Τα διαβατήρια εμβολιασμού διχάζουν, αλλά είναι απαραίτητα: Συμμαχία, Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ

File Photo: Στιγμιότυπο από το πανέμορφο Ναύπλιο. AΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Η Ελλάδα και η Αυστρία προτρέπουν τα  άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν τα “διαβατήρια” εμβολιασμού για τον κορονοϊό, ώστε να αναβιώσει η πληγείσα τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το BBC, η ιδέα ενός τέτοιου εγγράφου, που πιθανόν θα πρόκειται για ένα πιστοποιητικό, θα ήταν να επιτραπεί σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδέψουν ελεύθερα εντός της Ε.Ε. Η πρόταση τέθηκε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε.

Αλλά το διαβατήριο εμβολιασμού προκαλεί την αντίθεση κάποιων από τα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης. Η Γαλλία και η Γερμανία λένε ότι τέτοιου είδους έγγραφα πιθανόν να είναι πρώιμα, επειδή τα δεδομένα που διαθέτουμε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην αποτροπή της λοίμωξης ενός ατόμου από τον ιό ή στη μετάδοσή του σε άλλους, δεν είναι ολοκληρωμένα.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι θα συνιστούσε διάκριση το να δοθεί η δυνατότητα σε μία εμβολιασμένη μειοψηφία να απολαμβάνει ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ άλλοι, όπως νέοι άνθρωποι που δεν έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν περιορισμούς.

Μία περαιτέρω επιπλοκή είναι και η ταχεία εξάπλωση περισσότερο μολυσματικών μεταλλάξεων του Covid –  τα στελέχη της Αγγλίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας – και η πιθανότητα μελλοντικών μεταλλάξεων. Έτσι, είναι πιο πιθανό ότι ο κόσμος θα χρειαστεί ενισχυτικές δόσεις ώστε να παραμείνει προστατευμένος.

Η Ελλάδα – καθώς και το Ισραήλ – έχουν ήδη ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, και άλλοι, όπως η Δανία και η Σουηδία έχουν συζητήσει για την ανάπτυξή τους. Ο Έλληνας υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος είπε στο BBC ότι ένα κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό “δεν συνιστά απολύτως καμία διάκριση”.

 Υποστήριξε ότι οι μη εμβολιασμένοι τουρίστες θα μπορούσαν επίσης να επισκεφθούν την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, αλλά η διαδικασία για αυτούς θα είναι πιο αργή – θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ και πιθανόν να μπουν σε αυτο-απομόνωση με την άφιξή τους.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν συμφωνήσει να δεχτούν αρνητικούς στον Covid Ισραηλινούς τουρίστες φέτος το καλοκαίρι – όσους μπορούν να αποδείξουν το στάτους τους με το ισραηλινό “πράσινο” ψηφιακό πιστοποιητικό.

Ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είπε ότι παρόμοια συμφωνία θα μπορούσε να γίνει και με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η κυβέρνηση του ΗΒ δεν έχει εγκρίνει ακόμη οποιοδήποτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, ούτε έχει δώσει το πράσινο φως για διακοπές στο εξωτερικό.

Ο ελληνικός τουρισμός γνώρισε καταστροφική πτώση πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας. Τα έσοδά του έπεσαν στα 4 δισ ευρώ, από 18 δισ το 2019, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας, απασχολώντας έναν στους πέντε εργαζομένους.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz τουίταρε ότι “υποστηρίζουμε ένα ψηφιακό Πράσινο Πάσο, όπως του Ισραήλ”. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις θέσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel ότι θα χρειαστούν τρεις μήνες για να στηθεί ένα σύστημα δεδομένων προς χρήση στα σύνορα και στα εθνικά συστήματα υγείας, αλλά ότι οι περισσότερες χώρες συμφώνησαν ότι “ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού” θα μπορούσε να είναι απαραίτητο στο μέλλον.

Γίνεται επίσης αναφορά στις εντάσεις που παρατηρούνται για μονομερείς συνοριακούς περιορισμούς, καθώς κάποιες χώρες της ΕΕ αγωνίζονται τώρα εναντίον ενός τρίτου κύματος του ιού, και αναφέρεται το παράδειγμα της Γερμανίας η οποία έχει λάβει την πλέον πρόσφατη καταγγελία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφότου επέβαλε νέους αστυνομικούς ελέγχους στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Τσεχίας και την Αυστρία.

Στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης, οι ηγέτες της Ε.Ε. συζήτησαν επίσης πώς να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για τη βραδεία πρόοδο των εμβολιασμών, η οποία έχει δεχτεί ευρεία κριτική. Γίνεται αναφορά στην αντιπαράθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την AstraZeneca, και στην επιφυλακτικότητα των αρχών σε κάποιες χώρες, όπως η Ιταλία, να χρησιμοποιηθούν οι προμήθειες του εμβολίου.

Όπως αναφέρει το άρθρο, η Επιτροπή εξακολουθεί να στοχεύει στον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% των ενηλίκων στην Ένωση μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά τονίζεται ότι μέχρι στιγμής το σύνολο των εμβολιασμένων είναι κάτω του 10%.

Ο ανταποκριτής του BBC για θέματα Ευρώπης Kevin Connolly αναφέρει ότι η ΕΕ αναζητεί απεγνωσμένα τρόπους αύξησης των αποθεμάτων των εμβολίων και βελτίωσης της ικανότητάς της να ιχνηλατεί τις νέες μεταλλάξεις. Αλλά ακολουθεί πολιτικές που θα μπορούσαν να αποδώσουν σε μήνες ή χρόνια, όταν οι ψηφοφόροι ζητούν απαντήσεις εντός ημερών ή εβδομάδων, σημειώνει.

ΠΗΓΗ: BBC, Coronavirus: EU urged to adopt ‘vaccine passports’

Το μήνυμα της Ελλάδας στους τουρίστες: Προχωράμε στην εφαρμογή του διαβατηρίου εμβολιασμού

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: