Το Πεντάγωνο το λέει ξεκάθαρα: Με τους S-400 η Τουρκία πρόσφερε στον Πούτιν «έσοδα, πρόσβαση και επιρροή»

File photo Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Φωτογραφία από το αμερικανικό Πεντάγωνο




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Το αμερικανικό Πεντάγωνο αποδοκίμασε ξανά την Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 και για πρώτη φορά κατηγόρησε επίσημα την κατοχική δύναμη ότι με αυτή την αγορά πρόσφερε στη Ρωσία «έσοδα, πρόσβαση και επιρροή».

Με τις λέξεις πρόσβαση και επιρροή, εννοεί ότι η τουρκική κυβέρνηση έδωσε την ευκαιρία στη Ρωσία και στον Βλαντιμίρ Πούτιν να δημιουργήσει μέσω της Τουρκίας προβλήματα στο ΝΑΤΟ.

Σε ότι αφορά τη λέξη έσοδα που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι, το Πεντάγωνο παραπέμπει στον νόμο CAATSA που τιμωρεί με αυστηρές κυρώσεις τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό οπλισμό.

Υπενθυμίζουμε ότι στο νόμο για τον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας περιλαμβάνεται ειδική πρόνοια για την τιμωρία της Τουρκίας, ακριβώς για την αγορά των S-400 και την ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας της Ρωσίας.

Στον εκπρόσωπο του Πενταγώνου υποβλήθηκε η εξής ερώτηση:

Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την Τουρκία. Αναρωτιέμαι αν προέκυψε κάτι την περασμένη εβδομάδα, συγκεκριμένα στη συνάντηση του ΝΑΤΟ σχετικά με τη σχέση με την Τουρκία. Ανανέωσαν την πίεση τους για θέματα που είχαν στο παρελθόν (με την Τουρκία); Για παράδειγμα, για να επιστρέψει στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, για να χαλαρώσετε τις κυρώσεις για τους S-400 ή – ή για να σταματήσετε – οι ΗΠΑ να υποστηρίζετε τους SDF (Κούρδους της Συρίας);

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα σας παραπέμψω στο ΝΑΤΟ για να μιλήσετε για τις λεπτομέρειες σχετικά με άλλα θέματα της ατζέντας. Νομίζω ότι ο υπουργός έκανε καλή δουλειά ενημερώνοντας εσάς σε τι επικεντρώθηκε.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τα F-35 και τους S-400. Ξανά, καλούμε την Τουρκία να μην προχωρήσει με την παράδοση των S-400. Πιστεύουμε ότι είναι ασυμβίβαστο (το ρωσικό σύστημα) με τα F-35 και η Τουρκία παραμένει σε αναστολή από αυτό το πρόγραμμα (παραγωγής των F-35). Και πάλι, τους παροτρύνουμε να μην το διατηρήσουν (στο τουρκικό έδαφος).

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι είχαν πολλές ευκαιρίες την τελευταία δεκαετία να αγοράσουν το σύστημα άμυνας Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και αντίθετα επέλεξαν τους S-400, οι οποίοι παρέχουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή».

Τα Ελληνικά «Φαντάσματα» στοιχειώνουν το Cesme: Tα τουρκικά flares προσπαθούν να σπάσουν το αδυσώπητο «kill»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: