Σοβαρές ανησυχίες από Κομισιόν για την εκστρατεία Ερντογάν κατά του κουρδικού HDP

FILE PHOTO Μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP σε διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. EPA/SEDAT SUNA




Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί σοβαρά για τη συνεχιζόμενη πίεση εναντίον του HDP και ορισμένων από τα μέλη του, η οποία πραγματοποιείται μέσω συλλήψεων, με αντικατάσταση των εκλεγμένων δημάρχων του, με δικαστική διαδικασία που φαίνεται να έχει πολιτικά κίνητρα και με προσπάθεια άρσης των βουλευτικών ασυλιών των βουλευτών του στην Εθνοσυνέλευση.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Πήτερ Στάνο.

Αυτές οι εξελίξεις προστίθενται στην Τουρκία μετά τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ για την απελευθέρωση του Selahattin Demirtaş, καθώς και την κράτηση εκατοντάδων τοπικών πολιτικών, εκλεγμένων αξιωματούχων και μελών του HDP για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία“, αναφέρει.

“Κάθε φερόμενο αδίκημα ή έγκλημα πρέπει να υπόκειται σε κατάλληλη διαδικασία και το τεκμήριο αθωότητας πρέπει να διασφαλιστεί”, σημειώνει ο εκπρόσωπος.

“Ως επί μακρόν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια χώρα, η Τουρκία πρέπει να διαφυλάξει το δημοκρατικό της σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του πολιτικού συνεταιρίζεσθαι”, καταλήγει.

Με πληροφορίες από KYΠΕ/Θανάσης Αθανασίου/ΑΓΚ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η εμμονή Ερντογάν με Μακρόν “εισβάλει” στα Πανεπιστήμια: Δεν δίνουν άδεια εργασίας σε Γάλλους καθηγητές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: