Τα πλοία ενδιάμεσης λύσης θα βοηθήσουν σημαντικά ώστε να δέσουν μια για πάντα δυο φρεγάτες τύπου S αλλά και να μην υπάρχει κενό δύναμης από την έναρξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. ΠΗΓΗ: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Μετά το υψηλόβαθμο κλιμάκιο των Αμερικανών της Lockheed Martin που παρέδωσαν στους Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού την πρόταση για τις φρεγάτες MMSC και το τετ α τετ με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, η σκυτάλη παραδίδεται στα χέρια των Γάλλων της Naval Group, με επικεφαλής μάλιστα υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας και πρώην Ναύαρχο του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες αφού κατατεθεί και η Γαλλική πρόταση για τις Belh@ra από την κατασκευάστρια εταιρία τον λόγο απ’ εκεί και πέρα θα έχουν οι δυο υπουργοί. Νίκος Παναγιωτόπουλος και Φλοράνς Παρλί θα έχουν, όπως εξηγούν αρμόδια χείλη, τουλάχιστον μια τηλεφωνική επικοινωνία ώστε να ξεκαθαριστεί και το θέμα των πλοίων που θα αποτελούν τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση.
Οι δυο αξιωματούχοι Ελλάδας και Γαλλίας είναι γνωστό ότι έχουν αναπτύξει μια πολύ καλή επικοινωνία και σχέση μεταξύ τους ανταλλάσσοντας πολλές φορές τις θέσεις τους σ’ ότι αφορά την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπως θα κάνει και με τους Αμερικανούς θα ζητήσει από την κα. Παρλί να γνωστοποιηθεί η Γαλλική πρόθεση για τις φρεγάτες ενδιάμεσης λύσης, ώστε να επαληθευτεί ή όχι το σενάριο των La Fayette.
Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλούν Γαλλικά δημοσιεύματα τα οποία αναδεικνύουν τη βούληση του Παρισιού να πάρει εξ αρχής το σαφές προβάδισμα σε αυτή την πολυποίκιλη, αλλά πολυαναμενόμενη για το Πολεμικό Ναυτικό διαπραγμάτευση.
Εν αναμονή βρίσκεται η Διεύθυνση εξοπλισμών στο ΓΕΝ και για τις προτάσεις των Ισπανών κι αν οι Άγγλοι, των Γερμανοί αλλά και οι Ολλανδοί επαναπροσδιορίσουν τις προτάσεις τους, συμπεριλαμβανομένων πλοίων ενδιάμεσης λύσης για το Πολεμικό Ναυτικό.
Γι’ αυτό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία επαναλαμβάνουν εμφατικά ότι «δεν έχει κλειδώσει το παραμικρό ακόμα»
Από χθες η σελίδα μας είχε επισημάνει και τις σκέψεις που εκφράστηκαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αποστολή επίσημης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ για τις φρεγάτες MMSC και μέσα στην ίδια επιστολή να καλείται η Αμερικανική κυβέρνηση να δηλώσει ξεκάθαρα ποιο θα μπορούσε να είναι το πλοίο ενδιάμεσης λύσης, με το οποίο οι ΗΠΑ μπορούν να στηρίξουν το Πολεμικό Ναυτικό. Και εδώ στελέχη του υπουργείου διευκρινίζουν ότι αυτό το Letter Of Request ουσιαστικά γίνεται για την ενδιάμεση λύση, ώστε να ολοκληρωθεί ο πρώτος φάκελος προσφοράς που κατατέθηκε στο ΠΝ προς αξιολόγηση.
Και επειδή τα κονδύλια για τις φρεγάτες ίσως ξεπεράσουν τα 5 δις, εύλογο είναι ότι τόσο οι εταιρίες όσο και τα κράτη στα οποία ανήκουν οι εταιρίες αυτές σπεύδουν «πάση δυνάμει» να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της Ελληνικής πλευράς.
Διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα βγαίνουν στο προσκήνιο ώστε να φανεί απ’ όλους η προσπάθεια που γίνεται από την κάθε πλευρά. Το είδαμε αυτό και από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, αλλά και τον Γάλλο κατά την ημέρα διακεκριμένων προσώπων στην άσκηση Skyros, όταν τα Γαλλικά RAFALE ήταν στην Τανάγρα.
Η μακραίωνη ναυτική παράδοση των Ελλήνων, αλλά και η προβολή ισχύος που επιδεικνύει παραδοσιακά το Πολεμικό Ναυτικό εντός και εκτός συνόρων, ακόμη και αυτή την δύσκολη περίοδο, με κύριες μονάδες επιφανείας παλαιάς τεχνολογίας, οδηγεί τις εταιρίες κατασκευής νέων φρεγατών να θέλουν ως πελάτη τους την Ελλάδα καθώς αυτό, απέναντι στη διεθνή αγορά θα τους δώσει επιπλέον πόντους απέναντι σε υποψήφιους αγοραστές.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS
Επιχείρηση «ανοιχτά χαρτιά» από το ΥΠΕΘΑ, στη ναυμαχία των «μνηστήρων» του Πολεμικού Ναυτικού