Στη Βουλή φέρνει το θέμα της παραίτησης Λιγνάδη ο ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοίνωση του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου

Φωτογραφία αρχείου που εικονίζει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη να μιλάει σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό του Εθνικού Θεάτρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, φέρνει στην Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου.

Καλεί την υπουργό Πολιτισμού να της απαντήσει για το «εάν η επί δύο εβδομάδες επιβολή σιωπής» παρά «την κραυγή των σπουδαστών και σπουδαστριών της Ανώτατης Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου», ήταν «αποκλειστικά δική σας απόφαση ή ενεργήσατε κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό» του οποίου «ως γνωστόν επιλογή ήταν ο κ. Δ. Λιγνάδης;».

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής της αναφέρει, πως «επί δύο εβδομάδες ακουγόταν η παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, κ. Λιγνάδη, εξαιτίας έντονων φημών που κυκλοφορούν. Σε δημοσίευση της κ. Έλενας Ακρίτα στις 2/2/2021 αναφερόταν ότι η υπουργός Πολιτισμού είχε ζητήσει την παραίτηση του κ. Λιγνάδη, γεγονός που διαψεύστηκε από την ίδια την υπουργό.

Παρόλα αυτά, η παραίτηση του κ. Λιγνάδη έγινε τελικά δεκτή πριν από δύο μέρες, στις 6/2/2021, υπό το βάρος της συγκλονιστικής συνέντευξης του Νίκου Σ. στην δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου (20/20 mag.gr), στην οποία ωστόσο δεν κατονόμαζε τον κ. Λιγνάδη».

Η βουλευτής, υπογραμμίζει πως «οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Ανώτατης Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου είχαν εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ανέφεραν πως έχουν βιώσει περιστατικά βίας τα οποία λόγω φόβου δεν έχουν καταγγείλει» και τονίζει πως «η παραμικρή σκιά που πέφτει πάνω σε πρόσωπα που κατέχουν υψηλές θέσεις και που μάλιστα έχουν διοριστεί απευθείας από το επιτελικό κράτος, πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και ακαριαία».

Ανακοίνωση του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου, σε ανακοίνωση του, ενημερώνει ότι πληροφορήθηκε την υποβληθείσα στο Υπουργείο Πολιτισμού παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή για τους λόγους που εκεί αναφέρει και τον ευχαριστεί για τις υπηρεσίες που παρέσχε στο Εθνικό Θέατρο.

«Όπως και ο ίδιος δηλώνει, το συμφέρον του Εθνικού Θεάτρου επιτάσσει αυτή τη στιγμή την πλήρη διαλεύκανση κάθε ζητήματος, αμέσως ή εμμέσως τιθέμενου, από τη Δικαιοσύνη ή κάθε άλλη αρμόδια αρχή» τονίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου.

Επίσης, διευκρινίζει ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο «δεν είχε και δεν έχει περιέλθει καμία αναφορά περιστατικού, πολλώ δε μάλλον καταγγελία, στην οποία να κατονομάζεται ή να ενέχεται προσωπικά ο κ. Λιγνάδης κατά τη θητεία του στο Εθνικό Θέατρο ή σε προγενέστερο αυτής χρόνο». «Είναι αυτονόητο ότι αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί, θα είχαμε σπεύσει να τη διερευνήσουμε ενεργοποιώντας τις νόμιμες διαδικασίες» σημειώνει.

Ως προς το εντελώς διαφορετικό ζήτημα «της νόμιμης πρόσληψης συγγενικού του προσώπου», το Διοικητικό Συμβούλιο δηλώνει ότι «αυτή πραγματοποιήθηκε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή στο πλαίσιο άσκησης αποκλειστικής αρμοδιότητάς του».

Σε περίπτωση που προκύψει ερευνητέο αντικείμενο που ανάγεται στη θητεία του κ. Λιγνάδη ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου ή της Δραματικής Σχολής του, το Διοικητικό Συμβούλιο δηλώνει ότι «τίθεται στη διάθεση οποιουδήποτε αρμόδιου οργάνου της ελληνικής Πολιτείας για την πλήρη αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση τυχόν ευθυνών».

Το ίδιο θα πράξει και «για κάθε άλλο πρόσωπο που συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με το Εθνικό Θέατρο και για το οποίο ήθελε παρ’ ελπίδα προκύψει -από τις προσήκουσες διαδικασίες- ότι έχει παραβιάσει το νόμο ή έχει υπερβεί το ρόλο του».

Αναφορικά με την ανακοίνωση των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής, το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου αναφέρει ότι «το Θέατρο εκφράστηκε αυθημερόν δια της δημόσιας πρόσκλησης της Διευθύντριας της Σχολής να εξατομικευθεί αμέσως κάθε καταγγελία με κάθε πρόσφορο τρόπο. Το Διοικητικό Συμβούλιο ενθαρρύνει και προστατεύει την αναφορά κάθε σχετικού περιστατικού».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του, το Διοικητικό Συμβούλιο υπογραμμίζει πως «ως θεσμικό όργανο διοίκησης του μεγαλύτερου θεατρικού οργανισμού της πατρίδας μας στέκεται σθεναρά απέναντι σε κάθε προσβολή της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, γενετήσιας ή μη, και στην άσκηση αθέμιτης επιρροής. Το Διοικητικό Συμβούλιο φυσικά ενθαρρύνει κάθε σχετική δημοσιοποίηση και την επακόλουθη διαλεύκανση κάθε υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη. Όπως είναι αυτονόητο, αυτό πρέπει να γίνεται με πλήρη σεβασμό στις νομοθετημένες διαδικασίες και στο τεκμήριο της αθωότητας».

Τέλος, αναφέρει πως βρίσκεται «στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και κάθε δημόσιας Αρχής για τις αναγκαίες συμπράξεις -ακόμη και νομοθετικές πρωτοβουλίες- που θα εγγυηθούν την αλήθεια, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία όχι μόνο στο ελληνικό Θέατρο, αλλά και στην ελληνική κοινωνία συνολικά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

 

Σινεμά και Μόδα – Πίσω από τον Καθρέφτη: Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: