Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης η Μέρκελ για τις αποφάσεις της για το lockdown

File Photo: Ερημιά στην πύλη του Βρεδεμβούργου λόγω lockdown EPA/CLEMENS BILAN




Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για λανθασμένες αποφάσεις στην πολιτική αντιμετώπισης του κορωνοϊού κατά την σημερινή συζήτηση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag).

Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ είπε ότι «λόγω της προόδου των εμβολιασμών και της αυξανόμενης εξάντλησης των ανθρώπων, πολλοί περίμεναν κάτι περισσότερο από την προοπτική να κουρευτούν». Ζήτησε επίσης «μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινοβουλίου (Bundestag) στις αποφάσεις. Η τρέχουσα τακτική δεν πρέπει να γίνει μόνιμη κρατική πρακτική», τόνισε.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) Αλίτσε Βάιντελ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενεργεί αντισυνταγματικά και αγνοεί τη βούληση των πολιτών. Επιτρέπεται στο κοινοβούλιο εκ των υστέρων να συζητήσει λίγο για τα θέματα αυτά, όχι όμως και να συμμετάσει στις αποφάσεις.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων (Die Gruenen), Κάτριν Γκέρινγκ -Έκαρντ, ζήτησε να εκπονηθούν μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Ντίτμαρ Μπαρτς επέκρινε την παράκαμψη του κοινοβουλίου, κατηγόρησε την καγκελάριο Μέρκελ για «ανάρμοστη στάση παπικού αλάθητου», ενώ τόνισε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να γίνουν οι χαμένοι της κρίσης και ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη της οικογένειας.

Αντίθετα, κατά τον εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας των (συγκυβερνώντων) Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ρολφ Μίτσενιχ «οι αποφάσεις είναι κατάλληλες, αναγκαίες και αιτιολογημένες».

Η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συμφώνησαν χτες το βράδυ να παραταθεί το lockdown έως τις 7 Μαρτίου. Ωστόσο, τα ομοσπονδιακά κρατίδια μπορούν να αποφασίσουν τα ίδια πότε θα επαναφέρουν σταδιακά τη διδασκαλία με φυσική παρουσία στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Ορισμένα ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν στις 22 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, τα κομμωτήρια μπορούν να ανοίξουν ξανά από την 1η Μαρτίου.

Η καγκελάριος Μέρκελ είχε προηγουμένως υπερασπιστεί τις αποφάσεις για την παράταση του lockdown: «Πρόκειται για σοβαρoύς περιορισμούς, αλλά είναι απαραίτητοι και ενδεδειγμένοι. Πρέπει να επαγρυπνούμε λόγω των επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορονοϊού. Είναι μόνο θέμα χρόνου να εξαπλωθούν ευρύτερα στη Γερμανία. Οι μεταλλάξεις μπορούν να καταστρέψουν την επιτυχία», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ
Πηγή: Deutschlandfunk, mdr

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Ελλείψει εμβολίων οι κάτοικοι της Β. Μακεδονίας σπεύδουν στη Σερβία για το Sputnik – V

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: