοποιεί πολίτες των ΗΠΑ που κρατούνται άδικα και Τούρκους εργαζόμενους στα Προξενεία των ΗΠΑ, ως «πολιτικά ενέχυρα».

Δύο εβδομάδες αργότερα, μία ομάδα 154 Βουλευτών  και από τα δύο κόμματα, έκαναν το ίδιο με μία ανάλογη επιστολή. Αυτές οι δικομματικές προσπάθειες οδήγησαν το Υπουργείο Οικονομικών να επιβάλλει τις κυρώσεις Global Magnitsky τον Αύγουστο του 2018 κατά δύο Τούρκων Υπουργών για τον «ηγετικό ρόλο» τους στην «άδικη κράτηση και συνεχή δίωξη» του Πάστορα Andrew Brunson.

Τον Οκτώβριο του 2019, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων με ψήφους 403-16 επέβαλαν γενικευμένες κυρώσεις στην Τουρκία για την στρατιωτική επίθεσή της κατά των εταίρων της Ουάσιγκτον, των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι μάχονταν κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Τον ίδιο μήνα, με ψήφους 405-11, η Βουλή υπερψήφισε ένα ψήφισμα αναγνωρίζοντας τη μαζική εξόντωση των Αρμενίων ως γενοκτονία, κάτι που η Άγκυρα αρνείται. Δύο εβδομάδες αργότερα, η Γερουσία υπερψήφισε ομόφωνα ένα παρόμοιο ψήφισμα.  

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Κογκρέσο διασφάλισε τη συμπερίληψη στο Νόμο για τον αμυντικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2021πρόβλεψης με την οποία ζητείται η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία -σε συνέχεια του Νόμου CAATSA (Countering Americas Adversaries Through Sanctions Act) ο οποίος στοχεύει τις σημαντικές συναλλαγές με τον ρωσικό αμυντικό τομέα ή τομέα πληροφοριών- για την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Μετά την υπερψήφιση του Νόμου από τη Γερουσία και τη Βουλή, με πλειοψηφία που δεν επιτρέπει τη χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας, ο Πρόεδρος Trump επέβαλε κυρώσεις βάσει του Νόμου CAATSA.  

Διοίκηση Biden γνωρίζει την άποψη των δύο κομμάτων για τον Erdogan και έχει ήδη δώσει κάποιες ενδείξεις για τις προθέσεις της έναντι του ισχυρού αυτού άνδρα.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης του, ο ΥΠΕΞ Antony Blinken αναφέρθηκε στην Τουρκία ως «επονομαζόμενο στρατηγικό εταίρο μας» και κατέκρινε την Άγκυρα ότι ευθυγραμμίζεται «με έναν από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς ανταγωνιστές» μέσω της αγοράς από τη Ρωσία των S-400.

Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια συνομιλίας, στις 2 Φεβρουαρίου, με τον εκπρόσωπο του Erdogan, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan εξέφρασε την ανησυχία του ότι «η απόκτηση του ρωσικού συστήματος επιφανείας-αέρος S-400 από την Τουρκία, υπονομεύει τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας».

Όταν ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ, δύο ημέρες αργότερα, ότι ήταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το 2016, το State Department αμέσως απάντησε με μία δήλωση με την οποία χαρακτήριζε τις αναφορές του Υπουργού «αβάσιμους και ανεύθυνους ισχυρισμούς» οι οποίοι «δεν συνάδουν με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ».  

Στις 10 Φεβρουαρίου, το State Department εξέδωσε άλλη μια ανακοίνωση με την οποία επέκρινε τις αβάσιμες κατηγορίες κατά του Τούρκου φιλάνθρωπου Osman Kavala και του μέλους του State Department Henri Barkey. Η ανακοίνωση καλούσε την Άγκυρα να «αφήσει ελεύθερο αμέσως τον Osman Kavala» και να επιλύσει την υπόθεση του Barkley «με δίκαιο, διαφανή και γρήγορο τρόπο». Το ότι η Διοίκηση Biden κατακρίνει την κυβέρνηση Erdogan για την εχθρική ρητορική και πρακτική του είναι μία καλοδεχούμενη εξέλιξη.

Ο Πρόεδρος Biden θα πρέπει να ακολουθήσει την τελευταία έκκληση της Γερουσίας και να αξιοποιήσει τη δικομματική δυναμική στο Κογκρέσο για να κάνει τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας να λογοδοτήσει, τερματίζοντας την ατιμωρησία που απολαμβάνει. Μία καλή αρχή θα ήταν, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, οι κυρώσεις  Global Magnitsky εναντίον εκείνων που παραβιάζουν βίαια τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. 

ΠΗΓΗ: Foundation for Defense of DemocraciesAykan Erdemir – Biden should heed Senate’s Call for tougher action against Erdogan

Ποιές οι συνέπειες για την Αμερική από την αθώωση του Τραμπ από τη Γερουσία: Μία πολύ διχασμένη χώρα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: