Ραγίζουν τις καρδιές οι καταγγελίες: Καταρρέει ο «γυάλινος» κόσμος του θεάματος, η Ζέτα απαντά στην Σμαράγδα

FILE PHOTO: Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα και εικονίζει το σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη μαζί με τους συντελεστές της παράστασης “Πέρσες”, την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Πληθαίνουν οι καταγγελίες εις βάρος ανθρώπων του θεάματος για σεξουαλική παρενόχληση ή και κακοποίηση. Ήδη οι καταθέσεις μηνυτήριων αναφορών στον εισαγγελέα έφθασαν τις τρεις, ενώ την επομένη εβδομάδα οι καταγγελίες θα απασχολήσουν το πειθαρχικό όργανο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, αναφέρει η ΕΡΤ σε ρεπορτάζ της Μαρίας Μαγκλαρα.

Ο «γυάλινος» κόσμος του θεάτρου ράγισε από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις. Η μαρτυρία της ηθοποιού που μίλησε στην ΕΡΤ και στη Σόνια Φίλη για την απόπειρα βιασμού από γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη συγκλονίζει και κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κρατικού καναλιού, τρεις άνθρωποι έχουν καταφύγει προς το παρόν στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας μήνυση στην εισαγγελία για σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος τους.

«Είχαν εκμυστηρευτεί συνάδελφοι για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από ανθρώπους του χώρου. Είναι γεγονότα που τα έχω ακούσει, μου ‘χουν εκμυστηρευτεί» είπε ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος.

ΔΕΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

Αίσθηση έχει προκαλέσει και η μαρτυρία ενδυματολόγου, η οποία καταγγέλλει ότι γνωστός ηθοποιός την παρενοχλούσε σεξουαλικά συστηματικά και έφτασε μέχρι το σημείο να της επιτεθεί στο αυτοκίνητό της υπό την απειλή όπλου.

«Η πίεση που μου ασκούσε αφόρητη, με πίεζε συνεχώς να συνευρεθώ σεξουαλικά μαζί του, αλλιώς θα έχανα τη δουλειά του. Ένα βράδυ τελειώνοντας αργά τα γυρίσματα, κατευθυνόμουν προς το αυτοκίνητο μου, όταν παρατήρησα ότι είναι μέσα στο αυτοκίνητό του, δίπλα στο δικό μου. Προσπάθησα να τρέξω και να μπω στο αυτοκίνητό μου, όμως δεν τα κατάφερα. Μέσα στον πανικό και στην προσπάθειά μου με σπρωξιές να τον αποφύγω, δεν κατάλαβα ότι με απειλούσε με όπλο αν δεν υπακούσω τις διαταγές του. Άρχισα να ουρλιάζω, έχασα τις αισθήσεις μου, κατέρρευσα» ανέφερε η ενδυματολόγος στον ΑΝΤΕΝΝΑ.

Εξάλλου, εξουσιολαγνεία και απόπειρα επαγγελματικής του εξόντωσης από τρεις ηθοποιούς και σκηνοθέτες κατήγγειλε ο ηθοποιός Λεωνίδας Καλφαγιάννης.

Την ίδια στιγμή, σε κλειστούς φακέλους συνεχίζουν να φτάνουν στο ΣΕΗ νέες καταγγελίες.Το πειθαρχικό θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.

  • ΑΡΝΕΙΤΑΙ Ο ΛΙΓΝΑΔΗΣ

Στο μεταξύ, σάλο προκάλεσε το πρωί της Παρασκευής (12/2), μία ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook. Ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Λιγνάδης διέφυγε στο εξωτερικό. «Πληροφορίες λένε πως διέφυγε ο Λιγνάδης στο εξωτερικό για να προλάβει το αυτόφωρο. Η είδηση με επιφύλαξη. Αν επιβεβαιωθεί όμως, ποια είναι η θέση της Μενδώνη;».

Λίγη ώρα αργότερα, ο δικηγόρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου διέψευσε την πληροφορία της Ελενας Ακρίτα στην εκπομπή «Ευτυχείτε», λέγοντας ότι «δεν έχει φύγει ούτε από τα όρια του δήμου Αθηναίων».

«Εγώ δεν ξέρω τι συμβαίνει και ποιος διακινεί αυτές τις φήμες. Εγώ μίλησα μαζί του πριν από λίγη ώρα. Προφανώς και εγώ μόλις ενημερώθηκα γι’ αυτή τη φήμη, έπρεπε να το επιβεβαιώσω. Όχι, ότι είχα καμία αμφιβολία για την πραγματικότητα, αλλά σίγουρα δεν ισχύει. Επίσης, ας σκεφτούν και λίγο τους περιορισμούς που υπάρχουν στην κίνηση» δήλωσε ο κύριος Γεωργουλέας.

Για τις αφίσες που υπάρχουν στους δρόμους της Αθήνας με περίεργα συνθήματα για τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο κύριος Γεωργουλέας απάντησε:

«Δεν τις έχω δει τις αφίσες, αλλά με ενημέρωσαν. Είναι απότοκο του κλίματος από ανώνυμες και στοχευμένες καταγγελίες».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Έτοιμος να κινηθεί νομικά αν γίνει σε βάρος του αναφορά σε σχέση με τις καταγγελίες που κλονίζουν τον χώρο του Πολιτισμού, είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης, όπως αναφέρει ο δικηγόρος του.

Μετά την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου το βράδυ του Σαββάτου (6/2), η οποία έγινε δεκτή από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα προσφύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που τον κατονομάζουν ως εμπλεκόμενο σε πράξεις βίας και κακοποίησης.

«Μέχρι σήμερα το πρωί δεν έχει έρθει στα χέρια μου κάποια επίσημη καταγγελία για τον κ. Λιγνάδη. Ούτε κάποια κλήση για το πειθαρχικό του σωματείου, ούτε κάποιο δικόγραφο ούτε κάποια κλήση από τις εισαγγελικές αρχές. Ο κύριος Λιγνάδης όταν μιλάμε στο τηλέφωνο μου δίνει την εντύπωση που μου έδωσε την πρώτη φορά που τον γνώρισα. Είναι άνθρωπος συγκροτημένος, ειλικρινής, έντιμος στις εξηγήσεις του και πάντα διαθέσιμος για να συζητήσουμε οτιδήποτε».

«Οποιος ανθρωπος βάλλεται και το όνομά του συνδέεται με φήμες δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος αλλά είναι έντιμος, συγκροτημένος, οργανωμένος, και αντιμετωπίζει αυτή τη δυσκολία. Είναι ένα πρόσωπο που πάντα είχε πρόσβαση στα ΜΜΕ και είναι έντιμο και ισορροπημένο τα μέσα ενημέρωσης να μπορούν να τον βρουν. Δεν θα αρνηθεί ποτέ την επικοινωνία» είχε δηλώσει ο κύριος Γεωργουλέας πριν από μερικές μέρες στην πρωινή εκπομπή του OPEN

Οι καταγγελίες για τον Παύλο Χαϊκάλη

Μετά την Ηλιάνα Αραβή, μία νέα καταγγελία κατατέθηκε στο ΣΕΗ για τον Παύλο Χαϊκάλη, το πρωί της Πέμπτης (11/2). Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Ευτυχείτε», η δεύτερη καταγγελία είναι πιο σοβαρή, καθώς ο γνωστός ηθοποιός φέρεται να κατηγορείται για απόπειρα βιασμού.

Μάλιστα, έγινε αναφορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΟΝ TIME, η οποία χθες (12/2) δημοσιεύει συνέντευξη της κοπέλας με τίτλο «Απόπειρα βιασμού». «Κατατέθηκε η καταγγελία. Πηγή από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών μας αναφέρει ότι είναι πιο σοβαρή από την καταγγελία της Ηλιάνας Αραβή» ανέφερε ο δημοσιογράφος του OPEN.

Η εκπομπή επικοινώνησε εκτός «αέρα» με τον Παύλο Χαϊκάλη, ο οποίος υποστήριξε ότι περιμένει να πάρει στα χέρια του τις καταγγελίες από το Σωματείο των Ελλήνων Ηθοποιών και στη συνέχεια θα αποφασίσει για την υπερασπιστική του γραμμή. Ο γνωστός ηθοποιός, σύμφωνα με την εκπομπή, δεν είναι μέλος του Σωματείου και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει καθυστέρηση στο να πάρει στα χέρια του τις δύο επίσημες καταγγελίες.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ της εκπομπής, η συγκεκριμένη κοπέλα είχε εμφανιστεί με τη φωνή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 και είχε περιγράψει τις εφιαλτικές στιγμές -όπως αναφέρει η ίδια- που έζησε στα χέρια του ηθοποιού πριν από 31 χρόνια. Σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής της, ανέφερε στην ΕΡΤ, και έχοντας μόλις υποβληθεί σε χειρουργείο μαστού, η 25χρονη τότε ηθοποιός συνάντησε στο σπίτι του γνωστό κωμικό με τον οποίο διατηρούσε φιλική σχέση για να συζητήσουν για μια νέα ταινία. Εκείνος, όπως καταγγέλλει, της επιτέθηκε. Την άφησε μόνο όταν εκείνη λιποθύμησε, καθώς με το χέρι του τη χτύπησε σε πρόσφατη τομή που είχε από επέμβαση στο μαστό.

«Ηθοποιός με χτύπησε, αποπειράθηκε να με βιάσει, λιποθύμησα»

«Μου έφτιαξε καφέ, είχα πιεί δυο τρεις γουλιές και με βούτηξε και με φίλησε. Ξαφνικά είδα έναν άλλο άνθρωπο. Δεν ήταν πια ο φίλος που τα λέγαμε, το αγόρι της φίλης μου, είδα κάποιον άλλο. Σαν να είχε σαλτάρει εκείνη τη στιγμή. Στην πάλη μας με έπιασε με τα χέρια του από το λαιμό και με έσφιγγε. Τα χέρια του ήταν σαν ζωγραφιά στον λαιμό μου για πάρα πολλές μέρες. Να μου δηλώνουν αυτό που πήγε να γίνει. (…)

Ήμουν πάρα πολύ τυχερή, όμως, με τη χάρη του θεού γιατί επάνω στην πάλη με χτύπησε με τον αγκώνα του επάνω στην τομή και εγώ λιποθύμησα και αυτός τρόμαξε, τρομοκρατήθηκε. Συνειδητοποίησε, προφανώς, ότι είμαι “εκτός” και έφερε νερό. Μου έβρεξε το μέτωπο και έφερε νερό να πιω. Δεν ξέρω πώς σηκώθηκα και έφυγα. Δεν ξέρω πώς μπήκα στο ταξί. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι ο δικός μου άνθρωπος με βρήκε στις σκάλες λιπόθυμη».

Οι συγγενείς της πήγαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Οι αστυνομικοί – όπως λέει – πήγαν στο τμήμα και τον ηθοποιό. «Αυτός έκλαιγε στα πόδια μου. Ο πατέρας μου πήγε να τον πιάσει να τον σκοτώσει. (…) Έκλαιγε στα πόδια μου και του είπα ότι δεν έχω πειράξει ούτε μυρμήγκι στη ζωή μου αλλά αυτός που θα τον τιμωρήσει είναι ο Θεός. Μετάνιωσα πάρα πολλές φορές από εκείνη τη στιγμή που δεν το προχώρησα», ανέφερε η ίδια.

  • Παύλος Χαΐκάλης για καταγγελίες: Διαστρεβλωμένες και απέχουν από την πραγματικότητα

Με ανακοίνωση δια του συνηγόρου του, Μανώλη Τρούλη, ο Παύλος Χαΐκάλης υποστηρίζει ότι έχουν διαστρεβλωθεί τα γεγονότα και υποστηρίζει ότι «σέβομαι όποιον ή όποια επιθυμεί να προβεί σε καταγγελίες, αλλά θα απαντήσω σκληρά σε όσους χρησιμοποιούν ψεύδη για να πλήξουν την προσωπικότητά μου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Παύλου Χαϊκάλη:

«Σε συνέχεια των αναφορών στο πρόσωπό μου που το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το περιεχόμενό τους παρουσιάζεται εντελώς διαστρεβλωμένο και απέχει από την πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση τέτοιου τύπου μαρτυρίες, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, υπονομεύουν τη δυναμική που δημιουργείται στο χώρο του θεάτρου και την κοινωνία για κάθαρση μέσω αποκάλυψης πράξεων βίας και κακοποίησης που, ούτως ή άλλως, με βρίσκουν απέναντι.

Τέλος, σέβομαι όποιον ή όποια επιθυμεί να προβεί σε καταγγελίες παραβλέποντας τις διαδικασίες που έχει θεσπίσει η Πολιτεία, όμως θα απαντήσω σκληρά σε όσους χρησιμοποιούν ψεύδη για να πλήξουν την προσωπικότητά μου και την πολυετή πορεία μου στο δημόσιο βίο.

Έχω ήδη αιτηθεί αντίγραφο των αναφορών από το ΣΕΗ προκειμένου να πληροφορηθώ το ακριβές περιεχόμενο και να απαντήσω με στοιχεία στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνήγορος του Παύλου Χαϊκάλη.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΚΑΡΥΔΗ ΣΤΗΝ ΖΕΤΑ

«Έγιναν κάποιες παρανοήσεις. Ούτως ή άλλως για τη διαφάνεια δουλεύουμε τώρα», η απάντηση της Σμαράγδας Καρύδη μετά τα αρνητικά σχόλια που ακολούθησαν της τοποθετήσής της «στηρίζω τα θύματα κακοποίησης, αλλά δεν μπορώ να χαρώ για την καταστροφή των άλλων».

Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίστηκε η Ζέτα Δούκα από τη δημόσια τοποθέτηση της συναδέλφου της Σμαράγδας Καρύδη για τη βροχή των καταγγελιών στο χώρο του θεάτρου.

«Είμαι απόλυτα υποστηρικτική σε αυτό που ξεικνάει τώρα», έγραψε, μεταξύ άλλων, η ηθοποιός μετά τις αντιδράσεις, σε ανάρτησή της στο Instagram, απευθυνόμενη στη συνάδελφό της Ζέτα Δούκα.

«Χωρίς δίκιο και νόμους επικρατεί το χάος. Αυτό είπα», έγραψε σε άλλο σημείο. «Θέλω το τοπίο στο θέατρο να καθαρίσει από κάθε είδους κακοποίηση», αποσαφήνισε στη συνέχεια. «Κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν είναι φίλος μου», σημείωσε επίσης.

Η ανάρτηση της Σμαράγδας Καρύδη ως απάντηση στη Ζέτα Δούκα

Η απάντηση ήρθε σε προσωπικό επίπεδο από τη Ζέτα Δούκα την πρώτη ηθοποιό που μίλησε, άνοιξε το χορό των αποκαλύψεων και κατονόμασε τον Γιώργο Κιμούλη για επιθετική συμπεριφορά. Η Ζέτα Δούκα πήρε θέση και εξάφρασε τη διαφωνία της:

«Αγαπητή Σμαράγδα, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με την δήλωσή σου, που είναι το πρώτο πράγμα που μου απευθύνεις και σε προσωπικό επίπεδο από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία και που αποτελεί τον μοναδικό λόγο που τοποθετούμαι αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ ούτε και θέλω να γνωρίζω τους λόγους που σε ώθησαν να γράψεις κάτι τέτοιο, οι οποίοι, όπως αναφέρεις μπορεί να είναι απόρροια των επαγγελματικών και φιλικών σχέσεων που διατηρείς με πολλά πρόσωπα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη, όμως βρίσκω εντελώς λάθος να βάζεις στην ίδια ζυγαριά τα θύματα με τους θύτες.

Ιδίως την δεδομένη χρονική στιγμή που η πλειοψηφία των ηθοποιών επιχειρεί μια συντονισμένη και γενναία προσπάθεια να καθαρίσει το τοπίο από το ψέμα, την υποκρισία και την έπαρση που βασανίζει χρόνια τον χώρο μας και να βαδίσει στο δρόμο της αλήθειας και της εξυγίανσης. Και μπορεί εσύ και πολλοί ακόμα συνάδελφοι – ευτυχώς- να μην έχουν υποστεί καμία μορφή βίας στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία όμως δε σημαίνει ότι δε θα έπρεπε να κατανοούν τη στάση και την ανάγκη όσων έχουν ταλαιπωρηθεί και έχουν χρόνιες και βαθιές πληγές που τώρα προσπαθούν να αναγνωρίσουν και – ίσως- γιατρέψουν.

Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να τους βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Και η βοήθεια περνάει από το νοιάξιμο και την αποδοχή, των ανθρώπων που αποτελούν τα θύματα, ιδίως όταν ήταν ανήλικα ή νεαρά παιδιά, όχι των θυμάτων ή του θεατρικού οικοδομήματος. Αυτή είναι η προτεραιότητα! Τα βρεγμένα ρούχα τα στεγνώνουμε αφού τελειώσει βροχή, όχι πριν.. Και τώρα βρέχει καταρρακτωδώς”.

  • Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΛΦΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ξέσπασε ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης και μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλική παρενόχληση και την ψυχολογική βία στον καλλιτεχνικό χώρο. Ο ηθοποιός, μάλιστα, δεν δίστασε να κοιτάξει απευθείας την κάμερα και απευθύνθηκε στους ηθοποιούς και τους σκηνοθέτες που έχουν ασκήσει και στον ίδιο βία στο παρελθόν.

«Τα ξέρουμε όλοι. Μας έχουν δέσμιους, ότι αν βγούμε και μιλήσουμε θα βρεθούμε με την κατηγορία της συκοφαντίας. Εγώ μίλησα, το κόστος το πήρα, η προσωπική μου διαδρομή το δείχνει. Εσείς που μου έχετε κάνει αυτά τα πράγματα που μου έχετε κάνει, έχετε επέμβει στη ζωή μου με αυτόν τον τρόπο που έχετε επέμβει, το γνωρίζετε καλά. Εσείς που με κοιτάτε! Και όσοι βγαίνουν και τους ακούτε, γνωρίζετε τι έχουν κάνει, δεν χρειάζεται να τα πούμε», είπε με έντονο ύφος ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης και συνέχισε:

«Υπήρξα τρεις φορές με ηθοποιούς και σκηνοθέτες που ήθελαν να ασκήσουν την εξουσιολαγνεία τους. Απορώ με κάποια πράγματα που δεν λέγονται και που δεν ακούγονται. Ξέρουν αυτοί τι έχουν κάνει. Δεν με αφήνει το νομοθετικό πλαίσιο να παρέμβω γιατί πρέπει να έχω βιασθεί ή να είμαι θύμα ή μάρτυρας σε περιστατικό.

Υπάρχει μια ολική επαγγελματική εξόντωση με έναν τρόπο που δεν υπάρχουν λόγια να ειπωθεί. Είναι τέτοιες οι καλύψεις που είχαν φροντίσει αυτοί οι άνθρωποι να βρουν που πρέπει να υπάρχουν πολλές καταγγελίες, όπως γίνεται τώρα, να συγκριθούν και να δοθεί η απάντηση.

Έχω υποστεί τη βία και τη δράση τους στην προσωπική μου ζωή. Οι ίδιοι άνθρωποι, όταν έγινα αναγνωρίσιμος, ήρθαν και μου έκαναν πρόταση. Και τους είπα «δεν ντρέπεστε να με παίρνετε τηλέφωνο; Να μην τολμήσετε ξανά να ασχοληθείτε μαζί μου». Το έκλεισα».

«Να τους πω εγώ από εδώ, ότι δεν θα μου λείψετε! Δεν θα μου λείψετε κύριοι και κυρίες! Η βία έχει και ανδρικό και γυναικείο πρόσωπο», κατέληξε ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης.

Νέα καταγγελία καταπέλτης για Φιλιππίδη: Της ζήτησε στοματικό σεξ και όταν αρνήθηκε της είπε άντε γ… που θες και ρόλο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: