Σεξουαλικές επιθέσεις από καθηγητές σε φοιτήτριες στη Σχολή Καλών Τεχνών: Πάνω από 70 καταγγελίες

File photo: Οι σεξουαλικές επιθέσεις στην ΑΣΚΤ είναι μια πραγματικότητα που καταγγέλλουν τουλάχιστον 70 άτομα. EPA/YURI KOCHETKOV




Η αρχή έγινε από δυο φοιτήτριες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών [ΑΣΚΤ] οι οποίες κατήγγειλαν τον ίδιο καθηγητή της σχολής για σεξουαλικές επιθέσεις.

Στη συνέχεια, προ ημερών,  δημιουργήθηκε στο Facebook ειδική σελίδα υπό τον τίτλο “Φοιτητική Πρωτοβουλία Καταγραφής Παρενοχλήσεων στην ΑΣΚΤ”. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν πλέον ξεπεράσει τις 70 οι σχετικές καταγγελίες.

Οι δυο φοιτήτριες μίλησαν για δυο παράλληλα συμβάντα με πρωταγωνιστή έναν καθηγητή που προσέγγιζε τις νεαρές φοιτήτριες άλλοτε προσφέροντάς τους τσίπουρο στο γραφείο του κι άλλοτε ορμώντας κατά πάνω τους με άγριες σεξουαλικές διαθέσεις.

Οι διαχειριστές της σελίδας αναφέρουν πως πολλά από τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων δηλώνουν αποφασισμένα να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη.

«Καθώς οι καταγραφές σεξουαλικών και μη παρενοχλητικών συμπεριφορών συνεχίζονται, έχοντας πλέον ξεπεράσει τις 70, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως μας έχουν προσεγγίσει άτομα που ήδη έχουν προβεί σε επώνυμη αναφορά περιστατικού, τα οποία δήλωσαν πρόθυμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, εφόσον υπάρξουν και άλλα άτομα που είναι διατεθειμένα να αναφέρουν επώνυμα παρόμοια περιστατικά, τα οποία ενδεχομένως αφορούν τους ίδιους θύτες, ούτως ώστε ενωμένα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Δεδομένης της κατάστασης, καλούμε σε περισσότερες επώνυμες καταγραφές περιστατικών παρενοχλήσεων στο e-mail: [email protected]. Τονίζουμε τη σημασία που φέρει μια επώνυμη καταγραφή, με σκοπό τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος μεταξύ μας/σας, και κατ’ επέκταση την επίτευξη της ουσιαστικής αντιμετώπισης του ζητήματος. Τονίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο πως δεν θα γίνει καμία απολύτως ενέργεια, χωρίς τη ρητή συγκατάθεση του οποιουδήποτε ατόμου.

Εντούτοις, παραμένει επιτακτική η ανάγκη συλλογής στοιχείων, ακόμα και των ατόμων που μας έχουν προσεγγίσει ανώνυμα. Για αυτό τον λόγο, απευθύνουμε ένα νέο κάλεσμα στα άτομα που ήδη έχουν κάνει ανώνυμες καταγραφές, όσα και εφόσον το επιθυμούν, να μας στείλουν τα στοιχεία τους στο e-mail μας, μόνο για μελλοντική επικοινωνία μας μαζί τους, σε περίπτωση που θέλουν να βοηθήσουν. Διαβεβαιώνουμε πως τα στοιχεία δεν θα προωθηθούν πουθενά, καθώς τηρούμε με αυστηρότητα το απόρρητο των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται. Αν καποιοι από εσάς θελήσει περισσότερες διευκρινίσεις ή έχει απορίες για τη χρήση των στοιχείων του, να μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μας, ώστε να το παραπέμψουμε σε έγκυρη νομική και/ή ψυχολογική συμβουλευτική. 

Χτίζουμε μαζί ένα περιβάλλον αλληλεγγύης και σπάμε τη σιωπή!», αναφέρουν οι διαχειριστές.

Οι δυο πρώτες καταγγελίες άνοιξαν το “κουτί της Πανδώρας” 

Τα περιστατικά που αναφέρουν οι δύο φοιτήτριες αφορούν τον ίδιο καθηγητή, για τον οποίο λένε ότι τις παρενοχλούσε επανειλημμένα, προσκαλώντας τις στο γραφείο του, προσπαθώντας να τις κεράσει τσίπουρα και στη συνέχεια να τους αποσπάσει πληροφορίες για την σεξουαλική τους ζωή.

Επίσης ο καθηγητής φέρεται σε εκδρομές της σχολής να προσέγγισε την μία φοιτήτρια και να την παρενόχλησε σεξουαλικά «φέρνοντας το κορμί του πάνω της» και λέγοντάς της πως θα κοιμηθεί μαζί του.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, όταν η κοπέλα αντέδρασε χτυπώντας τον για να απομακρυνθεί, αυτός σταμάτησε, αλλά στην επόμενη εκδρομή προσέγγισε την δεύτερη φοιτήτρια την οποία και θώπευσε στα γεννητικά της όργανα.

Οι δύο φοιτήτριες σημειώνουν επίσης πως όταν ο συγκεκριμένος καθηγητής δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του, μετέτρεψε το μάθημα σε κόλαση για αυτές, με συνεχείς προσβολές, σεξουαλικά υπονοούμενα και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.

«Τα περιστατικά έμφυλης διάκρισης, βίας, σεξουαλικής και μη παρενόχλησης, ακόμα και κακοποίησης, συνιστούν για τη Σχολή μας μια πραγματικότητα με την οποία πλήθος ατόμων – ιδίως φοιτητριών – έρχονται αντιμέτωπα κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους», σημειώνει η Πρωτοβουλία για την Καταγραφή.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Προκαλούν πολλαπλά σοκ οι νέες καταγγελίες: Τέσσερις οι γυναίκες που κατηγορούν τον Χαϊκάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: