Την μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου τίμησε η Κυπριακή Βουλή, ως σύμβολο αυτοθυσίας για τους αγωνιζόμενους λαούς

Στην αναφορά του για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, ο κ. Αδάμου είπε ότι ο Γρηγόρης Αυξεντίου, στις 3 Μαρτίου 1957 θυσιάστηκε για την ελευθερία της Κύπρου από τον βρετανικό αποικιοκρατικό ζυγό. Photo via ΚΥΠΕ (CNA Cyprus)




Με προ ημερησίας διατάξεως αναφορά από τον Πρόεδρο της Αδάμου Αδάμου και μονόλεπτη σιγή η Βουλή των Αντιπροσώπων τίμησε τη μνήμη του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ 55-59 Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε προ ημερησίας διατάξεως και στην Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων.

Στην αναφορά του για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, ο κ. Αδάμου είπε ότι ο Γρηγόρης Αυξεντίου, στις 3 Μαρτίου 1957 θυσιάστηκε για την ελευθερία της Κύπρου από τον βρετανικό αποικιοκρατικό ζυγό. Πρόσθεσε πως το άξιο τέκνο της Λύσης με πλήρη συνείδηση επέλεξε να γίνει ολοκαύτωμα παρά να παραδοθεί, πράξη που φανερώνει το μεγαλείο του ανθρώπου και τον καθιστά μια ιστορική μορφή.

Είπε επίσης ότι με την ανυποχώρητη αφοσίωσή του στα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης αποτελεί μοναδικό πρότυπο ηρωισμού και γίνεται σύμβολο αυτοθυσίας για όλους τους αγωνιζόμενους λαούς.

Πρόσθεσε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για το Κυπριακό και μας βρίσκει αντιμέτωπους με τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία. Ευχήθηκε η θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και συνειδητοποίησης του χρέους που έχουμε να βρούμε την πολυπόθητη λύση για το κυπριακό πρόβλημα και να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μια πατρίδα στην οποία θα μπορεί να ζει με ασφάλεια και ευημερία.

Στην αναφορά για την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων, που τιμάται κάθε χρόνο την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «σπάνια» θεωρείται κάθε νόσος που προσβάλλει λιγότερα από πέντε άτομα στα δέκα χιλιάδες και ότι στην Κύπρο υπολογίζεται ότι επηρεάζουν έως και εβδομήντα χιλιάδες άτομα.

Πρόσθεσε πως υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου έξι με οκτώ χιλιάδες γνωστές σπάνιες παθήσεις, οι οποίες επηρεάζουν το 6-8% του πληθυσμού της Ευρώπης, δηλαδή περίπου είκοσι εφτά με τριάντα έξι εκατομμύρια άτομα.

Σκοπός της καθιέρωσης αυτής της παγκόσμιας ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η άσκηση πιέσεων, προκειμένου τα συστήματα υγείας και πρόνοιας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσαρμόζονται στις ανάγκες των σπάνιων ασθενών για τη σωστή πρόληψη και θεραπεία των παθήσεών τους, συνέχισε προσθέτοντας ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν εξαιρετικά ιδιαίτερες ανάγκες, γι’ αυτό και χρειάζεται η στήριξη της πολιτείας και της κοινωνίας, για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες και ειδικές υποδομές για την ποιοτική τους υγειονομική διαχείριση και άλλη φροντίδα.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Άναψαν τα αίματα στην Κυπριακή Βουλή με πρόταση του ΔΗΚΟ για το Κυπριακό ενόψει πενταμερούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: