Συνεχίζεται η κατάληψη του ΑΠΘ από 20 άτομα: Ελεύθεροι οι προσαχθέντες

Σε αποκλεισμό του δικαστικού μεγάρου προχώρησαν φοιτητές μετά από πορεία στο κέντρο της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου 2021, έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Συνεχίζεται η κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από ομάδα 15-20 ατόμων που δεν ακολούθησαν την πορεία των φοιτητικών παρατάξεων αλλά παρέμειναν μέσα στο κτίριο.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι ελεύθεροι αφέθηκαν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου παραπέμφθηκαν να δικαστούν, οι 31 συλληφθέντες για την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ και τα επεισόδια και ακολούθησαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις που κλήθηκαν να εκκενώσουν τον χώρο.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά τους για χορήγηση ολιγοήμερης αναβολής, όπως ορίζει η ποινική δικονομία, και κατόπιν αυτού ήρε την κράτησή τους.

Η αναβολή δόθηκε για την Πέμπτη 25/2, αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στα δικαστήρια για την αποφυγή διασποράς του κορωναϊού, η υπόθεση, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, θα αποσυρθεί και θα οριστεί νέα δικάσιμος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Συνομιλίες για την κατάληψη

Παράλληλα, ομάδα μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ, ανάμεσά τους ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος επιχείρησε να συνομιλήσει με άτομα που βρίσκονταν μέσα στην κατάληψη ζητώντας τους διαβεβαιώσεις πως όσοι βρίσκονται μέσα είναι φοιτητές του ΑΠΘ και προτρέποντας τους να μην προβούν σε καταστροφές εντός του κτιρίου, που εφόσον συνέβαιναν, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν «για τη δικαιολόγηση της αστυνομικής επέμβασης», την οποία οι ίδιοι απορρίπτουν.

Ο κ. Αγγελόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η χθεσινή αστυνομική επιχείρηση συνιστά «μία κλιμάκωση για την οποία ευθύνεται σαφώς η κυβέρνηση» και ότι «δεν έπρεπε να έλθει η αστυνομία».

Σημείωσε δε ότι καταλήψεις γίνονται από το ‘74 και μετά και ότι αντί της ενημέρωσης των εισαγγελικών Aρχών οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ θα μπορούσαν να έλθουν στον χώρο της κατάληψης μαζί με συναδέλφους τους καθηγητές, με τους οποίους τα μέλη των φοιτητικών παρατάξεων διατηρούν μία επικοινωνία σε πολιτισμένο επίπεδο, και να διαπραγματευτούν μαζί τους για την εκτόνωση της κατάστασης. «Η κλιμάκωση δε θα λύσει το ζήτημα», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/Σμαρώ Αβραμίδου
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Άνοιγμα αγοράς με ειδικό SMS: Το 1η έγινε 8η Μαρτίου μέσα σε λίγες ώρες και βλέπουμε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: