“Σκοτώνονται” στην Κομισιόν: Η Ούρσουλα μετακύλησε την ευθύνη για το «φιάσκο του εμβολίου» στο Λετονό Dombrovskis

File photo: Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν EPA/Olivier Matthys / POOL




Επικριτικό σχόλιο για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία μετακύλησε την ευθύνη για το «φιάσκο του εμβολίου» στον Επίτροπο για θέματα εμπορίου, τον πρώην Λετονό πρωθυπουργό Valdis Dombrovskis, δημοσιεύει η βρετανική The Telegraph, (του James Crisp).

Εν μέσω της κατακραυγής για τη «ντροπιαστική» απειλή της Επιτροπής περί επιβολής «σκληρών συνόρων» στην Ιρλανδία, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Eric Mamer επεσήμανε ότι «ο [σχετικός] κανονισμός αποτελεί αρμοδιότητα του κου Dombrovskis…Στη χώρα μου λέμε ότι μόνο ο Πάπας έχει το αλάθητο. Λάθη συμβαίνουν στην πορεία και το σημαντικό είναι να τα παραδέχεται κανείς εγκαίρως».

Ο Λετονός πρωθυπουργός, ωστόσο, φημίζεται για την εμπειρία του και για την προσοχή του στη λεπτομέρεια, σχολιάζει το δημοσίευμα. Αντιθέτως, η Γερμανίδα πολιτικός συγκεντρώνει τα πυρά σημαντικών πολιτικών προσώπων για τη διαχείριση του θέματος.

Ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Jean-Claude Juncker δήλωσε ότι «αντιτίθεται» στα μέτρα που ανακοίνωσε η Επιτροπή και πως «όλα έγιναν πολύ αργά, έπρεπε να γίνουν με μεγαλύτερη διαφάνεια, αν και θα ήταν δύσκολο».

Ο πρώην Φινλανδός πρωθυπουργός και ανθυποψήφιός της για τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Alexander Stubb τόνισε ότι ο «νούμερο ένα κανόνας για κάθε ηγέτη είναι ότι αν ο οργανισμός σου τα θαλασσώσει, δεν κατηγορείς ποτέ την ομάδα σου δημοσίως».

Η Ursula von der Leyen έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις [για την επίκληση του Άρθρου 16] στους Γερμανούς ευρωβουλευτές, μετά από πρωτοβουλία ευρωβουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο οποίο ανήκει. Η ίδια αρνήθηκε να συμμετάσχει σε σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Αντιθέτως, συναντιέται σήμερα κεκλεισμένων των θυρών με ευρωβουλευτές κομμάτων που στήριξαν την εκλογή της.

Θεωρείται ότι η ευθύνη βαρύνει την ίδια, καθώς, σύμφωνα με τα όσα λέγονται, ανώτατο έμπειρο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της για την επίκληση του άρθρου 16, οι οποίες και απορρίφθηκαν. Η Sabine Weyand αντιλαμβάνεται τις πολιτικές «ευαισθησίες» γύρω από το θέμα του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία. Ήταν το δεξί χέρι του Michel Barnier στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του ιρλανδικού backstop.

Δεν ενημερώθηκε, μάλιστα, ούτε ο ίδιος ο Michel Barnier ο οποίος έχει οριστεί ειδικός σύμβουλος της von der Leyen για την εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης ΕΕ-ΗΒ. Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, οι Ευρωπαίοι πρέσβεις ζήτησαν από την Επιτροπή να αλλάξει τον τόνο της στη διαμάχη με την AstraZeneca, αλλά δεν εισακούστηκαν.

Άλλος διπλωμάτης δήλωσε στη Le Figaro ότι η κατάσταση αυτή «αποτελεί μια υπέροχη αντανάκλαση των μεθόδων» που εκείνοι γνωρίζουν εδώ και καιρό, «ιδίως της υπερσυγκεντρωτικής ομάδας της Ursula von der Leyen η οποία αποφαίνεται χωρίς να διαβουλεύεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες».

ΠΗΓΗ: The Telegraph, James Crisp, Ursula von der Leyen attempts to pin blame on deputy for embarrassing U-turn in vaccine export row

Στοιχήματα για το αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα δεχθεί το τηλεφώνημα του Ταγίπ Ερντογάν!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: