Στη Βραζιλία, στο Μεξικό και στην Κούβα: Χιλιάδες οι νεκροί και εκατομμύρια τα κρούσματα από τον ιό

Ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας, Eduardo Pazuello, σε συνέντευξη Τύπου. EPA, FABIO MOTTA




Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 1.386 ασθενείς με την COVID-19 κατέληξαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 62.715 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 248.529 νεκρούς επί συνόλου 10.257.875 μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον πλανήτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε 204 από τις περιπτώσεις που ανακοινώθηκαν χθες οι ασθενείς μολύνθηκαν από παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού: 184 μολύνθηκαν από αυτό που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ίδια τη Βραζιλία, οι υπόλοιποι 20 από αυτό που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι εδώ, δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα της επιλεγόμενης νοτιοαφρικάνικης παραλλαγής.

Τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού χαρακτηρίζονται πολύ πιο μολυσματικά έπειτα από πολυάριθμες μεταλλάξεις· τουλάχιστον το ένα, αυτό που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βρετανία, θεωρείται πιο θανάσιμο.

  • Μεξικό: 1.273 νεκροί εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 8.600 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.634 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.273 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα ως αυτό το στάδιο έχει φθάσει τους 181.809 νεκρούς επί συνόλου 2.052.266 μολύνσεων.

Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη ενδέχεται να είναι υποτιμημένος: στελέχη του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί τόσο των θανάτων όσο και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ πιο υψηλοί από ό,τι καταγράφεται επίσημα.

  • Κούβα: 836 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 4 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 836 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 4 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη νήσο της Καραϊβικής ανέρχεται ως εδώ σε 304 νεκρούς επί συνόλου 46.197 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020.

824 από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα. 12 εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.

Τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 4.858.

Η χώρα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, ως πρότινος η καλή μαθήτρια της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, δυσκολεύεται να ελέγξει το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπραζίλια, Brazil – Μοντερέι, Mexico – Αβάνα, Cuba

Τουλάχιστον 50 κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε εξεγέρσεις σε τρεις φυλακές στον Ισημερινό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: