Προβλέψεις [με ρίσκο] από Κομισιόν: Ανάπτυξη 3,5% φέτος για την Ελλάδα, 5% του χρόνου

FILE PHOTO: IOBE, in a monthly report, said this development was in line with trend prevailing in Europe. Photo via amna_news




Ανάπτυξη ύψους 3,5% και 5,0% αντίστοιχα το 2021 και 2022, έναντι ύφεσης 10,0% το 2020, αναμένει η Κομισιόν για την Ελλάδα, σύμφωνα με το κείμενο των χειμερινών της οικονομικών προβλέψεων που έδωσε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

  • “Η πρόβλεψη περιβάλλεται από μεγάλη αβεβαιότητα”, προειδοποιεί όμως η Κομισιόν.

Σημειώνει δε ότι “οι εξελίξεις σχετικά με την παγκόσμια κρίση υγείας και η υλοποίηση του εμβολιασμού θα είναι κρίσιμες για την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα και την ταχύτητα ανάκαμψης στον ιδιωτικό τομέα μετά τη λήξη των κυβερνητικών μέτρων στήριξης“.

Επιπλέον προειδοποιεί ότι “οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και η μεταναστευτική κρίση προσθέτουν αβεβαιότητα στις προβλέψεις”.

Από την άλλη όμως πλευρά, η πρόβλεψη “δεν ενσωματώνει τον αντίκτυπο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το οποίο θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην εγχώρια ζήτηση μόλις εφαρμοστεί”.

Αναλυτικά η Κομισιόν καταγράφει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,3% από τρίμηνο σε τρίμηνο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, αντικατοπτρίζοντας το άνοιγμα της οικονομίας και την προσωρινή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού εκείνη τη στιγμή.

Η ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο οφείλεται κυρίως στην εγχώρια ζήτηση, καταγράφει η Κομισιόν και σημειώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε απότομα λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στον τουρισμό, ενώ οι κατασκευές έδειξαν κάποια ανθεκτικότητα.

“Μετά την επανεισαγωγή μέτρων περιορισμού κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, η αύξηση της παραγωγής προβλέπεται να γίνει αρνητική σε τριμηνιαία βάση. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 10% το 2020”, αναφέρει.

Επιπλέον καταγράφει ότι “τα μέτρα περιορισμού αναμένεται να επηρεάσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας, με το πραγματικό ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2021, πριν αυξηθεί σε 5% το 2022”.

  • “Η ανάκαμψη θα συνεχίσει να υποστηρίζεται κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, με την υποστήριξη του σταδιακού ανοίγματος του λιανικού εμπορίου, βελτιώνοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τον υποστηρικτικό καθορισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομία”, σημειώνει.

“Οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη το 2021 και το 2022, με την ανάπτυξη εκστρατειών εμβολιασμού που αναμένεται να υποστηρίξουν μόνο τη σταδιακή επιστροφή των τουριστών στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις προβλέπεται να ανακάμψουν επίσης, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Τα μέτρα στήριξης που υιοθέτησαν οι αρχές ενίσχυσαν την πιστωτική ανάπτυξη των επιχειρήσεων”, καταγράφει.

Επιπλέον σημειώνει ότι η ανεργία ανήλθε στο 16,7% τον Οκτώβριο του 2020, παρόμοια με το προηγούμενο έτος, γεγονός που δείχνει ότι “ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας παραμένει σχετικά περιορισμένος”.

Ωστόσο, η απασχόληση μειώθηκε, “κυρίως λόγω των χαμηλότερων προσλήψεων στον τουριστικό τομέα”.

Μετά την πτώση κατά 1,3% το 2020, ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ προβλέπεται να παραμείνει ελαφρώς αρνητικός το 2021 πριν γίνει θετικός το 2022. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη πτώση των τιμών του τομέα των υπηρεσιών.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Θανάσης Αθανασίου/ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Οι Γερμανοί πίνουν λιγότερη μπύρα κατά την καραντίνα: Δύσκολες ώρες για τους ζυθοποιούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: