Θα είναι στην “πράσινη λίστα”: Η Ελλάδα βρίσκεται στους πέντε προορισμούς για το καλοκαίρι

FILE PHOTO: Πτηνό το είδος μουστακογλάρονο πετά στον υδροβιότοπο Νέας Κίου στο Ναύπλιο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Στο άρθρο της εφημερίδας Telegraph, (κείμενο Greg Dickinson) με τίτλο “Οι πέντε προορισμοί που είναι πιο πιθανό να είναι στην “πράσινη λίστα” ταξιδιών φέτος το καλοκαίρι περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Ισλανδία, οι Σεϋχέλλες, το Ισραήλ και η Καραϊβική.

Σημειώνεται ότι για την επιλογή των χωρών αυτών, ο ρεπόρτερ έλαβε υπόψη του τους ακόλουθους παράγοντες:

-Πώς προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού;- Άνοιξε [η χώρα] για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2020 χωρίς καραντίνα;

-Υποστηρίζει η κυβέρνηση [της χώρας] το πιστοποιητικό εμβολίων για την άρση της καραντίνας για τις αφίξεις;

-Ποιοι είναι οι τρέχοντες αριθμοί κρουσμάτων; -Εφαρμόζει [η χώρα] καραντίνα ξενοδοχείων ή άλλες απαγορευτικές πολιτικές στα σύνορα; 

Για την Ελλάδα αναφέρει: Χορηγηθέντα εμβόλια: 697.245 δόσεις (6,5% του πληθυσμού). Κρούσματα ανά 100.000 (7 ημέρες): 73,6. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται στην πράσινη λίστα μας για διακοπές.

Ο πρώτος είναι ότι έχει ιστορικό ανοίγματος των θυρών της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα ήταν ένας από τους πρώτους προορισμούς που άνοιξε πάλι για τον τουρισμό (στις 15 Ιουνίου) και ήταν πρωτοπόρος στα τεστ των αφίξεων αντί να βάζει τους εισερχόμενους σε υποχρεωτική καραντίνα.

Στις αρχές του 2021, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που ζήτησε πιστοποιητικό εμβολίου ως μέσο κατάργησης της καραντίνας και των τεστ για τις αφίξεις.

Μιλώντας στο Bloomberg την περασμένη Τρίτη, είπε:

«Οι άνθρωποι θα θέλουν να ταξιδέψουν, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και δεν έχει νόημα να μην διευκολύνουμε τα ταξίδια – στο βαθμό που αισθανόμαστε άνετα – και να καλωσορίσουμε άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Για όσους έχουν εμβολιαστεί, θέλουμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολο το να μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνουν τεστ για να εισέλθουν στη χώρα.

Ο Μητσοτάκης ήδη εφαρμόζει τη φιλοσοφία του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνία με το Ισραήλ σύμφωνα με την οποία οι εμβολιασμένοι μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών χωρίς καραντίνα και η Κύπρος, σύμφωνα με αναφορές, επιδιώκει να εισέλθει σε αυτήν την «ταξιδιωτική φυσαλίδα» έως την 1η Απριλίου.

Η διαδικασία εμβολιασμού της Ελλάδας είναι ψηφιοποιημένη και κινείται ταχύτερα από ό,τι ανέμεναν πολλοί, ενώ η χώρα έχει ένα ιστορικό ελέγχου του Covid-19 πολύ καλύτερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι σήμερα, έχει καταγράψει 179.802 κρούσματα και 6.297 θανάτους.

Η Πορτογαλία, μια χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό μόλις άνω των 10 εκατομμυρίων, έχει συγκριτικά καταγράψει 797.525 περιπτώσεις και 15.962 θανάτους. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα πράγματα, βάζουμε την Ελλάδα ψηλά στη λίστα μας με τις χώρες για καλοκαιρινές διακοπές, εάν επανεισαχθεί η λίστα ταξιδιωτικών διαδρόμων.

ΠΗΓΗ: Telegraph, Greg Dickinson – The five destinations most likely to make the travel ‘green list’ this summer

Υποχρεωτικό rapid test άφιξης για όλους τους επιβάτες από Εμιράτα και Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: