Στη φόρα άσχημες πονηριές του Πεκίνου: Αρνήθηκαν να δώσουν πρωτόλεια στοιχεία στον ΠΟΥ γράφει η WSJ

File Photo: Αγορά στην Γουχάν. EPA/ROMAN PILIPEY




Οι Κινεζικές αρχές αρνήθηκαν να παράσχουν στους απεσταλμένους ερευνητές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας μη επεξεργασμένα και εξατομικευμένα στατιστικά δεδομένα για τις πρώτα κρούσματα της COVID -19 και να τους βοηθήσουν να καθορίσουν πώς και πότε ο κορωναϊός άρχισε να εμφανίζεται στην Κίνα

Τους ισχυρισμούς μεταφέρει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η Wall Street Journal επικαλούμενη ερευνητές του ΠΟΥ.

Όπως γράφει η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα, οι κινεζικές αρχές απέρριψαν το αίτημα των ανθρώπων του ΠΟΥ για 174 περιστατικά COVID που είχαν ταυτοποιηθεί από την πρώιμη φάση του ξεσπάσματος της πανδημίας στην Γουχάν, τον Δεκέμβριο του 2019.

Εν αντιθέσει, οι κινέζοι αξιωματούχοι και επιστήμονες παρέσχον τις δικές τους εκτεταμένες συνόψεις και αναλύσεις από τα στατιστικά δεδομένα, ανέφεραν μέλη του ΠΟΥ.

Επιπλέον, στα μέλη του ΠΟΥ δεν επετράπη να δούν τα πρωτόλεια δεδομένα, επί των οποίων στηρίχθηκαν αυτές οι μελέτες, τα οποία θα τους έδιναν τη δυνατότητα να διεξαγάγουν τη δική τους ανάλυση ως προς το πόσο νωρίς και σε ποιά έκταση ο ιός είχε αρχίζει να εξαπλώνεται στην Κίνα, είπαν τα μέλη της αντιπροσωπείας, σχολιάζοντας ότι τα κράτη – μέλη του Οργανισμού κατά παγία πρακτική παραχωρούν τέτοια στοιχεία.

«Μας έδειξαν κανα – δύο παραδείγματα, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το να τα βλέπουμε όλα, κάτι που συνιστά μία κανονική επιδημιολογική μελέτη», είπε ο Dominic Dwyer, Αυστραλός επιδημιολόγος της ομάδος του ΠΟΥ.

«Οπότε, καταλαβαίνετε, η «εξήγηση» των δεδομένων γίνεται πιο περιορισμένη από τη δική μας σκοπιά, παρότι η άλλη πλευρά μπορεί να τα θεωρεί ικανοποιητικά».

Με πληροφορίες από WALL STREET JOURNAL

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Μαύρη πρόβλεψη από ECDC: Να ετοιμάζεστε, ο ιός μπορεί να μείνει ανάμεσά μας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: