Σε πολίτες κάτω των 55 ετών χορηγούν οι υγειονομικές Αρχές της Ρουμανίας το εμβόλιο της AstraZeneca

File photo: Φιαλίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωναϊού. EPA/DOMINIC LIPINSKI μέσω ΚΥΠΕ




Η ρουμανική κυβέρνηση έλαβε σήμερα τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, τις οποίες αποφάσισε να χορηγήσει στους πολίτες κάτω των 55 ετών, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι 81.600 δόσεις έφθασαν οδικώς, έναντι 600.000 που αναμένονται συνολικά τον Φεβρουάριο, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Φλορίν Τσίτου στους δημοσιογράφους.

Οι υγειονομικές αρχές απέδωσαν τον περιορισμό της ηλικίας που έθεσαν στην έλλειψη στοιχείων. “Αυτό δεν σημαίνει ότι η AstraZeneca δεν παρέχει αποτελέσματα για τους άνω των 55 ετών αλλά λίγοι άνθρωποι της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας μετείχαν στις κλινικές δοκιμές”, εξήγησε το βράδυ της Παρασκευής ο Βαλέριου Γκεοργκίτα, υπεύθυνος της εκστρατείας εμβολιασμού.

Το εμβόλιο, που ανέπτυξε η βρετανο-σουηδική εταιρία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι στο επίκεντρο επιστημονικής συζήτησης για την αποτελεσματικότητά του σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που οδήγησε έναν αριθμό χωρών να μην το συνιστούν για τον πληθυσμό αυτό, αντίθετα προς τις ευρωπαϊκές συστάσεις.

Η Ισπανία ανακοίνωσε την Παρασκευή παρόμοια απόφαση. Η Ιταλία και το Βέλγιο συνέστησαν επίσης τη χρήση ενός άλλου εμβολίου για τους άνω των 55 ετών.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Ελλάδα όρισαν ηλικιακό όριο τα 65 χρόνια.

Είναι το τρίτο εμβόλιο που εγκρίνεται από την ΕΕ έπειτα από αυτά που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer/BioNTech και τη Moderna.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανή έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία ή την Κίνα ώστε η χώρα να προμηθευτεί περισσότερες δόσεις, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός απέκλεισε αυτές τις επιλογές. “Θα κάνουμε κάτι καλύτερο και θα παράγουμε ένα εμβόλιο στα εργαστήριά μας εδώ, αυτόν τον δρόμο επιλέξαμε”, είπε ο Τσίτου υπονοώντας τη δυνατότητα παρασκευής με χορήγηση άδειας ενός από τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια.

Η Ρουμανία, με πληθυσμό 19 εκατομμύρια κατοίκους, έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να έχει εμβολιάσει 10 εκατομμύρια κατοίκους έως τον Σεπτέμβριο.

Από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στα τέλη Δεκεμβρίου, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 450.000 δόσεις.

Η πανδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 18.000 ανθρώπων στη χώρα αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που γνωρίζει επί του παρόντος μια ύφεση της νόσου και χαλάρωσε τα περιοριστικά της μέτρα ανοίγοντας ξανά σχολεία και εστιατόρια.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βουκουρέστι, Ρουμανία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

 

Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού στην Ολλανδία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: