Σπείρα Ελλήνων ξάφρισε 12 εκατ. ευρώ από τράπεζες των ΗΠΑ: 105 συλλήψεις από την Εuropol (video)

Στιγμιότυπο από την επιχείρηση όπου συνελήφθησαν 105 άτομα. Photo via youtube Europol




Η Europol εξάρθρωσε κύκλωμα Ελλήνων που υπέκλεψε 12 εκατομμύρια ευρώ από 50 τράπεζες στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για διακρατική επιχείρηση που συντόνισαν η Europol, η ισπανική αστυνομία με την συνδρομή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και την συμμετοχή των αστυνομικών αρχών Ελλάδας, Αυστρίας και Δανίας.

Ειδικότερα, οι ταυτόχρονες επιχειρήσεις ξεκίνησαν στις 6 Οκτωβρίου 2020, και συνελήφθησαν 105 άτομα, κατόπιν εφόδων σε 88 κατοικίες ενώ παράλληλα οι Αρχές κατάσχεσαν 87 τραπεζικούς λογαριασμούς, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, και 14 πολυτελή οχήματα. Σύμφωνα με τη Europol, θύματα της συγκεκριμένης ομάδας έπεσαν περισσότερες από 50 αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες ζημιώθηκαν 12 εκατ. ευρώ.

Πως στηνόταν η πλεκτάνη …

Τα μέλη της σπείρας, κυρίως ελληνικής καταγωγής, δημιουργούσαν εταιρείες-κελύφη (shell companies) στις ΗΠΑ και άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο όνομα των συγκεκριμένων εταιρειών. Για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των τραπεζικών στελεχών, μάλιστα, μετέφεραν στους αμερικανικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν συνεχεία ζητούσαν από τις αμερικανικές τράπεζες να δώσουν μεγάλα δάνεια προς τις εταιρείες-κελύφη, τα οποία οι ίδιοι μετέφεραν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης η Europol έστησε στα κεντρικά της γραφεία ένα κέντρο συντονισμού, ώστε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους αστυνομικούς από τις εμπλεκόμενες χώρες. Επίσης, η Europol έστειλε στην Ελλάδα έναν αναλυτή ώστε να παρέχει real time υποστήριξη στους Έλληνες αστυνομικούς. Η Κοινή Ομάδα Δράσης για τα Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο, μια υπηρεσία της Europol, υποστήριξε τη γιγαντιαία επιχείρηση.

Με πληροφορίες Καθημερινή , Europol

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Στο στόχαστρο των αρχών και ο αδερφός του Ναβάλνι: Kατηγορείται για δήθεν παραβίαση των μέτρων της πανδημίας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: