Σε κάθειρξη 15 ετών καταδικάστηκε ένας από τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία

File photo: Η δημοσιογράφος Daphne Caruana Galizia. EPA, CLEMENS BILAN




Ο Βίνσεντ Μουσκάτ, ο ένας από τους τρεις κατηγορούμενους για τη δολοφονία το 2017 της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, καταδικάστηκε σήμερα σε ποινή κάθειρξης 15 ετών, από το δικαστήριο της Βαλέτα.

Κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, το δικαστήριο ανέφερε πως έλαβε υπόψη του το γεγονός ότι ο Βίνσεντ Μουσκάτ, ο οποίος νωρίτερα σήμερα δήλωσε ένοχος για τη δολοφονία, συνεργάστηκε με την αστυνομία και ότι η εισαγγελία είχε επίσης ζητήσει την επιβολή αυτής της ποινής.

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη σε αυτήν την υπόθεση που σόκαρε τη Μάλτα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η δημοσιογράφος-μπλόγκερ, με ειδίκευση στην ερευνητική δημοσιογραφία, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, η οποία κατήγγειλε στο μπλογκ της Running Commentary την ενδημική διαφθορά στη Μάλτα, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της, στις 16 Οκτωβρίου του 2017. Ήταν ηλικίας 53 ετών.

Θεωρούμενοι ως απλοί εκτελεστές, τρεις άνδρες, οι αδελφοί Άλφρεντ και Τζορτζ Ντετζιόρτζιο όπως και ο Βίνσεντ Μουσκάτ συνελήφθησαν και σε βάρος τους ασκήθηκαν διώξεις μία ημέρα μετά, για την κατασκευή, την τοποθέτηση και την πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού που σκότωσε τη δημοσιογράφο.

Δήλωναν αθώοι έκτοτε. Έως σήμερα, όταν ενώπιον του δικαστηρίου, κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής ακροαματικής διαδικασίας, ο Βίνσεντ Μουσκάτ δήλωσε ένοχος.

Αμέσως μετά, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών, μια ποινή σχετικά επιεικής σε σχέση με τον ποινικό κώδικα της Μάλτας. Το δικαστήριο έλαβε υπόψη του ότι ο κατηγορούμενος αποποιήθηκε του δικαιώματος να εφεσιβάλει την απόφαση και συνεργάστηκε με τη δικαιοσύνη.

Μια νομική πηγή ανέφερε στο Ρόιτερς πως ο Μουσκάτ έδωσε στην αστυνομία ζωτικής σημασίας πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση.

Η οικογένεια της δημοσιογράφου, απογοητευμένη από την ετυμηγορία, ανέφερε, εντούτοις, πως ελπίζει ότι η καταδίκη του Μουσκάτ «θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη απονομή δικαιοσύνης για την Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία».

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βαλέτα, Μάλτα

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Ένοχος δήλωσε ένας κατηγορούμενος στην υπόθεση δολοφονίας της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: