Ποιοί είναι όλοι οι μεγάλοι (όχι μόνο Tech) που στοιχηματίζουν στην Ελλάδα: Και ο Έλον Μασκ;

File Photo Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ EPA, ALEXANDER BECHER




Η Αθήνα είναι  ένας νέος στρατηγικός κόμβος μεταξύ της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Έχει αφήσει πίσω της τις οικονομικές και θεσμικές κρίσεις και, αφού φλέρταρε με την Κίνα και τη Ρωσία, στοχεύει να γίνει σύμμαχος πρώτου επιπέδου των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ισραήλ.

Τα παραπάνω αναφέρει η ιστοσελίδα formiche.net σε εκτενές άρθρο του Francesco De Palo για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το άρθρο επικεντρώνεται στις επενδύσεις μεγάλων διεθνών και καινοτόμων εταιρειών στην Ελλάδα:Tesla, Microsoft, Dassault, Volkswagen, Cisco, Haifa South East Europe Ltd, Naska Industries, Ericsson. Αυτοί είναι μερικοί από τους παγκόσμιους παίκτες που αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αποδεχόμενοι τη νέα έκκληση της χώρας, η οποία φτάνοντας ένα βήμα πριν την  πτώχευση το 2012, αρχίζει σταδιακά να ανοικοδομείται.

Η αλλαγή του ρυθμού και της εικόνας στο Αιγαίο είναι ένα στοιχείο αντικειμενικής έλξης για εκείνους τους διεθνείς παίκτες που στοχεύουν σε αναδυόμενες αγορές. Αυτό δεν σημαίνει ότι, αυτόματα, τα εσωτερικά οικονομικά προβλήματα επιλύονται μαγικά: αλλά σημαίνει μια συνεχή προσπάθεια προς το μέλλον που φέρνει νέες θέσεις εργασίας και προκαλεί το ΑΕΠ.

Γιατί επενδύσεις: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου, εκπαιδευμένος στο Χάρβαρντ, είχε διάφορες εμπειρίες στον οικονομικό τομέα πριν από την πολιτική. Έχει εργαστεί σε ομάδες όπως η Chase Bank και η McKinsey & Company και μιλά άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Η οικογένειά του έχει εκτεταμένες διεθνείς σχέσεις. Σύνδεσμοι που σε αυτήν τη νέα φάση της χώρας διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο, προς μεγάλες ομάδες που πρέπει να αλλάξουν τα ενδιαφέροντα και τις ισορροπίες. Αυτή είναι η περίπτωση της Microsoft, η οποία κατέληξε σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο να μετατρέψει τη χώρα σε κέντρο δεδομένων ως μέρος της πρωτοβουλίας ψηφιακού εκσυγχρονισμού «GR για την ανάπτυξη». Συνολική επένδυση 1 δις ευρώ που θα φέρει 100.000 θέσεις εργασίας σε μια 4ετή περίοδο.

Η Ericsson επιλέχθηκε από την Cosmote, την πρώτη εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, ως τον μοναδικό πάροχο για το 5G Radio Access Network (RAN) ως μέρος μιας σημαντικής συμφωνίας εκσυγχρονισμού δικτύου.

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος υποστήριξης της πρόσβασης στην παγκόσμια αγορά στην Ελλάδα για τον τομέα της τεχνολογίας ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Με τίτλο Thriving in the Storm , διοργανώθηκε από κοινού από το Enterprise Greece και το US Market Access Center, έναν παίκτη που λειτουργεί στο Silicon Valley. Δώδεκα ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας συμμετείχαν σε ένα επιταχυνόμενο πρόγραμμα κατάρτισης τον Δεκέμβριο του 2020, προκειμένου να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους και να χτίσουν την ικανότητα πρόσβασης σε παγκόσμιες αγορές.

Και πάλι, η Enterprise Greece, η πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για την προσέλκυση επενδύσεων, θα φιλοξενήσει τη Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οργανισμών Προώθησης Εμπορίου ( ETPOA-AISBL ) έως το 2025. Είναι ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη του ETPOA, που ιδρύθηκε στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο του 2018 με δύο στόχους: να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες ποιότητας στις ευρωπαϊκές ΜμΕ, βοηθώντας τες να αναπτύξουν βιώσιμες διεθνείς δραστηριότητες και επίσης να δικτυωθούν με διάφορες αρμόδιες αρχές και ιδρύματα όπως Dg Grow, Dg Trade, Dg Intpa, Eeas.

Για τρία χρόνια λειτουργεί ένα εργαστήριο Tesla στο Κέντρο Δημόκριτου στην Αττική, στο οποίο μελετάται η ηλιακή υψηλή ταχύτητα για τρένα. Επίσης, εγκαινιάστηκε στην Αθήνα ο πρώτος σταθμός γρήγορης φόρτισης του υπερσυμπιεστή για την Tesla. Με κόστος 0,35 ευρώ ανά kWh, διαθέτει 6 ατομικούς γρήγορους φορτιστές. Τα μοντέλα S, Model X και Model 3 μπορούν να φορτωθούν σε λίγα λεπτά. Κατά τη διάρκεια του 2021, θα εγκατασταθούν τρεις ακόμη σταθμοί φόρτισης, ενώ τα πρώτα οχήματα έφτασαν στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Επίσης στην πράσινη πλευρά, το έργο που ξεκίνησε από τη Volkswagen στο νησί της Αστυπάλαιας είναι ενδιαφέρον, μια ατόλη εκτός των κλασικών τουριστικών προορισμών: η ελληνική κυβέρνηση και η γερμανική ομάδα έχουν καταλήξει σε μια επαναστατική συμφωνία για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο πράσινο και έξυπνο νησί τη Μεσόγειο με ενεργειακή αυτονομία. Οι δημόσιες και οι ιδιωτικές μεταφορές θα αντικατασταθούν σταδιακά από ηλεκτρικά οχήματα με την εισαγωγή ενός καινοτόμου συστήματος μεταφορών.

Πριν από αυτό, η πόλη των Τρικάλων – στην καρδιά της αγροτικής Ελλάδας, και γενέτειρα του Ασκληπιού, του πρώτου γιατρού της Αρχαιότητας- ήταν αυτή που σημείωσε ένα μικρό ρεκόρ με το πρόγραμμα «Μηχανογράφηση και περιβάλλον».Έχει γίνει η πρώτη έξυπνη πόλη στην Ελλάδα και μεταξύ των 20 πιο τεχνολογικών στην Ευρώπη: μια αίθουσα ελέγχου στο Δήμο στεγάζει εννέα οθόνες με χρωματιστούς χάρτες και γραφικά που παρακολουθούν τη διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης, την κατάσταση των φανών και του νερού, τη θέση των απορριμμάτων και τον μηνιαίο προϋπολογισμό του Δημαρχείου.

Οι πολίτες με μια απλή εφαρμογή μπορούν να κατεβάσουν και να εκτυπώσουν ένα έγγραφο, εξουσιοδότηση ή να λάβουν απλές πληροφορίες. Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον και μη επανδρωμένες. Μια ουτοπία σε αυτά τα γεωγραφικά πλάτη πριν από δύο δεκαετίες, σε μια χώρα όπου δεν υπήρχε σχέδιο πόλης και δεν υπήρχαν ηλεκτρονικά εισιτήρια για κράτηση τρένου…Το πρώτο Frecciargento έφτασε στη Θεσσαλονίκη από την Ιταλία, το οποίο θα εξασφαλίσει τη διαδρομή υψηλής ταχύτητας προς Αθήνα στο μισό χρόνο σε σύγκριση με το παρελθόν. Είναι το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης των ελληνικών σιδηροδρόμων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την Trenitalia.

Ο όμιλος Grimaldi συγκαταλέγεται στους διεκδικητές της ιδιωτικοποίησης του κρητικού λιμανιού του Ηρακλείου. Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τρεις προσφορές για δύο εξαιρετικά στρατηγικά λιμάνια, το Βόλο και το Ηράκλειο, καθώς και τη μακροχρόνια μίσθωση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες. 

Ο ιταλικός όμιλος είναι ήδη παρών στην Ελλάδα επειδή απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών της Minoan Lines, ενοποιώντας οικονομικά την εταιρεία: ο Ναπολιτάνος εφοπλιστής έχει επενδύσει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα. Αλλά ο νέος στόχος είναι ο ελληνικός ναυτιλιακός τομέας, στον οποίο έχουν κινηθεί με πεποίθηση εδώ και ένα χρόνο  ακόμα και οι Αμερικανοί, μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά από την Cosco China και μια κοινοπραξία τριών στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό αποδεικνύεται από μια από τις σημαντικότερες συγχωνεύσεις της τελευταίας δεκαετίας, μια συμφωνία 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία είδε την εταιρεία του πρώην υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross και του ολιγάρχη Βαγγέλη Μαρινάκη, μεταξύ των πρώτων 100 μεταφορέων τον κόσμο και προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού Πειραιά:έχουν δημιουργήσει τον τρίτο παίκτη στον κόσμο στον τομέα των δεξαμενόπλοιων με 68 πλοία με μέση ηλικία μικρότερη των 8 ετών. Οι Capital Partners (CPLP) που ελέγχονται από τον Μαρινάκη συγχωνεύθηκαν με τη ναυτιλιακή εταιρεία Diamond S της οικογένειας Ross.

Στον τομέα της εξόρυξης: υπεγράφη αναθεωρημένη επενδυτική συμφωνία μεταξύ της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» και της ελληνικής κυβέρνησης για 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα 23ετές έργο για την ανάπτυξη των ορυχείων της Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική .

Τέλος και πάλι η Tesla θα εξετάσει μια άλλη επένδυση, αυτή τη φορά στα ελληνικά ορυχεία Larco, τα οποία έχουν άφθονο νικέλιο, που χρησιμεύει ως αέρας για κάθε Tesla Model 3 (το οποίο έχει 30 κιλά νικελίου). Ωστόσο, η Larco, ο μόνος παραγωγός σιδηρο νικελίου στην ΕΕ, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Στην πραγματικότητα, οι φούρνοι Larco παράγουν δύο εκατομμύρια τόνους σκουριάς ετησίως, οι οποίοι απορρίπτονται στη θάλασσα. Ο Elon Musk, ωστόσο, δεν φαίνεται να φοβάται από την κλίμακα της επένδυσης που θα απαιτούσε και, με μια μόνο κίνηση, θα μπορούσε να βάλει χέρι στο ορυχείο και να καθαρίσει την Ελλάδα από συντρίμμια δεκαετιών…»

ΠΗΓΗ: formiche.net, άρθρο του Francesco De Palo – Chi sono tutti i Big (non solo Tech) che stanno scommettendo sulla Grecia

Ο Ρέγκλινγκ δηλώνει ότι ο ESM βλέπει θετικά την αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ από την Ελλάδα, νωρίτερα “

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: