Πρώτη κίνηση των Αμερικανών προς το Ιράν: Έτοιμοι για συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Ali Khamenei ομιλεί στους πολίτες μέσω τηλεδιάσκεψης. EPA, SUPREME LEADER OFFICE / HANDOUT




Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των ιρανών διπλωματών, ιδίως αυτών που υπηρετούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αλλά και του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που έγιναν δρακόντειοι επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα χαλαρώσουν.

Αυτό δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες Πέμπτη.

Η κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευσε στο ιρανικό διπλωματικό προσωπικό να κινείται εκτός μιας πολύ περιορισμένης ζώνης και της διαδρομής από και προς το αεροδρόμιο Κένεντι. Η χαλάρωση των περιορισμών θα επιτρέψει την επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση, στην ελεύθερη μετακίνηση των ιρανών διπλωματών στη Νέα Υόρκη και τα περίχωρά της.

ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟ: Οι ΗΠΑ θα ήταν έτοιμες να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με το Ιράν εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνει μια πρόσκληση, δήλωσε χθες Πέμπτη ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, σκιαγραφώντας μια πιθανή διπλωματική πορεία για την επαναφορά της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το παρόν αν πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, μετά από συνομιλίες που είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Νωρίτερα χθες, ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένος να συγκαλέσει μια τέτοια συνάντηση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών της διεθνούς συμφωνίας του 2015: της Βρετανίας, Κίνας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Χωρίς ρεύμα παραμένουν εκατομμύρια νοικοκυριά στην ενεργειακή καρδιά της Αμερικής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: