Το Ισραήλ συμμαχεί με την Ελλάδα και την Κύπρο και για τον τουρισμό: Στρατηγική και αυτή η συνεργασία…

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάνουν δηλώσεις από συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, που επιτρέπουν σε πολίτες με πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον Covid-19 να ταξιδέψουν απρόσκοπτα ανάμεσα στις τρεις χώρες έχουν χαιρετισθεί ως ένα πιθανό πρώτο βήμα προς την κανονικοποίηση του τουρισμού στη διάρκεια της επόμενης φάσης της πανδημίας.

Η φημερίδα Guardian, σε ανταπόκριση της Helena Smith αναφέρει ότι η προοπτική ελεύθερης μετακίνησης του κόσμου την εποχή του κορονοϊού ενισχύθηκε σημαντικά την περασμένη εβδομάδα, όταν η συμφωνία βρέθηκε στο επίκεντρο επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τον Ισραηλινό ομόλογό του Benjamin Netanyahu, ο [Έλληνας] ηγέτης άφησε να εννοηθεί ότι παρόμοιες συμφωνίες θα μπορούσαν σύντομα να συναφθούν.

«Περιμένω ότι αυτό που θα κάνουμε με το Ισραήλ θα είναι ένα δοκιμαστικό για το τί μπορούμε να κάνουμε με άλλες χώρες», είπε ο Μητσοτάκης, ο οποίος πρώτος έθεσε το ζήτημα των διαβατηρίων εμβολιασμού με άλλα μέλη της Ε.Ε. τον περασμένο μήνα. Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ακολούθησε τον ίδιο δρόμο επισκεπτόμενος το Ισραήλ για να συνάψει την ίδια συμφωνία.

Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι την 1η Απριλίου. Όπως και η Ελλάδα, η οικονομία του μεσογειακού νησιού, εξαρτάται κατεξοχήν από τον τουρισμό. Και οι δύο έχουν προσελκύσει περισσότερους Ισραηλινούς τουρίστες παρά ποτέ σε μία αποτύπωση της εμβαθυνόμενης πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής τους συμμαχίας με το Ισραήλ, αλλά όπως και προορισμοί σε άλλα μέρη, έχουν δει τον τομέα του τουρισμού να σφυροκοπείται από την πανδημία.

«Όταν ο κόσμος βρίσκεται σε αναστάτωση εξαιτίας του κορονοϊού, οι θερμές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι πιο σημαντικές από ποτέ», είπε ο Αναστασιάδης μετά τις συζητήσεις που είχε με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Reuven Rivlin.

«Η επανέναρξη της ελεύθερης μετακίνησης χωρίς περιορισμούς είναι μεγάλης σημασίας για τη Κύπρο, η οποία είναι χώρα εξαρτώμενη από τον τουρισμό». Η πρόταση Μητσοτάκη έγινε αρχικά δεκτή με σκεπτικισμό από την Ε.Ε. εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να εκληφθεί ότι εισάγει διακρίσεις. Αλλά σε μία ένδειξη ότι η ιδέα μπορεί να κερδίζει έδαφος, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson, είπε τη Δευτέρα ότι πιστεύει ότι τα πιστοποιητικά για τον κορονοϊό θα μπορούσαν κάλλιστα «να είναι μεταξύ των μέτρων [που θα ληφθούν] στην πορεία».

«Νομίζω ότι αναπόφευκτα θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για ιδέες όπως: μπορείς να δείξεις ότι έκανες ένα εμβόλιο ενάντια στον Covid-19, με τον ίδιο τρόπο που μερικές φορές πρέπει να δείξεις ότι έκανες εμβόλιο για τον κίτρινο πυρετό ή άλλες ασθένειες προκειμένου να ταξιδέψεις κάπου», είπε στους δημοσιογράφους ο Johnson, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε κέντρο εμβολιασμού.

«Νομίζω ότι αυτό κάλλιστα μπορεί να είναι μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν στην πορεία. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί». Οι συμφωνίες προβλέπουν ότι οι Ισραηλινοί πολίτες που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν κάνει ένα εμβόλιο για Covid-19 εγκεκριμένο από την ΕΕ δεν θα υποχρεούνται ούτε να υποβληθούν σε τεστ PCR ούτε να αυτο-απομονωθούν για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα με την άφιξή τους είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο, μόλις ξεκινήσουν πάλι τα ταξίδια.

Οι επιβατικές πτήσεις απαγορεύονται αυτή την περίοδο και το αεροδρόμιο του Ισραήλ παραμένει κλειστό σε όλα τα ταξίδια που δεν είναι έκτακτης ανάγκης παρά τους επαίνους που διατυπώνονται ευρέως για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας. Ο Κύπριος Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων τη Δευτέρα:

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της συνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών». «Είναι πολύ σημαντικό και θα συνδυαστεί με άλλα υποστηρικτικά μέτρα που θα ανακοινωθούν σύντομα».

Ο Καρούσος, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε δήμαρχος του θερέτρου της Αγίας Νάπας, που αποτελεί μαγνήτη για τους νέους Ισραηλινούς το καλοκαίρι, δεν απέκλεισε παρόμοιες διευθετήσεις με άλλες χώρες. Αλλά, καθώς το νησί αναδύεται σταδιακά μόλις τώρα από το δεύτερο απαγορευτικό μετά την έξαρση κρουσμάτων την περίοδο που ακολούθησε τα Χριστούγεννα, επέμεινε ότι το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να διενεργεί τεστ σε επιβάτες εάν κριθεί απαραίτητο.

Περιγράφοντας τη συμφωνία ως «τεράστιο επίτευγμα», ο αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού της Κύπρου Σάββας Περδίος είπε ότι περισσότεροι από 300 χιλιάδες Ισραηλινοί ταξιδιώτες αφίχθησαν αεροπορικώς στο νησί το 2019. Άλλοι 40 χιλιάδες αφίχθησαν με κρουαζιερόπλοια. «Το Ισραήλ είναι πραγματικά μία από τις πιο σημαντικές αγορές για εμάς από την άποψη του τουρισμού και αυτή η συμφωνία σίγουρα θα ενισχύσει την οικονομία μας», είπε. Μολονότι η Ελλάδα έχει καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες άλλες χώρες στην Ευρώπη με τον αριθμό κρουσμάτων στα 172.824 και τον αριθμό θανάτων μόλις πάνω από τις 6.000, γνώρισε μία μεγάλη πτώση αφίξεων πέρυσι. Ο Τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Αθήνας ελπίζει σε αναβίωση του τουριστικού τομέα μέχρι την 1η Ιουνίου εν μέσω προβλέψεων ότι η χώρα θα προσελκύσει τουλάχιστον τους μισούς από τα 31,3 εκατομμύρια επισκεπτών που ταξίδεψαν στη χώρα αεροπορικώς πριν από την πανδημία.

ΠΗΓΗ: GuardianHelena Smith – Post-Covid tourism hopes buoyed by deal between Greece, Cyprus and Israel

Ο Ταγίπ προκαλεί την τύχη του: Οι Κούρδοι τον κατηγορούν ότι θέτει τέρμα στη Δημοκρατία στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: