Τι σημαίνει το σύνθημα του Μπάιντεν ότι “η Αμερική επιστρέφει” στον κόσμο: Ο διχαστικός ρόλος της Τουρκίας…

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απευθύνεται στους δυτικούς εταίρους της Αμερικής από τον Λευκό Οίκο. EPA, Anna Moneymaker / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να «κατεδαφίζει» ότι έστησε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, στην εξωτερική πολιτική. Στην πραγματικότητα επιστρέφει η Αμερική, η μόνη υπερδύναμη, στην παγκόσμια κανονικότητα και στην ομαλή συνεργασία με τους δυτικούς εταίρους της, αν και τα τελευταία τέσσερα χρόνια αρκετοί “ανεξαρτητοποιήθηκαν”.

Ως γνωστό, ο κ. Τραμπ, άσκησε προσωπική συμφεροντολογική εξωτερική πολιτική, μέχρι που κατάφερε προς το τέλος να διορθώσει ολίγο τα πράγματα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Σημασία έχει ότι ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε την Παρασκευή την απόλυτη επιστροφή της Αμερικής στα διεθνή πολιτικά και διπλωματικά πράγματα. Και η επιστροφή αφορά και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις τριμερείς συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος, μαζί με τις πιο σημαντικές δυνάμεις της περιοχής, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δημοσιοποίησε το ενδιαφέρον της Αμερικής για τη συμμετοχή της Αμερικής στην τριμερή συν 1 με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο.

  • Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην Σύνοδο για την Ασφάλεια, που διεξάγεται στο Μόναχο, ο νέος πρόεδρος της Αμερικής δήλωσε ότι στέλνει το  μήνυμα στον κόσμο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν, ξεκινώντας από την Ατλαντική Συμμαχία.

Προτεραιότητα του είναι το ΝΑΤΟ, το οποίο απαξιώθηκε στη διάρκεια της προεδρίας του κ. Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος εισήλθε σε οξύτατη αντιπαράθεση με τους συμμάχους της Αμερικής, εξυπηρετώντας (άθελα του άραγε;) τα ρωσικά σχέδια. Άλλωστε, ο κ. Πούτιν με τη βοήθεια του Ταγίπ Ερντογάν δημιούργησε ακόμα περισσότερα προβλήματα στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μπάιντεν έδειξε επίσης και τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευθεί με τους παραδοσιακούς εχθρούς της Αμερικής. Εστίασε στη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και θα έλεγα πως ήταν αναμενόμενο, διότι η Μόσχα παίζει διαφορετικά από την Κίνα, η οποία χρησιμοποιεί τις επενδύσεις για να αλώνει χώρες και κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η Ρωσία ασκεί αντιαμερικανική προπαγάνδα. Λέγεται πως χρησιμοποιεί και τις κατά τόπους εκκλησίες. Έχει σημασία ότι κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ρωσίας ότι δημιουργεί προβλήματα στις δυτικές συμμαχίες, περιλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Επιτίθεται στις δυτικές δημοκρατίες”, κατηγόρησε τον Ρώσο Πρόεδρο.

Η προεδρία του κ. Μπάιντεν θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τη ρωσική διείσδυση, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και ειδικά στα Βαλκάνια. Αδύναμος κρίκος παραμένουν πάντα τα Σκόπια. Οι Αμερικανοί ανησυχούν και για τη ρωσική δραστηριότητα στην Ελλάδα και την Κύπρο και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

  • Όπως ανέφερα, η Εκκλησία είναι ένα όχημα που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν οι Ρώσοι στις χώρες που στοχεύουν. Και φαίνεται ότι έχουν στοιχεία για συγκεκριμένους Ιεράρχες, που έχουν γίνει «εργαλεία» της ρωσικής προπαγάνδας. Την ίδια στιγμή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έχει συνταχθεί με το αμερικανικό στρατόπεδο, και οι Αμερικανοί ως αντάλλαγμα του προσφέρουν προστασία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε για απερίσκεπτες ενέργειες της Ρωσίας. Την κατηγόρησε ότι εργαλειοποιεί τη διαφθορά για να υπονομεύσει το δυτικό σύστημα διακυβέρνησης. Ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους της Αμερικής «να προστατέψουμε», όπως είπε, «την εθνική ασφάλεια».

Το άλλο σοβαρό πρόβλημα των Αμερικανών, είναι η Κίνα, η οποία παίζει δυνατά με τις επενδύσεις. (Επενδύσεις), οι οποίες βασικά είναι προς το συμφέρον της και όχι των χωρών, όπου επενδύει.

Ο κ. Μπάιντεν ζητά τη συνεργασία των δυτικών συμμάχων για να αντιμετωπιστεί και η Κίνα. Οι αναλυτές αναμένουν σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Κίνα, επειδή οι Ευρωπαίοι προχώρησαν σε οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες με το Πεκίνο χωρίς συνεννόηση με την Ουάσιγκτον.

Το πιο βασικό στοιχείο της ομιλίας του κ. Μπάιντεν, είναι η απόφαση για ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ και στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το τουρκικό πρόβλημα. Πρέπει να βρεθεί λύση για το ρωσικό σύστημα S-400 και η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις αντιδυτικές ενέργειές της και τη συμμαχία με τη Ρωσία.

  • Οι πληροφορίες μέχρι της στιγμής, είναι ότι η Τουρκία αρνείται να διώξει από το έδαφος της τους S-400. Και επίσης αρνείται να τερματίσει τη στρατηγική σχέση με τη Ρωσία. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι η σχέση Ερντογάν-Πούτιν εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ, δεν το υπονομεύει! Η νέα κυβέρνηση, όμως, δεν «αγοράζει» το αστείο επιχείρημά του.

Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι η Αμερική θα ηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και θα κερδίσει το χαμένο έδαφος. Αυτό θα συμβεί μόνο εάν η υπερδύναμη καθαρίσει το στάβλο της και σεβαστεί τους γνήσιους συμμάχους της. Η περίπτωση του Ταγίπ Ερντογάν είναι χαρακτηριστική και καθοριστική για τον ρόλο που επιθυμεί να παίξει η Αμερική. Η σημερινή Τουρκία είναι μία εχθρική χώρα και δεν έχει θέση στο δυτικό κόσμο.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο κύβος ερρίφθη, λοιπόν. Η Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσε τη Λευκωσία την Αθήνα, το Λονδίνο, την Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς του Τατάρ ότι ο γενικός γραμματέας πήρε την απόφαση. Η παγίδα που έστησαν οι Βρετανοί βρίσκεται στη θέση της και περιμένει τον Πρόεδρο της Κύπρου.

Μετά από τις παλινωδίες και τα «ναι μεν αλλά» της Τουρκίας, η Άγκυρα συναίνεσε. Η Πενταμερής θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Απριλίου, στη Γενεύη. Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών την άλλη εβδομάδα, εκτός αν αποφασίσουν ότι υπάρχει λόγος να ανακοινωθεί νωρίτερα.

Σημασία έχει ο σκοπός αυτής της Διάσκεψης. Και ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα μίλησε την Πέμπτη ξεκάθαρα:

Δήλωσε ότι ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να καθοριστεί -εάν υπάρχει κοινό έδαφος- τα μέρη να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο Κυπριακό εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα.

Όσοι θα συμμετέχουν σε αυτή την Πενταμερή γνωρίζουν πως εάν συμφωνήσουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Ο προβλέψιμος ορίζοντας, όπως σημείωσε ο κ. Ντουζάρικ. Από τη στιγμή που θα τους μαζέψουν στο μαντρί, εννοούμε τη συμφωνία για συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος, δεν πρόκειται να τους αφήσουν να φύγουν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τρέχουν (μην …χάσουν) η Λευκωσία και η Αθήνα: Το σχέδιο προβλέπει την παραχώρηση της Κύπρου στη σφαίρα επιρρροής της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: