Σε εξαιρετικό κλίμα η επικοινωνία Μπλίνκεν-Δένδια: Τι αναφέρει η ανακοίνωση του State Department

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,Αντόνι Μπλίκεν, κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας του στον Λευκό Οίκο. 27 Ιανουαρίου 2021. EPA, Stefani Reynolds, POOL




Η επιβεβαίωση του εξαιρετικού επιπέδου στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ήρθε και από την πρώτη επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν και Νίκος Δένδιας.

Όπως προκύπτει και από τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του State Department τονίστηκε η δέσμευση και των δύο πλευρών για ακόμη στενότερη συνεργασία.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken μίλησε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νικόλαο Δένδια. Ο υπουργός Blinken και ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας τόνισαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, μεταξύ άλλων μέσω του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας και της διαδικασίας 3 + 1 με την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και τη στενή συνεργασία για την άμυνα, τη διαφοροποίηση της ενέργειας και τη σταθερότητα στο ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο υπουργός Blinken χαιρέτισε τον καθοριστικό – καθοδηγητικό ρόλο της της Ελλάδας στην προώθηση της Διατλαντικής και Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσαν την ιστορική σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του για τις σχεδιαζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των Συμμάχων στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας και συγχαίρει την Ελλάδα για την επέτειο των διακοσαετών εορτασμών από την ίδρυση του νεότερου κράτους φέτος.»

Το πλήρες κείμενο της δήλωση στα αγγλικά

U.S. DEPARTMENT OF STATE

Office of the Spokesperson

For Immediate Release

READOUT

February 15, 2021

Secretary Blinken’s Call with Greek Foreign Minister Dendias

The below is attributable to Spokesperson Ned Price:

Secretary of State Antony J. Blinken spoke with Greek Foreign Minister Nikolaos Dendias today. Secretary Blinken and Foreign Minister Dendias emphasized their commitment to further strengthening U.S.-Greece bilateral relations, including through the U.S.-Greece Strategic Dialogue and the 3+1 process with Cyprus and Israel, and close cooperation on defense, energy diversification, and stability in the broader Eastern Mediterranean region. Secretary Blinken welcomed Greece’s sustained leadership in advancing the Transatlantic and European integration of the Western Balkans.

The Secretary and the Foreign Minister reaffirmed the historic importance of North Macedonia’s NATO accession. The Secretary voiced support for ongoing exploratory talks between NATO Allies Greece and Turkey and congratulated Greece on the occasion of the Greece Bicentennial celebrations this year.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Για τις παρανομίες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσε ο Δένδιας τον Μπλίνκεν: Τα είπαν και για Λιβύη, Συρία

Οι αυστηρές παραινέσεις Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου για S-400, ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: