Σκάνδαλο χρυσών διαβατηρίων: Κώφευσαν δύο φορές στις προειδοποιήσεις της Εισαγγελίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης καταθέτει ενώπιον της Ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις, Λευκωσία, 02 Φεβρουαρίου 2021. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Ίσως η σημαντικότερη είδηση που προέκυψε από τη χθεσινή κατάθεση του Προέδρου

της Δημοκρατίας στην Ερευνητική Επιτροπή, σύμφωνα  με ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου, για τις πολιτογραφήσεις ήταν η πληροφορία που έδωσαν τα μέλη της επιτροπής Παύλος Ιωάννου και Δήμητρα Καλογήρου ότι από το 2015 και 2016 υπήρχαν δύο γραπτές επιστολές/γνωματεύσεις της Εισαγγελίας προς το ΥΠΕΣ, για τη σύγκρουση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν λήφθηκαν υπόψη από την κυβέρνηση.

Αποτέλεσμα, το πρόγραμμα αφέθηκε να χορηγεί σε τιμή ευκαιρίας κυπριακά/ευρωπαϊκά διαβατήρια με παράτυπες ή κατά το ελάχιστο αμφισβητούμενες διαδικασίες, χωρίς να απαιτεί, μεταξύ άλλων, πραγματικό δεσμό του πολιτογραφημένου με τη χώρα, όπως απαιτούσε η ΕΕ, και να αναγκαστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει, με μεγάλη καθυστέρηση, διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, το φθινόπωρο του 2020.

Ειδικότερα, ο κ. Ιωάννου ρώτησε τον Πρόεδρο κατά πόσο ζητούσαν και λάμβαναν τη θέση της Εισαγγελίας για τις διάφορες τροποποιήσεις του επενδυτικού προγράμματος και ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να απάντησε πως δεν κρίθηκε απαραίτητο να ρωτηθεί ο γενικός εισαγγελέας.

Όταν ο κ. Ιωάννου επέμεινε λέγοντας πως υπάρχει επιστολή (γνωμάτευση) από τη Νομική Υπηρεσία προς το Υπουργείο Εσωτερικών, το 2015, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΕΠ, όπως εφαρμοζόταν, συγκρουόταν με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε πως δεν είχε υπόψη του τέτοια επιστολή. Παρενέβη η κ. Καλογήρου επισημαίνοντας πως ήταν δύο οι επιστολές με παρόμοιο περιεχόμενο, μια το 2015 και μια το 2016.

Από τα μέλη της ερευνητικής αναφέρθηκε πως το έγγραφο (σ.σ. η γνωμάτευση της εισαγγελίας για το ΚΕΠ, το 2015) θεωρείται απόρρητο λόγω της διαδικασίας επί παραβάσει της ΕΕ ενάντια στην Κύπρο.

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη γνωμάτευση πιθανότατα είναι η ίδια για την οποία είχε κάνει λόγο ο γενικός ελεγκτής σε πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, στη Βουλή. Όπως είχε πει τότε ο κ. Μιχαηλίδης, στη γνωμάτευση αναφερόταν πως η χορήγηση διαβατηρίων και σε συγγενείς του επενδυτή δεν καλύπτεται από τη νομοθεσία (κάτι που επίσης αγνόησε η κυβέρνηση και χορήγησε περίπου 3,000 διαβατήρια σε συγγενείς) και πρόσθεσε πως στη γνωμάτευση αναφέρονταν και άλλα ενδιαφέροντα θέματα, για τα οποία δεν μπορούσε να αναφερθεί.

Με τη χθεσινή παρέμβαση του Παύλου Ιωάννου στην ερευνητική προκύπτει ότι οι πρόσθετες αναφορές στη γνωμάτευση αφορούσαν την ουσία του ΚΕΠ, την οποία η αρμόδια υπηρεσία στη Νομική Υπηρεσία αποδεικνύεται πλέον ότι θεωρούσε ασύμβατη με το ενωσιακό δίκαιο από το 2015, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη από την κυβέρνηση, η οποία συνέχισε απτόητη να πουλά διαβατήρια.

Και από την παρέμβαση της κ. Καλογήρου προκύπτει ότι υπήρξε, το 2016, και νέα γνωμάτευση για το προβληματικό ΚΕΠ από τη Νομική Υπηρεσία (η οποία πληροφορούμαστε ότι αρνήθηκε να συντάξει επιστολή προς την ΕΕ, όπως την ήθελε και τη ζητούσε η κυβέρνηση…), η οποία επίσης δεν λήφθηκε υπόψη. Όταν πρόσφατα ο νέος γενικός εισαγγελέας γνωμάτευσε, κατόπιν έκκλησης του ΥΠΕΣ, κατά τρόπο που επέτρεπε στην κυβέρνηση να μην παραχωρήσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ο πρόεδρος και υπουργοί του επέμεναν να πείσουν ότι δεν νοείται να μην πειθαρχήσουν σε γνωμάτευση του εισαγγελέα…

Οι αντιδράσεις της ΕΕ

Ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε επίσης χθες πως δεν υπήρξαν πριν τα ρεπορτάζ του Al Jazeera σοβαρές ενστάσεις/παρεμβάσεις από την ΕΕ. Ωστόσο, οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως τουλάχιστο από το 2015 η ΕΕ είχε κινήσει διαδικασία μέσω του EU PILOT (διαρθρωμένος διάλογος με κράτη) για να αντιληφθεί τις διαστάσεις που είχε λάβει το ΚΕΠ και να κρίνει κατά πόσο έπρεπε να παρέμβει δυναικότερα, με διαδικασία επί παραβάσει. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως βεβαίως και η κυβέρνηση ήταν γνώστρια της διαδικασίας EU PILOT (αφού με το κράτος συνδιαλέγονται τα όργανα της ΕΕ) και ήταν λόγω αυτής που υπήρξε η επικοινωνία με τη Νομική Υπηρεσία και εστάλησαν οι δύο γνωματεύσεις, το 2015 και το 2016.

Επίσης, μέσα από το σημείωμα της αρμόδιας διοικητικής λειτουργού στο ΥΠΕΣ, Χριστίνας Καούλλα, προς τον τότε ΥΠΕΣ Κ. Πετρίδη, τον Μάιο/Ιούνιο του 2017, για το οποίο έγραψε την Παρασκευή ο «Φ», αναφέρεται συγκεκριμένα πως η ΕΕ έχει πρόβλημα με το ΚΕΠ, αντιδρά, ζητά εξηγήσεις μέσω του EU PILOT και μάλιστα η κ. Καούλλα προειδοποιούσε πως είναι πιθανό να υπάρξει δυναμική αντίδραση της Κομισιόν για υποχρεωτική κατάργηση του προγράμματος.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΥΠΡΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: