Προκαλεί σεισμό η σύλληψη του Λιγνάδη: Η μαύρη μάσκα, το σκούρο σκούφο και οι χειροπέδες…

Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, αποχωρεί από τον εισαγγελέα μετά την απολογία του σχετικά με τις κατηγορίες σε βάρος του, Αθήνα Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Libération δημοσιεύεται ανταπόκριση του Fabien Perrier, με τίτλο: «Το ελληνικό #MeToo εν κινήσει» και υπότιτλο: Στην Ελλάδα, η σύλληψη του σκηνοθέτη του εθνικού θεάτρου προκαλεί σεισμό σε εθνικό επίπεδο στο πλαίσιο της αφύπνισης του #MeToo.

Σημειώνει:

Από την Κυριακή, μια φωτογραφία έχει κάνει το γύρο της Ελλάδας. Είναι εκείνη του Δημήτρη Λιγνάδη, καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από σκάνδαλο παιδικής εγκληματικότητας. Φορά μια μαύρη μάσκα στο πρόσωπό του, ένα σκούρο σκούφο στο κεφάλι του και χειροπέδες στους καρπούς του.

Οι δύο άντρες γύρω του είναι αστυνομικοί, επίσης ντυμένοι με μαύρα. Η φωτογραφία σαν την περίπτωση: άσχημη. Ο Δημήτρης Λιγνάδης, 56 ετών, ηθοποιός, και διάσημος σκηνοθέτης, κοντά στον Έλληνα πρωθυπουργό, είναι ύποπτος για βιασμό ανηλίκων. Συνελήφθη και αναμενόταν να απολογηθεί για πρώτη φορά την Τετάρτη.

Σύμφωνα με διάφορα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, φέρεται να έχει διαπράξει πολλαπλές σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές μαρτυρίες συλλέχθηκαν από την Ένωση Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) εναντίον του, αλλά και από άλλους καλλιτέχνες. Δύο θύματα έχουν ήδη υποβάλει καταγγελίες για βιασμούς που διαπράχθηκαν το 2010 και το 2015, όταν ήταν ανήλικοι.

Αυτές οι μαρτυρίες αποτελούν μέρος μιας πρόσφατης κίνησης απελευθέρωσης του λόγου στην Ελλάδα. Ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου όταν η Σοφία Μπακατώρου, δύο φορές Ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας, δήλωσε δημόσια ότι ήταν θύμα, σε ηλικία 21 ετών, σεξουαλικής επίθεσης από ανώτερο αξιωματούχο της ομοσπονδίας, επίσης μέλος της δεξιάς Νέας Δημοκρατίας, που βρίσκεται στην εξουσία.

Τρία χρόνια μετά την εμφάνισή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo. Στο Facebook, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει ότι «υποστηρίζει» την κίνηση της αθλήτριας. «Ήρθε η ώρα να τερματίσουμε τη βία που ασκούν όσοι έχουν την εξουσία εναντίον εκείνων που βρίσκονται σε αδύναμη θέση», έγραψε.

Στα τέλη Ιανουαρίου, μια ηθοποιός, η Ζέτα Δούκα, προκάλεσε ένα κύμα θαυμασμού καταγγέλλοντας στο Mega, το τηλεοπτικό κανάλι με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στην Ελλάδα, «την ψυχολογική και λεκτική παρενόχληση» που υπέστη στην καριέρα της. «Το έκανα για να κάνω τη διαφορά στη χώρα. Ζούμε σε μια πατριαρχική κοινωνία. Οι μεγάλοι παραγωγοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί πίστευαν πάντα ότι μπορούσαν να κάνουν τα πάντα », είπε στην Libération.

Η υπόθεση Λιγνάδη και οι ανατροπές αυτού του ελληνικού #MeToo θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα σημείο καμπής. «Όλοι γνώριζαν, αλλά κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει», επιβεβαιώνει ένας ηθοποιός, ενώ ένας άλλος, επίσης δάσκαλος, αναφέρει στη Libération ότι «όταν ένας μαθητής έπρεπε να πάει σε μια ακρόαση με τον Λιγνάδη, πρότεινα στους γονείς να μην τον αφήσουν μόνο του μαζί του» . Αυτοί οι δύο μάρτυρες θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία.

Αυτό το σκάνδαλο υπερβαίνει τον πολιτισμό και φαίνεται να επηρεάζει τις υψηλότερες πολιτικές σφαίρες. Τα τελευταία χρόνια, ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε ήδη εγκαταλείψει τα διάφορα σχολεία στα οποία εργαζόταν, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου ιδρύματος του Αρσάκειου, στο οποίο συχνάζει η ανώτερη μεσαία τάξη της χώρας. Αλλά μπορεί να έχουν γίνει τα πάντα για να κρύψουν τις ηθικές υποθέσεις που προκάλεσαν την αναχώρησή του. Ο ίδιος φέρεται να μαχαιρώθηκε από τον πατέρα ενός από τα θύματά του, αναφέρουν πολλά άρθρα, αλλά και πάλι η ιστορία θάφτηκε.

Χειρότερο, ακριβώς ένα μήνα στην εξουσία, στις 7 Ιουλίου 2019, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο την ακύρωση της διαδικασίας διαγωνισμού για την πλήρωση των θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών σε πολιτιστικούς οργανισμούς – διαδικασία που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και στις 13 Αυγούστου, ο Δημήτρης Λιγνάδης διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Ωστόσο, ο καλλιτέχνης εκπαίδευσε τον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2019, υποστηρίζοντάς τον στη απαγγελία και την κίνησή του.

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, η κυβέρνηση βρέθηκε υπό πίεση. Το κόμμα της κύριας αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, την κατηγορεί ότι προσπαθεί να «καλύψει» την υπόθεση. «Για περισσότερες από είκοσι μέρες τώρα, η χώρα μας αντιμετωπίζει συγκλονιστικές αποκαλύψεις, ένα φρικτό έγκλημα που αφορά τον βιασμό ανηλίκων και ίσως ακόμη και ένα δίκτυο παιδεραστίας, αλλά επίσης αντιμετωπίζει ένα μεγάλο σκάνδαλο απόπειρας κάλυψης αυτών των πράξεων», ανέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Έχει κυρίως στο στόχαστρό του την Υπουργό Πολιτισμού, η οποία, σε συνέντευξη Τύπου στις 19 Φεβρουαρίου, ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις καταγγελίες εναντίον του Λιγνάδη. «Κανείς δεν μου είπε τίποτα», είπε, προσθέτοντας ότι «είχε πάντα αρνηθεί» τις κατηγορίες.

Μεταξύ του πλήθους των γεγονότων που αναφέρονται στον τύπο, αναφέρονται οι κακοποιήσεις εναντίον νέων προσφύγων, στους οποίους ο Δημήτρης Λιγνάδης έδινε μαθήματα θεάτρου.

Σύμφωνα με το περιοδικό έρευνας Documento, ο άνδρας οργάνωνε ακόμη και όργια στο σπίτι του στα οποία θα συμμετείχαν και άλλα μέλη της ελληνικής άρχουσας τάξης. Μεταξύ αυτών, ένας κάποιος Νίκος Γεωργιάδης, επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος της ΝΔ, ο οποίος στο παρελθόν καταδικάστηκε πρωτοδίκως για βιασμό ανηλίκων.

Με το διορισμό του Λιγνάδη ως επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου, η Νέα Δημοκρατία ήθελε να τον κάνει το σύμβολο της καλλιτεχνικής «αριστείας», την οποία ισχυριζόταν ότι αποκαθιστά σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το σύμβολο καταρρέει και αυξάνεται η πίεση για να παραιτηθεί η Υπουργός Πολιτισμού. Είναι αυτή που, προς το παρόν, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ασφάλεια. Αλλά η όλη εικόνα της κυβέρνησης έχει ήδη αμαυρωθεί.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Libération

Οι Τούρκοι πολιτικοί μαφιόζοι βγαίνουν από το σκοτάδι στο …φως: Σύμμαχοι Ερντογάν και Μπαχτσελί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: