Τα σημεία για rapid tests την Τρίτη για εργαζόμενους και γενικό πληθυσμό ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας

16,904 ραντεβού για εμβολιασμό για άτομα ηλικίας 71 ετών και άνω από την Τρίτη. ΚΥΠΕ




To Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα σημεία για rapid tests την Τρίτη, υπενθυμίζοντας ότι ο δωρεάν έλεγχος του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων γίνεται με γνώμονα τη διαρκή επιτήρηση της κοινότητας και των χώρων εργασίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι εργοδότες στις επιχειρήσεις, καθώς και οι προϊστάμενοι στα Τμήματα/Υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν ευθύνη να συντονίζουν όπως οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε rapid tests, ώστε να διασφαλίζεται η υποχρεωτική εβδομαδιαία εξέταση του προσωπικού ως ακολούθως:

Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους, επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους και επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 11 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.

Επιπρόσθετα, μέσω του προγράμματος οφείλουν να συμμετέχουν και οι αυτοεργοδοτούμενοι, καθώς και άτομα που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί ή/και έχουν την ευθύνη για τη φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία ή ατόμων που δεν μπορούν να αυτό-εξυπηρετηθούν.

Διευκρινίζεται ότι οι πολίτες οφείλουν απαραίτητα να προσκομίζουν αποδεικτικό ταυτότητας (π.χ. Ταυτότητα, Άδεια Οδήγησης, Διαβατήριο, κτλ), για σκοπούς ταυτοποίησης.

Oι εργαζόμενοι μπορούν να προσέρχονται στα σημεία δειγματοληψίας που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες, σύμφωνα με το πλάνο που καταρτίζει ο εργοδότης/προϊστάμενος. Για την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, οι μονάδες δειγματοληψίας θα βρίσκονται στις ακόλουθες τοποθεσίες:

16,904 ραντεβού για εμβολιασμό για άτομα ηλικίας 71 ετών και άνω από την Τρίτη

Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι από αύριο, 23 Φεβρουαρίου, στις 9 το πρωί, θα διατεθούν 16,904 ραντεβού για εμβολιασμό για τα άτομα ηλικίας 71 ετών και άνω για όλα τα Κέντρα Εμβολιασμού παγκύπρια. Προσθέτει παράλληλα, ότι η κατατάσσεται 2η στην εμβολιαστική κάλυψη της ηλικιακής ομάδας των 80 και άνω, επιτυγχάνοντας σε μεγάλο βαθμό τον στόχο της που είναι ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, για προφύλαξη της υγείας τους και κατ’ επέκταση μείωση των νοσηλειών και των θανάτων.

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού για την COVID-19 και την ιεράρχηση των ομάδων του πληθυσμού, έχει δοθεί εξ αρχής προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων ατόμων, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για μια ευαίσθητη ομάδα πολιτών με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και νοσηλεία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης (ECDC), η Κύπρος έχει επιτύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πρώτο στόχο της για την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων, αφού κατατάσσεται στη 2η θέση ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης ως προς τον τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω.

Στο πλαίσιο του Εμβολιαστικού Πλάνου, μέχρι και το Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου, έγιναν συνολικά 58,490 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 19,221 αφορούν άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει την εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας, των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων, με στόχο τη χορήγηση της 1ης δόσης στην ηλικιακή ομάδα των 70 ετών και άνω εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Νέα ραντεβού για τα άτομα 71 ετών και άνω

Από αύριο, 23 Φεβρουαρίου, στις 9 το πρωί, θα διατεθούν 16,904 ραντεβού για εμβολιασμό για τα άτομα ηλικίας 71 ετών και άνω για όλα τα Κέντρα Εμβολιασμού παγκύπρια.

Σημειώνεται ότι προς αποφυγή ταλαιπωρίας και συγχρωτισμού στα Εμβολιαστικά Κέντρα, και επειδή έχει παρατηρηθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι πολίτες προσέρχονται πολύ νωρίτερα από το προγραμματισμένο ραντεβού τους, απευθύνεται θερμή έκκληση όπως τα άτομα που θα εμβολιαστούν να μεταβαίνουν στα Κέντρα Εμβολιασμού την ώρα του ραντεβού τους και όχι νωρίτερα.

Συστήνεται, παράλληλα, στους πολίτες που εμπίπτουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα που έχει προτεραιότητα για εμβολιασμό, να διευθετούν ραντεβού στην πρώτη χρονικά διαθέσιμη ημέρα και ώρα, ώστε να υπάρχει συνεχής ροή στα Κέντρα Εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται πως ανάλογα με τον ρυθμό εξάντλησης των ραντεβού για τα άτομα άνω των 71 ετών, οι πολίτες θα ενημερώνονται μέσω ανακοίνωσης για τη διάθεση των ραντεβού σε επόμενες ηλικιακές υπό-ομάδες.

Καλούνται οι πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, ώστε να γνωρίζουν τις διαφοροποιήσεις στην ηλικιακή ομάδα και να προβαίνουν σε διευθέτηση ραντεβού.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

 

#MeToo: Βροχή καταγγελιών και στην Κύπρο για εξουσιαστικές σεξουαλικές κακοποιήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: