Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει πενταμερούς: Στη Λευκωσία Μητσοτάκης και Βρετανός ΥΠΕΞ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε ενώπιον της Ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις, Λευκωσία, 02 Φεβρουαρίου 2021. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

– Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου το χαβά του: Απαιτεί, δεν υποχωρεί…

Οι επισκέψεις στη Λευκωσία πυκνώνουν ενόψει της σύγκλησης από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, που χρονικά τοποθετείται στις αρχές Μαρτίου. Σήμερα θα βρίσκεται στο νησί ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Dominic Raab, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Η Βρετανία επιχειρεί εκ νέου να αναλάβει τα ηνία των πρωτοβουλιών στο Κυπριακό και προσπαθεί να παρουσιάσει ιδέες, γεφυρωτικού χαρακτήρα, προς τους εμπλεκόμενους.

Εξ όσων έγινε γνωστό, οι βρετανικές ιδέες, μάλλον αποσκοπούν να διευκολύνουν την τουρκική πλευρά, όπως για παράδειγμα στο θέμα της πολιτικής ισότητας. Επιχειρούν να πείσουν την ελληνική πλευρά να κάνει κινήσεις «καλής θέλησης» για να ενθαρρυνθεί η κατοχική δύναμη. Δείγματα γραφής έδωσε ο απεσταλμένος του Φόρεϊν Όφις, ο οποίος επισκέφθηκε προ δεκαημέρου την Κύπρο.

  • Χθες έγινε γνωστό ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Κύπρο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια επίσκεψη, που θα επικεντρωθεί στο συντονισμό ενεργειών και τη διαμόρφωση της κοινής τακτικής ενόψει της άτυπης Πενταμερούς.

Στα κατεχόμενα, πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, παράνομη επίσκεψη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πήγε για να προετοιμάσει, διά φροντιστηρίων, τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για την άτυπη Πενταμερή. Ο Τσαβούσογλου έδωσε το στίγμα των τουρκικών προθέσεων, χωρίς να σημαίνει πως έχει κομίσει οτιδήποτε καινούργιο.

Είναι γνωστές οι τουρκικές επιδιώξεις. Είναι, όμως, σαφές πως ενώ για παράδειγμα στα ευρωτουρκικά η διαχείριση είναι προσεκτική, κάνουν ανοίγματα, ελίσσονται, στο Κυπριακό οι Τούρκοι είναι απόλυτοι στις θέσεις τους, που είναι μαξιμαλιστικές.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, διατύπωσε από τα κατεχόμενα  την θέση ότι έχουν τελειώσει πλέον οι συνομιλίες στη βάση της πολιτικής ισότητας και ότι πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και των δύο κρατών. Αυτή την θέση διατυπώνει η τουρκική πλευρά σε όλους τους συνομιλητές της. Το ανέφερε και ο Ερσίν Τατάρ, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κατά την τελευταία τους επικοινωνία.

  • «Το εξέφρασα αυτό στην πρόσφατη συνάντησή μου( σ.σ. στο στο Zoom) με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες. Άλλωστε λέγοντας αυτό, κέρδισα τις εκλογές. Εάν ο κόσμος σέβεται τη δημοκρατία, θα σεβαστεί αυτό που θα λέμε εκεί για λογαριασμό του λαού μας», είπε ο Τατάρ.

Είναι δε άκρως ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Τουρκία, πέραν από τη ρητορική των δυο κρατών, προτάσσει και το θέμα του φυσικού αερίου. Εκεί είναι το μεγάλο ενδιαφέρον και τα μεγάλα συμφέροντα για την κατοχική Τουρκία.

Επί τούτου ο Τσαβούσογλου ανέφερε τα εξής:

  • «Δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την ισχύ και τον πλούτο. Αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί ακόμα και τον πλούτο των υδρογονανθράκων ή δεν θέλει να μοιραστεί ακόμα και το εισόδημα που θα αποκτηθεί. Γι’ αυτό δεν μπορέσαμε να βρούμε λύση και σε αυτό το θέμα μέχρι σήμερα» ( μετάφραση ΓΤΠ).

Είναι προφανές πως η κατοχική Τουρκία επιχειρεί να διαμορφώσει το πλαίσιο των συζητήσεων, την ατζέντα. Έχει καταφέρει να… πείσει τόσο τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, όπως και τους Βρετανούς πως θα μπορούν να τεθούν «όλα στο τραπέζι». Όπως η πρόταση για δυο κράτη.

Μια εξέλιξη άκρως επικίνδυνη καθώς η κατοχική δύναμη έχει φτιάξει την παγίδα και με τη βοήθεια τρίτων, προσπαθεί να σύρει σε αυτήν την Ελλάδα και την Κύπρο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο Σαουδάραβας είναι «εθνικός ευεργέτης» (του κ. Αναστασιάδη)… Τι το μεμπτό; Τελικά, δεν τελειώνουν όλα στον πάτο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: