Πέθανε ο σεΐχης Γιαμανί: Ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός πετρελαίου που απήγαγε ο «Κάρλος» [video, photo]

File Photo Ο Σαουδάραβας πρώην υπουργός Πετρελαίων Ahmed Zaki Yamani σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα Screenshot via YouTube AlJazeera الجزيرة




Ο πρώην υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Σεΐχης Ζακί Γιαμανί απεβίωσε στο Λονδίνο σε ηλικία 91 ετών,

σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της σαουδαραβικής εφημερίδας Okaz.

Ο πρώην υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Σεΐχης Ζακί Γιαμανί, το «πρόσωπο» του πετρελαϊκού εμπάργκο του 1973 που γονάτισε τη Δύση, απεβίωσε στο Λονδίνο σε ηλικία 91 ετών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της σαουδαραβικής εφημερίδας Okaz.

Ο Γιαμανί, ο οποίος δεν ανήκε στη σουδαραβική βασιλική οικογένεια, αλλά τον είχε ξεχωρίσει αναθέτοντάς του αξιώματα ο βασιλιάς Φαϊζάλ, ενσάρκωσε την άνοδο της αραβικής πετρελαϊκής ισχύος. Το 1975, μαζί με άλλους υπουργούς Πετρελαίου, είχε απαχθεί στη διάρκεια συνεδρίασης του ΟΠΕΚ στη Βιέννη από τον περιβόητο τρομοκράτη Κάρλος το Τσακάλι.

Μία αυτοαποκαλούμενη ομάδα «Στρατός της Αραβικής Επανάστασης» (Arm of the Arab Revolution), της οποίας ηγέτης ήταν ο Κάρλο, προχώρησε σε αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια με στόχο την δημοσιοποίηση των παλαιστινιακών ζητημάτων αλλά και την απαίτηση καταβολής λύτρων. Η ομηρία αυτή είχε ως αποτέλεσμα πολύπλοκες διπλωματικές διαπραγματεύσεις και τελείωσε δύο ημέρες αργότερα με όλους τους ομήρους και τους τρομοκράτες να απομακρύνονται από την έδρα του ΟΠΕΚ και να κατευθύνονται με ειδικές πτήσεις προς το Αλγέρι και την Τρίπολη της Λιβύης.

File Photo Φωτογραφία του “Κάρλος το Τσακάλι” από τη δίκη του στη Γαλλία. via video YouTube euronews.com

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε μια από τις πρώτες φορές που αραβικά κράτη αποδέχτηκαν επισήμως τρομοκράτες και που τελικώς, μετά από διεθνή κατακραυγή, τα οδήγησε να συνεργαστούν στην καταπολέμηση τέτοιων τρομοκρατικών προσπαθειών με τα Ηνωμένα Έθνη και την διεθνή κοινότητα.[

Μήνες αργότερα, ο Γιαμανί βρισκόταν στο πλευρό του βασιλιά Φαϊζάλ στο Ριάντ υποδεχόμενος μια αντιπροσωπεία επισκεπτών, όταν ένας δυσαρεστημένος σαουδάραβας πρίγκιπας έβγαλε ένα περiστροφο και σκότωσε τον βασιλιά.

Γνωστός για τους κομψούς τρόπους του και το γενάκι του που είχε γίνει κάτι σαν σήμα κατατεθέν του, ο Γιαμανί ήταν μια παγκόσμια διασημότητα στα χρόνια του 1970 και στη διάρκεια των πληθωριστικών «πετρελαϊκών σοκ», καθώς επί 24 χρόνια διαχειρίσθηκε τις πετρελαϊκές υποθέσεις της χώρας που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο.

Ο ρόλος του αυτός τερματίσθηκε με την αιφνίδια αποπομπή του το 1986, έπειτα από μια δαπανηρή απόπειρα ενίσχυσης των τιμών του αργού, μια αποτυχημένη στρατηγική η οποία σκίασε τη σαουδαραβική πετρελαϊκή πολιτική.

Ο Γιαμανί θα ταφεί στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, πρόσθεσε η Okaz.

Με πληροφορίες από skai.gr

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η εμμονή Ερντογάν με Μακρόν “εισβάλει” στα Πανεπιστήμια: Δεν δίνουν άδεια εργασίας σε Γάλλους καθηγητές

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: