Σχεδόν 176.000 ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί εξαιτίας της COVID-19 στο Μεξικό: Ξεπέρασαν τα 2 εκ. τα κρούσματα

Ηλικιωμένοι άνθρωποι οδηγούνται σε ιατρικά κέντρα για να λάβουν το εμβόλιο εναντίον του νέου κορωναϊού. EPA, Jose Mendez




Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στο Μεξικό ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια, καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.683 μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό. Το σύνολο των περιπτώσεων ανέρχεται πλέον σε 2.004.575.

Παράλληλα, άλλοι 1.329 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, εξέλιξη που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 175.986 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Ο απολογισμός αυτός είναι ο τρίτος βαρύτερος στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη. Κι αυτό ενώ στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

  • Ισημερινός: Ξεπέρασαν τα 268.000 τα κρούσματα του νέου κορονοϊού, σχεδόν 15.400 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 372 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τις 268.073 στο κράτος των Άνδεων.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 36 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει τους 10.669 νεκρούς ως εδώ. Σύμφωνα με τις αρχές, άλλοι 4.723 θάνατοι θεωρείται πως «πιθανόν» οφείλονταν στην πανδημία, κάτι όμως που δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς.

Ειδικοί και αιρετοί θεωρούν και το άθροισμα των σχεδόν 15.400 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας μάλλον υποτιμημένο σε σχέση με την πραγματικότητα.

Η πρωτεύουσα Κίτο συνεχίζει να αποτελεί επίκεντρο της πανδημίας, με συνολικά 86.763 μέχρι χθες.

Χθες ολοκληρώθηκε ο τετραήμερος εορτασμός του καρναβαλιού στη χώρα, εν μέσω ανησυχιών και προειδοποιήσεων γιατρών ότι υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί νέα έξαρση των μολύνσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Καθώς τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για συναθροίσεις και γιορτές, ειδικά σε παραλίες, χωρίς χρήση μασκών ούτε την τήρηση των συστάσεων για την επιλεγόμενη κοινωνική απόσταση.

  • Βραζιλία: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Μπαΐα για να αντιμετωπιστεί νέα έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού

Ο κυβερνήτης στην πολιτεία Μπαΐα, στη βορειοανατολική Βραζιλία, ανακοίνωσε χθες Τρίτη την επιβολή απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας από μεθαύριο Παρασκευή για να αντιμετωπιστεί η νέα έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το μέτρο θα εφαρμόζεται από τις 22:00 ως τις 05:00 (τοπικές ώρες) για μία εβδομάδα, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κυβερνήτης Χούι Κόστα. Θα αφορά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πολιτείας περίπου 15 εκατομμυρίων κατοίκων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της, του Σαλβαντόρ.

«Με το μέτρο αυτό ελπίζουμε να σώσουμε ζωές και να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν κρεβάτια στα νοσοκομεία για εκείνους που τα έχουν ανάγκη», τόνισε ο κ. Κόστα.

Το επίπεδο πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι εφοδιασμένες με μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 74%. Ορισμένα νοσοκομεία στην Μπαΐα έχουν ήδη υποστεί κορεσμό, τόνισε ο κυβερνήτης της.

Η καμπύλη των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ανεβαίνει εκθετικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών στην πολιτεία, όπου ξεπεράστηκε το όριο των 10.000 εξαιτίας της πάθησης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ή επιπλοκών της.

Με πάνω από 240.000 νεκρούς, η Βραζιλία, που μετράει 212 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η χώρα που καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ.

Πολλές πολιτείες και μητροπόλεις έχουν ήδη καταφύγει στο μέτρο της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας από την εκδήλωση της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 για να αποτρέψουν την εξάπλωση του SARS-CoV-2.

Αντιθέτως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ποτέ δεν επέβαλε ούτε περιορισμούς στην κυκλοφορία, ούτε περιοριστικά μέτρα.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος δεν έχει πάψει να υποβαθμίζει εξαρχής τη βαρύτητα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, κρίνει ότι τα μέτρα αυτά θα έκαναν «χειρότερα» τα πράγματα διότι θα κατάφερναν πλήγμα στη βραζιλιάνικη οικονομία.

  • Αργεντινή: Περισσότερα από 4.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 106 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.003 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 2.033.060.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 106 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας από την 3η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε στην επικράτεια της χώρας, να φθάνει τους 50.432 νεκρούς ως εδώ.

Εντός της ημέρας αναμένεται να φθάσει στη χώρα μια πρώτη παρτίδα του εμβολίου Covishield για τον νέο κορονοϊό, που παράγεται από το Serum Institute of India (SII).

Οι υγειονομικές αρχές της Αργεντινής έχουν αρχίσει από την 29η Δεκεμβρίου εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού αξιοποιώντας το ρωσικό εμβόλιο, το Sputnik V.

Επίσης σήμερα στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μπουένος Άιρες, θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά, με τα μαθήματα να παραδίδονται διά ζώσης.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεξικό, Mexico – Κίτο, Ecuador – Ρίο ντε Ζανέιρο, Brazil – Μπουένος Άιρες, Argentina

55.271 κρούσματα του νέου κορωναϊού στη Βραζιλία σε 24 ώρες: 1.167 οι θάνατοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: