Τα δυο κράτη, οι εγγυήσεις, ο κατοχικός στρατός και η Αμμόχωστος: Οι Τούρκοι θα τα επαναλαμβάνουν μέχρι να γίνουν «κεκτημένο»

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, και ο κατοχικός ηγέτης χαιρετούν τον κόσμο που τους χειροκροτεί στην κατεχόμενη Λευκωσία. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Έσυρε το χορό ο Ερντογάν και ακολουθούν οι υπόλοιποι στον ίδιο ρυθμό. Των απειλών, των προκλήσεων και μαξιμαλιστικών θέσεων. Σε μια περίοδο κατά την οποία υποτίθεται ότι υπάρχει διπλωματική κινητικότητα για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, η κατοχική Τουρκία αυξάνει τις εντάσεις και επιμένει στην επιβολή της επεκτατικής της πολιτική σε βάρος Ελλάδος και της Κύπρου.

Το σκηνικό, όχι τυχαία, στήνεται για να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις της Άγκυρας με τη συναίνεση των διαφόρων εν δυνάμει μεσολαβητών.

Όσα λέγονται δημόσια από τους Τούρκους αξιωματούχους, απευθύνονται προφανώς και προς το εσωτερικό ακροατήριο, που τρέφεται με τους ακραίους εθνικιστικούς λόγους. Αποτελούν, ωστόσο, και την αναλλοίωτη θέση της κατοχικής δύναμης. Άλλωστε η Άγκυρα δεν έχει λόγο να αλλάξει τις θέσεις της από τη στιγμή, κατά την οποία δεν αντιμετωπίζει οποιεσδήποτε αντιδράσεις.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, βρισκόμενος στην κατεχόμενη Κύπρο, επανέλαβε τα περί δυο κρατών, χαρακτήρισε ιστορική και ξεκάθαρη την προχθεσινή αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν ότι η ομοσπονδία τέλειωσε και πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πλην της λύσης δύο κρατών.

Επανέλαβε και  την αναφορά του Τούρκου Προέδρου ότι «θα γνωρίσετε καλά τους τρελούς Τούρκους». Αναφέρθηκε και στο θέμα της Αμμοχώστου και εξήγγειλε ότι οι εργασίες για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της πόλης θα συνεχιστούν και ολοκληρωθούν στέλνοντας και ένα μήνυμα προς την ελληνική πλευρά.

  • «Το Βαρώσι δεν μπορεί να διατηρηθεί ως ερείπιο, μπορεί να γίνει ξανά το μαργαριτάρι της Κύπρου. Όλοι επωφελούνται από αυτό. Θα συνεχιστεί η πρωτοβουλία για το Βαρώσι. Η Ελλάδα και η ε/κ πλευρά πρέπει να ξεχάσουν ότι το Βαρώσι θα τύχει παζαρέματος. Τελείωσε αυτό. Περαστικά σας» (μετάφραση ΓΤΠ).

Η κάθοδος Οκτάι στα κατεχόμενα έχει σχέση, βέβαια, με το Κυπριακό, περισσότερο όμως έχει να κάνει με τη στήριξη προς το κατοχικό καθεστώς.  Πολιτικά και οικονομικά.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, από την πλευρά του δήλωσε χθες πως η χώρα του δεν εγκατέλειψε ούτε θα εγκαταλείψει τα εγγυητικά της δικαιώματα στην Κύπρο.

«Δεν έχουμε εγκαταλείψει τα δικαιώματά μας ως εγγυήτρια δύναμη και δεν θα τα εγκαταλείψουμε και σε αυτό το πλαίσιο και ό,τι χρειάστηκε να κάνουμε για τους Τ/Κ αδελφούς μας το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» , ανέφερε.

Συνέχισε δε και τις προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα την οποία κάλεσε «να μείνει μακριά από την ένταση, να εγκαταλείψει τη απειλητική γλώσσα και να δει ότι δεν μπορεί να πετύχει τίποτα με αυτό. Είτε πρόκειται για την Κύπρο, το Αιγαίο ή τη Μεσόγειο, η προσδοκία μας από τα τρίτα μέρη είναι να είμαστε αντικειμενικοί και να αξιολογούμε τα προβλήματα στο πλαίσιο της λογικής».

  • Τα μηνύματα στέλνονται και έχουν αποδέκτες την Αθήνα, τη Λευκωσία αλλά και την λεγόμενη διεθνή κοινότητα. Και όσο αυτά τα μηνύματα μένουν αναπάντητα, η Άγκυρα θα συνεχίζει σε αυτό το τέμπο.

Όταν, μάλιστα, μετά από όσα κάνουν και λένε οι Τούρκοι θα γίνει το δικό τους, θα τους προσφερθεί και άλλοθι μέσω διαδικασιών διαπραγμάτευσης, θα γίνουν πράξεις τα ανοίγματα από την Ε.Ε., τότε το επόμενο βήμα για την ελληνική πλευρά θα είναι μετέωρο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο Ερντογάν κουνάει το δάκτυλο σε Αθήνα και Λευκωσία: Διάλογος με σκληρούς τουρκικούς όρους η αξίωση

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: