Το ηχηρό χαστούκι στην Τουρκία από τους φρουρούς του Έβρου: Tο μεγάλο ΟΧΙ στην ασύμμετρη απειλή…

Λεζάντα: Στιγμιότυπο από τις πρώτες ώρες των επεισοδίων στο φυλάκιο στις Καστανιές του Έβρου, τα οποία ξεκίνησαν υπό τη μορφή της ασύμμετρης απειλής τέτοια ημέρα πριν από έναν χρόνο. Πηγή: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα που η Τουρκία είχε πάρει την απόφαση να μετατρέψει το μεταναστευτικό ζήτημα και τις προσφυγικές ροές, σε μια ασύμμετρη απειλή για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Έναν χρόνο μετά οι ροές των μεταναστών στον Έβρο δεν έχουν σταματήσει, αλλά σίγουρα δεν έχουν και καμία απολύτως σχέση με εκείνες του πρόσφατου παρελθόντος.

Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της ασύμμετρης απειλής, οι ροές στον Έβρο υπάρχουν, με τους δουλεμπόρους να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα τελευταία περάσματα που χρησιμοποιούν πριν το ολοκληρωτικό σφράγισμα του ποταμού καθώς ο νέος φράχτης ορθώνεται αλλά κι εκεί που δεν υπάρχει τ’ αποτρεπτικά έργα είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν την πρόσβαση πλέον.

  • Έναν χρόνο μετά στο Αρχιπέλαγος η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και μάλιστα στις «παραδοσιακές» εξόδους στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό έδαφος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές υπάρχουν το τελευταίο διάστημα μικρές αυξήσεις ροών. Μάλιστα έχει καταγραφεί ότι οι δουλέμποροι ξεκίνησαν και πάλι τα νυχτερινά εν πλω παράνομα δρομολόγια με λέμβους, τα οποία είχαν ατονήσει διότι η προτίμηση ήταν αυτά να γίνονται στο φως της ημέρας.

Τα δουλεμπορικά απέναντι από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν στήσει εδώ και χρόνια την οργανωμένη «φάμπρικα» και οδηγούν τις λέμβους με τους μετανάστες στα Ελληνικά παράλια και μάλιστα προσπαθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δρομολόγιά τους να είναι σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που βρίσκονται οι πλωτές περιπολίες των Αμφίβιων Καταδρομέων και του Λιμενικού.

  • Η ασύμμετρη απειλή οδήγησε στη θωράκιση των στελεχών και της χώρας

Έναν χρόνο μετά όμως από εκείνες τις κρίσιμες ημέρες της ασύμμετρης απειλής η κατάσταση βρίσκει την Ελλάδα σίγουρα πολύ πιο προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου ξεσπάσματος.

Τα μέσα που έχουν πλέον στη διάθεσή τους τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι υπέρ πολύτιμα, ώστε τα στελέχη τους να κάνουν με πολύ πιο ορθό και ασφαλή τρόπο τη δουλειά τους στη μεθόριο γραμμή.

Σε όλες τις Ταξιαρχίες στον Έβρο αλλά και στις Ανώτατες Διοικήσεις των Ταγμάτων Εθνοφυλακής στα νησιά υπάρχουν νέα επιχειρησιακά υλικά που βοηθούν σημαντικά στην επιτήρηση.

  • Plate Carrier, High cut κράνη, θερμικές διόπτρες επί των όπλων, ολογραφικά σκοπευτικά επί του όπλου, τηλεχειριζόμενες κάμερες στα πιο απρόσιτα σημεία του Έβρου και της νησιωτικής Ελλάδας, οι οποίες έχουν δυνατότητα θερμικής απεικόνισης με μεγάλο οπτικό ζουμ για τον έλεγχο των ροών. Επιπλέον στους σχηματισμούς υπάρχουν drone με θερμικές κάμερες, νέα αποστασιόμετρα- laser ενώ στον Έβρο έχουν φτάσει και νέα οχήματα off road 4χ4 που έχει παραλάβει η ΕΛ.ΑΣ και ο Στρατός Ξηράς.

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο οι Τουρκικές δυνάμεις είχαν πιστέψει ότι θα έπιαναν στον ύπνο τις Ελληνικές Δυνάμεις ασφαλείας της αστυνομίας και του Στρατού στον Έβρο.

 

  • Ο Ταγίπ Ερντογάν άναψε την σπίθα της ασύμμετρης απειλής- οι πρώτες κρίσιμες ώρες

Ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος είχε σύρει πρώτος εκείνο το «γαϊτανάκι» της ασύμμετρης απειλής καλώντας μετανάστες που ήταν ακόμη και στα σύνορα με τη Συρία να περάσουν στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό έδαφος λέγοντας ότι τα σύνορα η Τουρκία τα είχε ανοίξει.

Οι πρώτες ώρες όπως έλεγαν τότε οι ίδιοι οι κάτοικοι στις Καστανιές αλλά και τα στελέχη που έζησαν εξ αρχής την έναρξη της κρίσης, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, με χιλιάδες μετανάστες που έβαζαν ως ασπίδες γυναίκες και μικρά παιδιά, να επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα, ενώ ακριβώς πίσω τους συνωστιζόταν περισσότερο πλήθος. Η εντολή όμως ήταν σαφής, υπεράσπιση του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού εδάφους από την ασύμμετρη απειλή.

Όποιος όμως έβρισκε αντίσταση από την Ελληνική πλευρά και είχε αντιληφθεί την τουρκική εξαπάτηση, ζούσε και τους ξυλοδαρμούς από την jadarma που περίμενε όλους εκείνους που έκαναν πίσω απογοητευμένοι. Βία ως απειλή για να συνεχίσουν την προσπάθεια να σπάσουν την αλυσίδα που είχαν δημιουργήσει οι δυνάμεις ασφαλείας στο Ελληνικό έδαφος.

Μετά τις πρώτες κρίσιμες ώρες η άμεση αντίδραση του Ελληνικού Επιτελείου, ήταν από τον  Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Η μετακίνηση δυνάμεων από την ενδοχώρα στον Έβρο, κυρίως των Καταδρομών από τις Βόρειες Μοίρες λειτούργησε αποτρεπτικά. Παράλληλα ο Αρχηγός έθετε σε άμεση επιφυλακή για μετακίνηση μονάδες για τα νησιά.

Στρατηγός Φλώρος και Αντιστράτηγος Λαλούσης, δηλαδή οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ & ΓΕΣ είχαν μόλις αφήσει τις διοικήσεις της 1ης Στρατιάς και του 4ου Σώματος, δηλαδή δυο σχηματισμούς που είναι προσανατολισμένοι στην φρούρηση των χερσαίων συνόρων στον Έβρο. Και οι δυο είχαν πληροφορίες για το τι ετοίμαζε η Τουρκία και αθόρυβα είχαν γίνει ορισμένα έργα.

  • Στις Καστανιές, στην Πράσινη Πόρτα, στο Πέταλο και σε άλλα σημεία του Έβρου εν μέσω επεισοδίων οι Διμοιρίες του Μηχανικού είτε επισκεύαζαν τμήματα του υπάρχοντος φράχτη (στα 12 χλμ που εκτείνεται από τις Καστανιές και προς νότια) είτε κατασκεύαζαν εχίνους για να τοποθετηθούν στα κομμάτια γης του Ελληνικού εδάφους που ήταν ακάλυπτα και φρουρούνταν από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ή του Στρατού Ξηράς. Αυτές οι Διμοιρίες «πολέμησαν» με τον δικό τους τρόπο και νίκησαν, μέσα από πέτρες, μολότοφ, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες από την στρατοχωροφυλακή. Αλλά κι όταν τα επεισόδια κόπασαν και οι μετανάστες αποσύρθηκαν, αυτά τα στελέχη συνέχισαν και συνεχίζουν τον αγώνα τους για το σφράγισμα του Έβρου.

Η γνωστοποίηση σε ανώτατο επίπεδο του προβλήματος αντιμετώπισης της ασύμμετρης απειλής, οι πιέσεις που δέχτηκε η Τουρκία. αλλά και ο Covid-19 που άρχισε να χτυπά τον πρόχειρο καταυλισμό πίσω από το Τουρκικό φυλάκιο στις Καστανιές και βέβαια πάνω απ όλα η πίεση και η αποτρεπτική ισχύ που άσκησε η Ελλάδα, λειτούργησαν καταλυτικά ώστε η Άγκυρα να λάβει το μήνυμα και ν’ αποσύρει τους χιλιάδες των μεταναστών από την «κόκκινη γραμμή» του Έβρου.

Το «χαστούκι» για τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο από τα στελέχη της πρώτης γραμμής του Έβρου και των ακριτικών νησιών ήταν πολύ δυνατό και αυτό η Τουρκία δεν μπορούσε να το ξεχάσει. Ακόμη και σήμερα επιδιώκει τη δημιουργία έντασης και θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Οι εναέριες «διερευνητικές», η αγωνία του Ακάρ για τους εξοπλισμούς και η αποστολή προστασίας του Τσεσμέ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: