Σπεύδουν οι «μνηστήρες» των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού: Αναμένεται νέο Γαλλο-αμερικανικό bras de fer

Το θέμα των νέων φρεγατών αποτελεί για το υπουργείο Εθνικής άμυνας τη Νο1 προτεραιότητα ώστε το πολύ έως τον Μάρτιο να έχει “κλειδώσει” ποιες θα είναι οι κύριες μονάδες επιφανείας του στόλου τα επόμενα χρόνια. Πηγή εικόνας: ΓΕΝ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Εβδομάδα εξελίξεων για το Πολεμικό Ναυτικό και τη Διεύθυνση Εξοπλισμών καθώς εκεί οι Επιτελείς θα δεχτούν, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δυο διαφορετικές αποστολές, των Γάλλων και των Αμερικανών οι οποίοι θα καταθέσουν τις αναθεωρημένες προτάσεις τους για τις τέσσερις φρεγάτες πολλαπλού ρόλου.

Δεν αποκλείεται αν ολοκληρωθεί η πρόταση των Ισπανών και την πύλη της Λ. Μεσογείων να την περάσουν κι αυτοί, ώστε να μπει ο φάκελός τους, στους προς αξιολόγηση.

Ανώτατη πηγή από το Πολεμικό Ναυτικό έλεγε ότι πλέον στενεύουν τα περιθώρια και ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος για μια υπόθεση που θα έπρεπε να έχει κλείσει πριν χρόνια. Ότι είναι θ’ αποφασιστεί τώρα, τουλάχιστον στο επίπεδο αξιολόγησης των πολεμικών πλοίων, για να ληφθούν οι αποφάσεις.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού θέτει ως dead line την 15η Φεβρουαρίου, max την 20η ώστε να συγκεντρωθούν στη Διεύθυνση εξοπλισμών του ΠΝ όλοι οι φάκελοι των προσφορών για να ξεκινήσει η νέα αξιολόγηση των νέων πολεμικών πλοίων που προτείνει η κάθε εταιρία.

Από εκείνη τη μέρα οι Επιτελείς έχουν το δικό τους dead line το πολύ έως τις 15 Μαρτίου για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να συντάξουν το εισηγητικό τους υπόμνημα προς το ΓΕΕΘΑ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με το οποίο θα ανακοινώνουν την τελική απόφαση που αφορά τις τέσσερις νέες φρεγάτες του πολεμικού στόλου.

Η εισήγηση θα είναι με προτεραιοποίηση των όσων απαιτεί ο χρήστης να έχει το πολεμικό αυτό πλοίο. Λεπτομέρειες θα καθοριστούν στον τεχνικό διάλογο που θ’ ακολουθήσει.

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζητά τις φρεγάτες που είναι οι κατάλληλες για τον Ελληνικό στόλο και που με αυτές ουσιαστικά το ΠΝ αλλάζει σελίδα και φέρνει νέα δεδομένα σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

  • Η Γαλλική ρελάνς

Την έλευση των Γάλλων με νέα πρόταση για τις φρεγάτες είχε προαναγγείλει η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλορανς Παρλί όταν παραβρέθηκε στην υπογραφή συμφωνίας για την πώληση στην Ελλάδα των 18 RAFALE.

Η πρόσδεση στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επιχειρήθηκε και από τον Γάλλο πρεσβευτή στην Αθήνα κατά την ομιλία του στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. «Ελπίζω ότι θα δούμε περισσότερα RAFALE στον Ελληνικό ουρανό, περισσότερες γαλλικές φρεγάτες στη θάλασσα, γιατί είναι πεπεισμένος ότι έτσι γινόμαστε συμπολεμιστές. Όπως λέμε, υπουργέ, Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία» , σημείωσε ο Πατρίκ Μεζονέβ .

  • Σ’ ότι αφορά την Γαλλική πρόταση, όπως ξεκαθαρίζουν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, ακόμη δεν γνωρίζουν αν η νέα πρόταση των τεσσάρων φρεγατών τύπου Belh@ra θα είναι όλες της Γαλλικής διαμόρφωσης ή αν η πρόταση περιλαμβάνει μικτό σχηματισμό, δυο FDI & δυο Hellenique. Εκείνο που φαίνεται πως ξεκαθαρίζει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι το ένα πλοίο θα κατασκευαστεί στα Γαλλικά ναυπηγεία κι άλλα τρία στα Ελληνικά. Άλλωστε πρόκειται και για την τελευταία «είδηση» που είχε δώσει η κα. Παρλί κατά την ομιλία της στο υπουργείο εθνικής άμυνας αλλά και στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα Καθημερινή.

Με ενδιαφέρον ωστόσο περιμένουν στο ναυτικό Επιτελείο την πρόταση της ενδιάμεσης λύσης και κρατούν ζωντανή την ελπίδα πως οι Γάλλοι θ’ έχουν στον φάκελο της πρότασης μια μικτή λύση φρεγατών FREMM και LA FAYETTE. Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας βδομάδες τώρα, είναι ότι οι Γάλλοι προτίθενται να δώσουν δυο φρεγάτες LA FAYETTE, ελαφρώς εκσυγχρονισμένες και με πιο βαρύ οπλισμό, από αυτόν που φέρουν.

 

  • Το Come back των Αμερικανών

Και ο «οργασμός επιθυμίας» να επισκεφθούν όλοι το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού δεν σταματά στους Γάλλους καθώς αναμένεται όπως γράψαμε στην αρχή και το Αμερικανικό κλιμάκιο.

Για όλους έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι πρόκειται να προτείνει η Αμερικανική πλευρά καθώς μετά τα γεγονότα που έχουν να κάνουν με τις LCS του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, η πρόταση που είχε γίνει δείχνει πλέον αποδυναμωμένη.

  • Την Παρασκευή ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρυ Πάϊατ συναντήθηκε με τον υπουργό εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός Αξιωματούχος επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να εμπλακούν στα Ελληνικά ναυπηγεία και σημείωσε ότι θα ρθει αναθεωρημένη πρόταση από την Αμερικανική εταιρία.

Σ’ ότι έχει να κάνει με την ενδιάμεση λύση ακόμη το τοπίο δείχνει θολό μιας και αυτά που ενδιαφέρουν το Πολεμικό Ναυτικό δεν αποδεσμεύονται ενώ ότι μπορούν να δώσουν, όπως σημειώνεται από τους χρήστες, το ΠΝ, περισσότερα προβλήματα θα φέρουν παρά λύσεις.

Είναι σαφές ότι την ενδιάμεση Αμερικανική λύση θα την δώσει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ κι εκεί θα φανούν και οι προθέσεις που υπάρχουν για αυτή τη γωνιά του πλανήτη.

  • Οι Ολλανδοί- Γερμανοί και Ισπανοί

Οι Ολλανδοί με τη νέα φρεγάτα Sigma λένε ότι μπορούν να τρέξουν και να έχουμε πολύ πιο σύντομα νέα φρεγάτα στο ΠΝ. Είναι μια ιδιαίτερα αξιόλογη πρόταση που δεν αφήνει αδιάφορους τους Επιτελείς του ΠΝ οι οποίοι έχουν την πολυετή εμπειρία των φρεγατών S οι οποίες έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο το ναυτικό, απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση, κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει. Πληροφορίες πάντως σημείωναν ότι ενώ στην αρχή οι Ολλανδοί έλεγαν ότι τα πλοία ενδιάμεσης λύσης είναι άμεσα αποδεσμεύσιμα, οι φρεγάτες τύπου Μ, φαίνεται ότι γίνεται μια στροφή και ομιλούν για αποδέσμευση πέραν του 2024-2025.

Οι Γερμανοί έχουν καταθέσει καιρό τις προτάσεις τους για δυο φρεγάτες, τις Α200 & Α300 ενώ οι Ισπανοί θα φέρουν την F110.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Stealth «γροθιά» για τους σκληρούς SOF του Πολεμικού Ναυτικού: Το σκάφος ανορθόδοξου πολέμου των «κουρσάρων» του Αιγαίου

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: