Στο Αιγαίο με κλειστό GPS το «Τσεσμέ», εν πλω και το Barbaros: Διάβημα Διαμαρτυρίας από την Αθήνα [χάρτης]

File Photo: Το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός. Πηγή φωτογραφίας: Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας




Και ενώ περιμέναμε τον δεύτερο γύρο των διερευνητικών επαφών, αυτή τη φορά στην Αθήνα,

η Άγκυρα ανατρέπει και πάλι το σκηνικό εκδίδοντας παράνομη Navtex για έρευνες του υδρογραφικού Cesme στο κεντρικό Αιγαίο πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το πλοίο έχει αποπλεύσει με κλειστή τη συσκευή εντοπισμού και πλέει κάπου στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες της HJ, το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά βρίσκεται κάπου κοντά στην  Ίμβρο και από χθες δεν έχει μετακινηθεί.

Παράλληλα αναχώρησε από την βάση του και το ερευνητικό Barbaros χωρίς να έχει εκδοθεί Navtex. Η Αθήνα, η Λευκωσία και η Ιερουσαλήμ δεν έχουν πληροφορίες ότι το Barbaros θα προβει σε προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στιγμιότυπο που δείχνει το σημείο στο οποίο βρισκόταν το Barbaros ανοικτά της Ρόδου και τη ρότα του προς άλλο λιμάνι στην Τουρκία

Η πορεία του Barbaros και από το Marine Traffic

H Navtex 0122/21 που εκδόθηκε από τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης για το Τσεσμέ είναι παράνομη, αφού η τουρκική πλευρά δεν έχει αρμοδιότητα να εκδώσει αγγελία προς ναυτιλλομένους για διενέργεια υδρογραφικών στην συγκεκριμένη περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι οι συντεταγμένες που έχει δώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης δημιουργούν μια μεγάλη περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου και σε διεθνή ύδατα, η αποκλειστική αρμοδιότητα για αδειοδότηση ερευνών στην συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στις ελληνικές υπηρεσίες.

Με αυτό το δεδομένο, το υπουργείο Εξωτερικών προέβη στην επίδοση διαβήματος στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα. Η ελληνική διπλωματία καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη την τουρκική Navtex

Mε πληροφορίες από vesselfinder.com

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Δεν δέχεται ούτε κριτική ο Ερντογάν: Αγωγή στον Κιλιτσντάρογλου για να του κλείσει το στόμα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: