Τη σύσταση μόνιμου μηχανισμού ελέγχου στο Ε.Κ. για τις “παραβιάσεις” της Frontex χαιρετίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

File Photo: Τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Τη σύσταση μόνιμου μηχανισμού ελέγχου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος «θα εξετάζει τις καταγγελίες για παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την εμπλοκή του Οργανισμού

Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) σε παράνομες επαναπροωθήσεις» χαιρετίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν με πρωτοβουλία τους οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς με τη στήριξη των Πρασίνων, του Renew αλλά και των πολιτικών ομάδων, των Σοσιαλιστών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Η σύσταση μόνιμου μηχανισμού ελέγχου δημιουργείται μετά τις συνεχείς καταγγελίες, με υλικό και μαρτυρίες, για παράνομες πρακτικές στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στην Ελλάδα, στην Κροατία και στην Ουγγαρία» τονίζεται στο κείμενο, σύμφωνα με το οποίο, ο εκτελεστικός διευθυντής της

Frontex Φαμπρίς Λετζέρι, «απέτυχε να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τον ρόλο της
Frontex και την απαιτούμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέσμευσή του για διεξοδική έρευνα από την ίδια την Frontex στις σοβαρότατες καταγγελίες».

Οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Ειδική Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «θα έχουν τη μόνιμη εντολή να διερευνήσουν όλες τις πτυχές της λειτουργίας της Frontex, της λογοδοσίας, αλλά κυρίως εάν συμμορφώνεται ή παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Οι δύο ευρωβουλευτές που θα είναι μέλη του μόνιμου μηχανισμού ελέγχου εκπροσωπώντας την Αριστερά, είναι η Ισπανίδα Σίρα Ρέγκο (Izquierda Unida) και η Γερμανίδα Κομέλια Ερνστ (Die Linke) .

Η πρώτη δήλωσε ότι «η δημιουργία μιας Ομάδας Εργασίας για τον έλεγχο της Frontex είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα βάλει τέλος στην ατιμωρησία του Οργανισμού, ύστερα από πολλές αναφορές παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ζητήσαμε επανειλημμένα την παραίτηση του κ. Λετζέρι, αλλά υπάρχουν επίσης διαρθρωτικά προβλήματα που σχετίζονται με τους μηχανισμούς και τη διοίκηση της Frontex, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως».

Η Κομέλια Ερνστ σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια των πολύ σημαντικών πρώτων τεσσάρων μηνών της Ομάδας Εργασίας, θα εξετάσουμε προσεκτικά τις δραστηριότητες της Frontex, ειδικά ως προς την παραβίαση των θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα συλλέγουμε στοιχεία και θα προβάλλουμε συγκεκριμένες απαιτήσεις».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν φέρει στο φως εκθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Frontex εμπλέκεται σε επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες καταγράφουν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωρικά ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Τσίπρας για εστίαση: Κυβερνητική αλαζονεία και έλλειψη κατανόησης της απόγνωσης

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: